• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.09.2018

13:55

(FOTO) SVEČANOST U PRANJANIMA! Maja Gojković: Negovati sećanje na spasavanje pilota

Društvo

(FOTO) SVEČANOST U PRANJANIMA! Maja Gojković: Negovati sećanje na spasavanje pilota

Podeli vest

Predsednica Skupštine Maja Gojković prisustvovala je obeležavanju 74. godišnjice Operacije "Halijard" u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac, i tom prilikom istakla da je važno da se neguje sećanje na jednu od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu

- To je istovremeno priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu", rekla je Gojkovićeva i napomenula da zahvaljujući junacima ove dramatične priče, koja se odvijala u sklopu velike i duge borbe za slobodu i koja je odnela nebrojeno mnogo žrtava, ova akcija ipak nije zaboravljena ni ovde u Srbiji, ni i u SAD.

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine Srbije, ona je ukazala da je narod ovog kraja, uprkos stalnoj pretnji od neprijatelja i teškoj oskudici, nesebično skrivao, negovao i hranio savezničke pilote, a na kraju sagradioi pistu kako bi im se omogućila evakuacija, čime je izgrađen i most prijateljstva između srpskog i američkog naroda. 

Foto: Tanjug

- Heroizam i zajedničke žrtve naših predaka, kao što je ova u Pranjanima, čine neraskidivi deo srpske i američke istorije - rekla je Maja Gojković i istakla da upravo ove svetle stranice zajedničke prošlosti, borbe i savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, predstavljaju snažan temelj za izgradnju srpsko-američkih odnosa danas, za dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja.

Maja Gojković položila je u Pranjanima venac sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, princom Aleksandarom Karađorđevićem, ambasadorkom Kanade Keti Čabom i generalom Duškom Žarkovićem, nakon čega su posetili Osnovnu školu "Ivo Andruć" i tom prilikom, u organizaciji ambasade SAD, dodelili stipendije učenicima za eseje na temu Operacija "Halijard", dodaje se u saopštenju. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija