• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.09.2018

14:00

PALMA POMAŽE KULTURU: Za predstavu o Sretenu Adžiću iz budžeta Jagodine 310.000 dinara!

Društvo

PALMA POMAŽE KULTURU: Za predstavu o Sretenu Adžiću iz budžeta Jagodine 310.000 dinara!

Podeli vest

Skupština Jagodine iz budžeta će izdvojiti 310.000 dinara za pozorišnu prestavu "Tri nepravde Sretena Adžića", a povod je 120 godina školovanja učitelja u tom gradu

 

Sreten Adžić (1856 -1933.) je bio osnivač Muške učiteljske škole, Doma za učenike i Parka prirode sa botaničkom baštom u Jagodini, a osim za pozorišnu predstavu, predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma Marković odobrio je da se novac iz budžeta dodeli i za nastavak snimanja filma "Kralj Petar Prvi" reditelja Petra Ristovskog.

Tim novcem će, naime biti plaćeni put, smeštaj i hrana za za put stotinu mladih sportisata iz Jagodine, a koji će statirati kao srpski u vojnici u scenama koje će se snimati na Krfu.

Reditelj predstave "Tri nepravde Sretena Adžića" je univerzitetski profesor i slikar Sretko Divljan, a tekst je Slobodana Žikića.

Predstava će premijerno biti izvedena početkom novembra, a igraju profesionalni glumci: Sasas Torlaković, Slobodan Tešić, Biljana Ðurović, Srđan Aleksić, Milan Caci Mihajlović...

- Tom predstavom biće obeleženo sto godina od završetka Velikog rata, u kojem je učestvao veliki broj učenika Muške učiteljske škole, i 70 godina od rođenja Žikića - izjavio je Divljan Tanjugu.

On je naveo i da je Adžić doneo prvu fudbalsku loptu u ovaj grad, ali uveo i "prvo dualno obrazovanje u Srbiji o kojem sada govorimo".

Prestava će biti i temelj buduće kulturne manifestacija, koja će biti organizovana u čast i zarad sećanja na novinara "Politike", proznog i pozorišnog pisca i pesnika Slobodana Žikića (1948-2017)

Divljan, koji je dva mandata bio dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, a koji ove godine obeležava 25 rada, je dodao da se  pozorišnim komadom "Tri nepravde Sretena Adzića", "otimaju od zaborava važne i znamenite ličnosti kao i događaji od velike važnosti za istoriju Jagodine i Srbije".

Adžić se rodio u selu Mala Sugubina kod Trstenika, školovao se Kragujevcu, Beču, Lajpcigu...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija