• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.10.2018

23:15

SVAKOG DANA PRIJAVI SE NESTANAK TROJE DECE! Policiju preplavili pozivi uspaničenih roditelja, UGLAVNOM REČ JE O LAŽNOJ UZBUNI!

Društvo

SVAKOG DANA PRIJAVI SE NESTANAK TROJE DECE! Policiju preplavili pozivi uspaničenih roditelja, UGLAVNOM REČ JE O LAŽNOJ UZBUNI!

Podeli vest

Policiji se svakog dana u proseku prijave čak tri nestanka dece, ali se u najvećem broju slučajeva utvrdi da se radi o lažnoj uzbuni, upozoravaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP)

Iza velike većine ovih prijava stoje neslane tinejdžerske šale ili se radi o tome da su deca nakratko pobegla od kuće zbog svađe sa roditeljima i loše ocene u školi.

U poslednjih par meseci policiji se sve češće javljaju roditelji čije je dete navodno bilo svedok otmice svog drugara ili drugarice, ali se kasnije utvrdi da je prijava bila lažna. 

471
nestanak dece prijavljen je u prvih pet meseci 2018. godine


U MUP-u objašnjavaju da decu najčešće nađu veoma brzo, a razlozi "nestanka" jesu ljubavni problemi i česte svađe sa roditeljima.


- U Srbiji se svakodnevno prijavljuje veliki broj nestanaka dece, ali mi uglavnom vrlo brzo i lako otkrijemo gde se ona nalaze. To su uglavnom deca koja beže od kuće zbog loših ocena, ljubavi i svađa sa roditeljima. Policija reaguje odmah čim se prijavi nestanak i najveći broj mališana bude pronađen u narednih nekoliko dana ili čak nekoliko sati. Takođe, jako često se prijavljuje nestanak dece iz socijalnih ustanova, oni beže i po pet puta dnevno - kažu u MUP-u. 

Neslane šale


Sve je veći broj mališana koji izmišljaju otmice! Oni se šale i igraju, koriste svoju bujnu maštu i tvrde da su im drugari oteti, a zapravo nisu
MUP


Oni dodaju da mališani sve češće u šali i igri, ni ne sluteći kakvu će paniku dići, prijavljuju izmišljene otmice svojih drugara.


- Sve je veći broj mališana koji izmišljaju otmice! Oni se šale i igraju, koriste svoju bujnu maštu i tvrde da su im drugari oteti, a zapravo nisu. Roditelji moraju da pričaju sa svojom decom i objasne im da te stvari nisu za igranje, da to ne smeju da rade jer na taj način stvaraju paniku u društvu - upozoravaju u MUP-u.

Horor u Žarkovu i Novom Sadu

Policija utvrđuje da li su istinite poslednje dve prijave pokušaja otmice u Žarkovu i Novom Sadu. Oba slučaja prijavili su roditelji, na osnovu priča dece. U Žarkovu je prijavljen pokušaj otmice devojčice (11) koja je roditeljima rekla da je ispred OŠ "Ljuba Nenadović" ćelavi muškarac pokušao da je uvuče u "audi" sa zatamljenim staklima. U Novom Sadu je učenica (12) rekla roditeljima da je pokušao da je otme čovek u crvenom kombiju koji ju je pojurio sa spuštenim pantalonama?!


Dečji psiholog Branka Tišma objašnjava da deca čuju svašta na ulici, pa od straha preuveličavaju stvari, što dovodi do ovakvih situacija.


- Često se dešavaju i neki relativno bezazleni kontakti starijih sa decom. Primera radi, devojčicama se na ulici nudi da se učlane u modne agencije. To u najmlađima budi strah, pa onda oni to preuveličavaju i prepričavaju dalje. Povećan je i strah roditelja, pa prvo reaguju i zovu policiju, a tek onda proveravaju da li je istina. Savet roditeljima je da budu jako strpljivi sa svojim mališanom i da prvo provere da li se otmica zaista desila, pa tek onda alarmiraju nadležne organe - kaže Tišma.

 

UŽAS U ŽARKOVU: Ćelavi muškarac u crnom automobilu POKUŠAO DA OTME DEVOJČICU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija