• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

02.10.2018

21:26

BAŠ DOBRA VEST! KORIDOR 10 SKORO GOTOV, ostalo još 700 metara asfaltiranja!

Društvo

BAŠ DOBRA VEST! KORIDOR 10 SKORO GOTOV, ostalo još 700 metara asfaltiranja!

Podeli vest

Koridor 10, novi moderan autoput do Makedonije i Bugarske, praktično je završen i biće sasvim sigurno otvoren do Nove godine! Prema rečima direktora "Koridora" Zorana Babića, ostalo je još samo da se asfaltira oko 700 metara puta i da se sanira urušena kosina na brdu kod tunela Predejane.

Deonica Srpska kuća - Levosoje kod Preševa nedavno je konačno završena, a od 26 kilometara najproblematičnijeg pravca puta kroz Grdelicu, 23,5 je potpuno asfaltirano, 1,8 kilometara kroz tunel Manajle se radi, dok će ostatak biti priveden kraju tokom oktobra i novembra. Svi ostali delovi Koridora 10 odavno su gotovi i već su pušteni u saobraćaj. Najozbiljniji zadatak koji je ostao da se završi do kraja godine jeste postavljanje šipova i stavljanje galerije na Kosini 2, koja se već nekoliko puta obrušavala. Tu radnici već nedeljama rade bez prestanka 24 časa dnevno.

Završni radovi

Direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić istakao je za Informer da je urađen ogroman deo posla i da više ništa ne bi smelo da spreči ili odloži završetak "Koridora 10".

- Završena je deonica Srpska kuća-Levosoje, asfaltira se tunel Manajle i kada to bude gotovo, nama od ukupno 26 kilometara kroz Grdeličku klisuru ostaje da uradimo još 700 metara. Od toga, 200 metara treba da se uradi na Kosini 2, a ostalo su neki manji "džepovi" i kosine. Ako pričamo u procentima, završeno je 96 odsto posla i od ozbiljnih izazova je ostalo još samo da se postavi galerija na Kosini 2. Sve drugo je gotovo i rade se neki detalji, kao što su svetlosna i saobraćajna signalizacija, bočne drenaže, ugradnje kabl-kanala... - rekao je Babić.

 

TRANSPLANTACIONI PROGRAM U KCS: Humanošću porodice donora tokom vikenda spasena četiri života!

On je dodao i da se na Kosini 2 danonoćno radi kako bi sanacija bila završena u predviđenom roku.

- Ti ljudi zaista daju sto odsto od sebe i ne može im se ništa zameriti. Radimo 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, bez prestanka. Tokom noći se kopa i sklanja se zemlja sa strane, a tokom dana se buši, postavljaju šipovi i betonira se. Do sada smo postavili čak 22 šipa, a kada završimo sa tim, ugradićemo galeriju. To je sigurno i trajno i sigurno rešenje za ovaj problematičan teren. Važno je da će vozači do kraja godine moći da se provozaju Koridorom 10 - obećava Babić.

Izazov Manajle

Bivši šef projekta južnog kraka Koridora 10 Milovan Bekrić ispričao nam je da je izgradnja tunela Manajle bila posebno problematična.

OTVORENA PRVA INFO -LINIJA U SRBIJI za lečenje dece i odraslih u inostranstvu

- Manajle je svakako bila najteža deonica i to je ujedno najduži tunel u Srbiji, jer ima 1.804 metra. Kopali smo na dubini većoj od sto metara i imali smo nekoliko urušavanja po 150 kubnih metara zemlje. Kada god se to dogodilo, morali smo ceo posao da počnemo iz početka. Da stvar bude još gora, u ovom tunelu su nam veliki problem pravile i podzemne vode. Nešto manje problema imali smo sa tunelom Predejane, dugim 1.000 metara - ispričao nam je Bekrić.

Mihajlović: Građani će biti ponosni na "Koridor 10"

 

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović za Informer je potvrdila da će do kraja godine biti završene i puštene u saobraćaj i južna i istočna deonica i da će svi građani koji tuda prođu biti ponosni na ono što je izgrađeno.
- Očekujem da ćemo do kraja godine u saobraćaj pustiti autoput kroz Grdeličku klisuru, ali i autoput ka granici sa Bugarskom, koji će biti siguran i bezbedan. Tek kada građani prođu ovim autoputem videće šta je sve urađeno na najtežoj građevinskoj deonici u Evropi. Uverena sam da će tada biti i te kako ponosni na sve naše graditelje, radnike i inženjere i na to kakav su autoput izgradili - poručila je ministarka Mihajlović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Koridor 10 izgleda fantastično. Svaka čast radnicima koji grade ovo remekdelo putne infrastrukture.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija