• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.10.2018

17:58

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA!

Društvo

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA!

Podeli vest

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se danas, a u Beogradu je podvodom toga organizovna konferencija „Slavljenje starijih boraca za ljudska prava“, na kojoj su predstavnici lokalnih samouprava širom Srbije razgovarali o problemima sa kojima se najstariji sugrađani suočavaju

Učesnici su naveli da je pored ekonomske sigurnosti važno raditi i na rušenju predrasuda koje se vezuju za starije ljude kao i na međugeneracijskoj saradnji. Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović navela je da je uspeh sadašnje vlade sto se o problemima sa kojima se suočavaju stariji govori svaki dan i podvukla da su predsednik Srbije i vlada posvećeni radu na poboljšanju položaja starijih građana o čemu svedoči i najvljeno povećanje penzija u visini od devet do 13 odsto

- Svako društvo počiva na mudrosti najstarijih građana, oni su se odricali i pretrpeli bolan rez i manje penzije za dobrobit svih nas - navela je Paunović i istakla da svi građani Srbije duguju veliku zahvalnost penzionerima.

Pored ekonomske sigurnosti, važno je da se radi i na problemima diskriminacije i marginalizacije starih lica, kaže ona i dodaje da je važna i komunikacija koja može podsetiti mlade u užurbanom vremenu šta su prioriteti.

Predsednica upravkog odbora Udruženja „Snaga prijateljstva“ Nadežda Satarić rekla je da je Srbija zemlja starih koji čine većinu stanovništva, te da je zato veliki izazov zbrinjavanje starijih osoba.

- Želimo danas da pošaljemo poruku da smo tu i da možemo da učestvujemo i pomažemo svojim zajednicama i društvu u celini - kazala je Satarić.

Dodaje, da je svaka peta starija osoba pretrpela neku vrstu nasilja u porodici, ali da većina o tome ne govori iz straha, sramote ili neznjanja.

Foto: Tanjug

 

Posebno je, kaže, težak položaj starijih žena koje su često ekonomski zavisne, od njih se očekuje da neguju bolesne članove porodice, a ukoliko žive same nemaju pomoć.

Ona je takođe pohvalila povećanje penzija i dodala da je to dobar korak, ali da je važno i da društvo u celini obrati pažnju na starije, jer usamljenost može biti teža od nemaštine.

Predstavnica Smederevske Palanke Gordana Cvetković kaže da su problemi starijih specifični i da je važno raditi na njihovoj prevenciji dok Milka Ignjatović iz Kragujevca smatra da se stari razlikuju među sobom ali da im je svima zajedničko što su ranjiva društvena grupa.

Posebno ističe težak položaj starih na selu i navodi da je međugeneracijska saradnja jedan od načina da i mladi i stari obogate život.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković kaže da je skupština izglasala ukidanje Zakona o smanjenju penzija te da iako to nije mnogo ipak predstavlja korak ka povećanju standarda starih.

Kaže da je skupština kao i svi ostali činioci vlasti posvećena vraćanju dostojanstva Srbiji koja treba da bude zemlja gde mladi ostaju, a stariji žive dostojno.

- Glavni problem Srbije je demografski, želimo da povećamo broj stanovnika i da imamo što više mladih, a za to nam treba ekonomska snaga, mir i stabilnost - naveo je Marinković.

Ističe, da je Skupština Srbije otvorena za starije građane, za skupove koje žele da
organizuju, sve probleme, primedbe i sugestije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija