• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nedeljnik

28.09.2018

09:40

SRBI, POSTANITE I DRŽAVLJANI RUSIJE! Imate rok godinu dana, a onda ste PRED VAŽNOM ODLUKOM! Ali, postoji i jedna caka...

Društvo

SRBI, POSTANITE I DRŽAVLJANI RUSIJE! Imate rok godinu dana, a onda ste PRED VAŽNOM ODLUKOM! Ali, postoji i jedna caka...

Podeli vest

Da li je moguće da Srbin postane državljanin Rusije? Kakav je proces za dobijanje pasoša najveće zemlje na svetu i kako je moguće da neko dobije rusko državljanstvo, a da ne odustane od postojećeg? Ili kako ruski državljani žive u zemlji sa dva pasoša?

Posle Žerara Depardjea, još jedna svetska zvezda je iznenadila izjavom da želi ruski pasoš. Ornela Muti, čuvena italijanska glumica ruskog porekla, trenutno učestvuje u međunarodnom pozorišnom projektu „Kristalni dvorac" i tumači lik carice Ane Ivanovne. Jedna od najlepših žena u istoriji filma, već ima rusku boravišnu dozvolu.

U zvaničnim ruskim zakonima nema zabrane za dvojno ili dva državljanstva ako niste državni funkcioner, zaposlen u organima reda ili sudija. Prema članu 62. Ustava Ruske Federacije, državljanin ove zemlje može biti državljanin strane države, odnosno imati dvojno državljanstvo, ako to ne uskraćuje njegova prava i slobode i ne sprečava ga da ispunjava obaveze koje ima kao ruski državljanin.

HITLER SE U GROBU PREVRĆE! Svaki četvrti stanovnik Nemačke je migrant, POLA IH IMA NEMAČKI PASOŠ!

Međutim, pojam „dvojno državljanstvo" odnosi se samo na državljane Tadžikistana, Belorusije, Kazahstana i Kirgistana jer postoje posebni bilateralni sporazumi za olakšano dobijanje ruskog državljanstva, dok za držanje ostalog sveta važi pojam „dva državljanstva"

- Državljanin Rusije ima pravo na državljanstvo bilo koje druge države, ali i obavezu da u roku od 60 dana saopšti Federalnoj migracionoj službi da je stekao drugo državljanstvo - kaže advokat Vladimir Strainski. Ako to ne uradi preti mu kazna od 500 do 1000 rubalja, što je negde oko 5 evra.

Foto: pixabay.com

Kada je reč o strancima, ruski zakoni nalažu odricanje od postojećeg državljanstva. Traži se pismeno obećanje da će se lice koje koje podnosi zahtev za rusko državljanstvo odreći postojećeg državljanstva u roku od godinu dana. Ovaj zakon se ne odnosi samo na državljane Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, one koji traže politički azil, one koji su dali veliki doprinos Rusiji, poput Žerara Depardjea, Džefa Monsona, Stivena Sigala i veterana Drugog svetskog rata koji su ranije bili državljani SSSR-a i živeli na teritoriji Rusije.

SPRSKI PAŠOŠ TRAŽI 2.200 STRANACA: Ponosno ga nose Arno Gujon, Rejf Fajns, Stiven Sigal, baletski igrač Sergej Polunjin...

Trik je u tome, da posle godinu dana, niko neće proveravati da li ste ispunili obećanje.

U ruskim zakonima nema reči o tome da je zaista potrebno nešto više od te pismene izjave da ste spremni da se zbog ruskog odreknete postojećeg državljanstva, potvrđuje Starinski.

- Sasvim je izvodljivo da bez bilo kakvih problema zadržite oba - rekao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ok

pre 5 godina

Ali niste napisali na koji nacin da postanemo ruski drzavljani, sta je sve potrebno za to, nije valjda da samo dobra volja utice na ishod?

Nemanja

pre 5 godina

Ma ni u ludilu sta ce to kome u zivotu,da je pasos neke drzave EU trcali bi svi,sem rusofila,a i oni bi 95% a onih 5% su ograniceni.

MALI PERICA

pre 5 godina

e kad se setim 90 tih. . ovi klinci danasnji nista neznaju dalje od mob tel i igrica. . ekonomska blokada ,nas pasos je vredeo u grckoj 30 dana i u nekim Djambutu zemljama. . tada bi dupe dali za ruski. . sta danas da ga imam jedino da se hvalim da i ja imam jos neko drzavljanstvo. . u nasem okruzenju svi imaju po dva,i hrvati i crnogorci i bosanci poneki slovenac. . . sto da ne. od viska nikad nije bolela glava , sem od batina.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija