• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

05.10.2018

19:09 >> 19:12

(VIDEO) SRBI PLATITE 2.000 EVRA i ne morate da ustajete KAD MILOGORCI INTONIRAJU HIMNU, koja je uz to i težak falsifikat!

Društvo

(VIDEO) SRBI PLATITE 2.000 EVRA i ne morate da ustajete KAD MILOGORCI INTONIRAJU HIMNU, koja je uz to i težak falsifikat!

Podeli vest

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog izmena i dopuna zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim se opštine i javne ustanove obavezuju da imaju istaknutu državnu zastavu, dok će kazne za neustajanje na himnu iznositi od 300 do 2.000 evra

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je nakon sednice Vlade da se izmenama uvodi obaveza lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država, odnosno opština, da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smešteni ti organi i ustanove.

Kako je precizirao, kazna za fizička lica za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2.000 evra.

- Izmenama i dopunama se Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore usaglašava sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje. Kazne za pravna lica kreću se od 300 do 20.000 evra, za fizička lica od 300 do 2.000 evra, a za preduzetnike od 300 do 6.000 evra - rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, obavezom isticanja državnih simbola postiže se standardizacija i simbolička identitetska usaglašenost sociokulturoloških okvira datog prostora, njegove tradicije i istorije.

ČUDO NEVIĐENO! HRVAT UDARIO NA HRVATSKU! Komšić optužio Zagreb za agresiju na BiH!

- Na taj način se u Crnoj Gori kao i u svakoj drugoj državi iskazuje poštovanje prema njenim državnim obeležjima i njenom identitetu - smatra Bogdanović.

Oko himne "Oj svijetla majska zoro" sporovi se i dalje vode.  Sporne su dve poslednje strofe koje su delo "crvenog Hrvata" Sekule Drljevića.

Čak je i predsednik Crne Gore Filip Vujanović bio protiv tih strofa.

A, poznati publicista i bivši gradonačelnik Cetilja Jovan Markuš je ukazao i upozorio:
    
- Usvajanje takve himne predstavlja skandal iz više razloga. Usvojen je plagijat, ili bolje reći falsifikat, izvorne narodne pjesme „Oj, junaštva svijetla zoro" iz 1883. godine, koja je preimenovana u "Oj svijetla majska zoro", valjda u slavu majskog referenduma 2006. Tekst aktuelne himne je suštinski falsifikat, koji je delo ustaškog ratnog zločinca Sekule Drljevića.

(VIDEO) DRAŠKOVIĆ NA PINKU: Aleksandar Karađorđević najveća je ličnost naše istorije, od kojeg je veće samo naše ogrešenje o njega!

Markuš otkriva i istorijski kontekst:

- Kraljevinu Crnu Goru, samo po imenu, pokušali su da obnove fašisti i crnogorski separatisti 1941. godine. Oni su prema tuđim i davno projektovanim planovima krenuli u promenu bića Crne Gore. Drljević je postao separatistički vođa i narodni učitelj. List Zeta je pozdravio Drljevićev dolazak 12. maja 1941. iz ustaške NDH u okupiranu Crnu Goru, naslovom: "Živio Narodni učitelj i vođa - dr Sekula Drljević! I dobro nam došao"! U čast dolaska vođe, list Zeta je objavio da će svim crnogorskim gradovima, selima i planinama odeknuti glas njegove pesme: "Vječna naša Crna Goro…"

Markuš je podsetio i da je Savić Marković Štedimlija u knjizi "Crvena Hrvatska" 1937. godine ovu pesmu proglasio "himnom crnogorskog gorštaka":

- Iz pesme je izbačena rečenica koja se nije uklapala u separatistički projekat "Ti ostala srpskom rodu", a dodate nove strofe koje su odgovarale trenutnim političkim interesima. Iz navedenog nije teško zaključiti da nemali broj današnjih, veoma glasnih na rečima, navodnih antifašista u stvari sprovodi fašistički program koji je bio aktuelan tokom Drugog svetskog rata".

Istrajavanje na himni, kako je naveo, koja predstavlja plagijat plagijata ratnog zločinca Sekule Drljevića znači istrajavanje na delu programa koji je u suprotnosti upravo sa proklamovanim evropskim antifašizmom.

Od ovih stihova je, inače, sve počelo, ali su glavni proterani jer nisu odgovarali ni Drljeviću ni komunistima, a ni Milovcima:

"Oj, junaštva svijetla zoro,
 Majko naša Crna Goro!
Na tvojim se vrletima,
Razbi sila dušmanima.
Jedina si za slobodu,
Ti ostala srpskom rodu.
Dat će Bog i svijeta mati
Da se jednom sve povrati!"

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djoka Ubigorce

pre 5 godina

Serem se na Milogorce i njihovu mafijasku drzavu od 600000 kmetova na celu sa jednim izdajnikom koji je otpao od Boga i od roda.

Siniša Škarica

pre 5 godina

Ako je crnogorska himna Ljepa naša, onda vredi ustati

PROFESOR

pre 5 godina

SRAMNO JE GOSPODINE DA NAPADAS CRNU GORU I NAZIVAS JE MAFIJASKOM DRZAVOM.SETI SE MALO ISTORIJE.SETI SE MOJKOVACKE BITKE,KAD SU.CRNOGORCI GINULI U BORBI SA TRI PUTA JACIM PROTIVNIKOM DA BI SACUVALI SRPSKU VOJSKU KOJA JE KRENULA PREKO ALBANIJE.SETI SE KO JE OSLOBADJAO BEOGRAD I KO JE UJAHAO PRVI U OSLOBODJENI BEOGRAD.JEDNU PONOSNU DRZAVU SA SLAVNOM ISTORIJOM NE TREBA PONIZAVATI.

Bubi

pre 5 godina

A zasto da srbi ustaju kad krene himna?! Pa to nije himna srba i srbije vec crne gore, to treba da vazi za crnogorce. A i nastali ste od nas srba, ne mi od vas.

Olio

pre 5 godina

Čudan je način pjevanja.Naglasak kao iz || sv.rata.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija