• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer

08.10.2018

21:52

(FOTO) ISPOVEST DIREKTORA KLINIKE ZA OFTALMOLOGIJU KCS O PODVIGU SRPSKIH LEKARA: Da malom Aleksandru nije urađena transplatacija rožnjače, OSTAO BI POTPUNO SLEP!

Društvo

(FOTO) ISPOVEST DIREKTORA KLINIKE ZA OFTALMOLOGIJU KCS O PODVIGU SRPSKIH LEKARA: Da malom Aleksandru nije urađena transplatacija rožnjače, OSTAO BI POTPUNO SLEP!

Podeli vest

Aleksandar, rođen 26. septembra u Nišu, bez transplantacije bio bi potpuno slep. Lekari na čelu sa dr Milenkom Stojkovićem dali bebi šansu za normalan život

Bebi iz Niša staroj svega 10 dana tim doktora Kliničkog centra Srbije i Dečje klinike u Tiršovoj, predvođen profesorom Milenkom Stojkovićem, u subotu je presadio obe rožnjače!

Dečak Aleksandar rođen je 26. septembra u Nišu sa teškom genetskom anomalijom prednjeg dela oka, kao i sa najtežim oblikom kongenitalne aniridije, odnosno naslednim poremećajem koji karakteriše nedostatak dužice u očima. Transplantacijom organa beba je dobila šansu za normalan život, mada borba za njen vid tek predstoji!

Foto: Informer

Beba se oporavlja u Tiršovoj

Mali Aleksandar je po operaciji smešten na odeljenje neonatologije u Dečjoj klinici u Tiršovoj, a u KCS ga dovode samo na kontrole i previjanje.
Informer je pokušao da stupi u kontakt i sa roditeljima ovog dečaka, ali kako nam je rečeno, oni ne žele da se pojavljuju u medijima. Naime, kako nezvanično saznajemo, Aleksandrova majka se plaši stigmatizacije, s obzirom na to da je nosilac jedne genetske bolesti.
- Reč je o izuzetno mladim roditeljima kojima je ovo prvo dete. Majka nije ni znala da je nosilac ovog gena i bila je mnogo potresena kada joj je rečeno da će joj svako naredno dete imati ovu bolest, samo ona može imati i blažu formu od ove koju ima njen tek rođeni sin - rekao nam je jedan od rođaka ove porodice koji je želeo da ostane anoniman.

Kako kažu lekari, ovo je drugi put u poslednje dve godine da se u našoj zemlji obavi ovakva intervencija kod novorođenčeta, s tim što je ova operacija bila komplikovanija jer mali Aleksandar ima najteži oblik ove genetski prenosive bolesti.

Beba se oporavlja

Šef transplantacionog tima profesor Milenko Stojković rekao je za Informer da je operacija bila uspešna, trajala je tri sata, a jučerašnja kontrola pokazala je da se beba dobro oporavlja.

- Beba je rođena sa izuzetno retkim genetskim poremećajem, koji je ustanovljen čim je izašla iz majčine utrobe, pošto joj je dužica, najprostije rečeno, bila bela kao i beonjača. Reč je o genetskom poremećaju i dete je najverovatnije sporni gen nasledilo od majke. Odmah je prebačen kod nas na kliniku i, na sreću, brzo je nađen donor u jednoj našoj bolnici. Rožnjača je uzeta od čoveka kod koga je proglašena moždana smrt i njegova porodica, čim je čula da je organ potreban bebi, brzo je dala saglasnost - objašnjava prof. dr Milenko Stojković, direktor Klinike za oftalmologiju Kliničkog centra Srbije.

Foto: Informer

ČUVAJTE SE, ČEKA NAS NOVA EPIDEMIJA: Tokom zime prete nam tri opasna virusa gripa!

On naglašava da je ovo samo prvi korak u borbi za Aleksandrov vid, jer su pred njim još najmanje dve intervencije.

Ko je bio u timu za transplantaciju


* profesor Milenko Stojković - šef transplantacionog tima i direktor Klinike za oftalmologiju KCS
* doktor Jelica Pantelić - načelnik dečjeg odeljenja na Klinici za očne bolesti KCS
* doktor Jelena Đurović - odeljenje za Dečju oftalmologiju KCS
* doktor Tanja Kalezić - odeljenje za oboljenja u hirurgiju konjunktive i rožnjače
* doktor Ranko Gvozdenović - oftalmolog KCS
* doktor Goran Damjanović - oftalmolog KCS
 

- Mališan ima složene anomalije očiju, a ovo je bila najkompleksnija. Zbog toga mu najverovatnije slede još dve operacije. Jednom intervencijom trebalo bi da mu se stabilizuje očni pritisak, koji može da se pojavi, a drugom bi trebalo da mu presadimo lumbalne stem ćelije, koje bi se uzele od oca jer se pretpostavlja da je dete bolest nasledilo od majke. Dečak će verovatno imati trajne posledice, ali se nadam da ćemo uspeti da vid dovedemo do granica da može sam da funkcioniše - kaže doktor.

Važni donori

Stojković kaže da transplantacija rožnjače kod ovog deteta nije sada urađena, da bi ono sigurno ostalo totalno slepo.

- Ovim putem bih još jednom da istaknem značaj donatorstva i koliko je bitno da se brzo dođe do organa. Jedna ovakva intervencija u inostranstvu košta minumum 35.000 evra i smatram nepotrebnim, kad već možemo besplatno da je odradimo u državi, da plaćamo klinikama u inostranstvu da je rade samo zato što kod nas ne možemo da nađemo davaoce. A to smo prošle godine morali jednom da uradimo. Mi za ovih 35.000 evra znate koji aparat ili aparate možemo da kupimo za našu hirurgiju - kaže Stojković.

Foto: Informer

dr Milenko Stojković

Prema Stojkovićevim rečima, šteta je da naši građani odlaze u inostranstvo kada se Srbija nalazi na listi svega osam evropskih država u kojima se ovakve intervencije rade.

- U Evropi se transplantacije rožnjače rade u još sedam-osam država. Od 90 univerzitetskih klinika u Nemačkoj samo dve ili tri rade ovakve operacije, a najjača oftalmološka klinika u Americi za deset godina uradila je svega tri transplantacije rožnjače kod beba. A mi smo u poslednje dve godine imali dve intervencije samo kod novorođenčadi. Rožnjača treba i odraslima i sigurno bismo mogli i više da radimo da ima više i donora - napominje Stojković.

TUGA, MALI DUŠAN ZAUVEK ISPRAĆEN UZ HIMNU PARTIZANA I CRNO-BELE BALONE!

 


 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija