• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

04.10.2018

20:24

PREOKRET NAŠA DRŽAVA U ROBNOJ RAZMENI SA SUSEDIMA NA DOBITKU! Hrvatima izvozimo bakar i veš a oni nama cement i svinje!

Društvo

PREOKRET NAŠA DRŽAVA U ROBNOJ RAZMENI SA SUSEDIMA NA DOBITKU! Hrvatima izvozimo bakar i veš a oni nama cement i svinje!

Podeli vest

Možemo da se pohvalimo plusom u robnoj razmeni od čak 34 miliona evra. Hrvati najviše kupuju naš bakar, brushaltere i motorna vozila proizvedena u Srbiji

Srbija je u prvoj polovini 2018. godine u Hrvatsku izvezla robu vredniju od one koju je uvezla iz ove zemlje i u plusu je u robnoj razmeni od čak 34 miliona evra, pokazuju podaci Svetske trgovinske organizacije!

Ukupni izvoz u Hrvatsku od januara do juna bio je 269 miliona evra, a Hrvati su najviše kupovali naš bakar, kao i proizvode od gvožđa. Zanimljivo je da su brushalteri naš drugi najjači izvozni proizvod u Hrvatskoj. Grudnjake smo tako izvezli u vrednosti od neverovatnih 4,4 miliona evra, što je 15 odsto više u odnosu na isti period lane. Na drugoj strani, mi smo od njih najviše uvozili cement, žive svinje i delove za sedišta.

Odnosi se menjaju

Osim svinja, masovno smo kupovali i hrvatske kobasice, prasiće, smrznuto meso, a na listi uvoznih proizvoda našla se čak i bikova sperma, iako je vrednost uvoza ovog artikla tek oko 2.000 evra.
Kako ističe ekonomista Miroslav Zdravković, suština trgovinskih odnosa naših dveju zemalja jeste da Hrvatska uvozi iz Srbije industrijske sirovine, dok više izvozi robu široke potrošnje.

I profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je dobro da sa bilo kojom zemljom budemo u plusu u trgovinskoj razmeni.

- Mi njima izvozimo industrijske proizvode, dok u trgovini čokoladama, mlečnim proizvodima, suhomesnatim proizvodima i drugim prehrambenim proizvodima Hrvatska izvozi više. Međutim, odnosi se i tu popravljaju u našu korist i to zato što su "Atlantik" i druge hrvatske firme kupile srpsku prehrambenu industriju. Kada je uvoz bikove sperme u pitanju, do prošle godine beležili smo rast uvoza, ali ove je usledio pad, jer su hrvatske bikove potisnule "plemenitije" sorte iz Austrije, Nemačke, SAD i Češke - objašnjava Zdravković.

- Mi najviše i trgujemo sa zemljama bivše Jugoslavije, a imajući u vidu da je Hrvatska i članica Evropske unije, dobro je da imamo suficit sa njom. Pogotovo što smo do skoro konstantno bili u minusu sa ovom državom. Tek od 2016. godine više izvozimo robe našim susedima nego što od njih uvozimo - navodi Savić.

Ne izvoziti samo sirovine

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da ukoliko postoji trend rasta robne razmene između Srbije i Hrvatske, onda to znači da se bar na ekonomskom polju odnosi dobro razvijaju.

- Do sada su u našem izvozu dominirale sirovine, a sada se to malo popravlja. Prema podacima vidim da smo izvezli i dosta gotovih proizvoda, što nam je i potrebno - ističe Madžar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija