• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.10.2018

17:50

(FOTO) POPOVIĆ: Srbija želi da bude lider u razvoju  VEŠTAČKE INTELIGENCIJE na Balkanu

Društvo

(FOTO) POPOVIĆ: Srbija želi da bude lider u razvoju VEŠTAČKE INTELIGENCIJE na Balkanu

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa ministrom ekonomije Finske, Mikom Lintilom, i tom prilikom istakao da Srbija želi da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije (AI) u regionu Balkana

- Za to su nam potrebni znanje i iskustvo koje Finska ima u ovoj oblasti - istakao je Popović i dodao da je Finska zemlja koja je među prvima prepoznala značaj veštačke inteligencije i usvojila nacionalnu strategiju za razvoj veštačke inteligencije. 

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija promeniće budućnost ekonomije i tržišta rada, a Srbija, prema njegovim rečima, želi i ima potencijal da bude deo takve - nove budućnosti.

Popović je istakao da će tržište proizvoda i platformi zanovanih na veštačkoj inteligenciji do 2020. godine vredeti 70 milijardi dolara. On je ocenio da će prodor veštačke inteligencije u ekonomiju promeniti strukturu i profile mnogih poslova. 

- Procene stručnjaka govore da će veštačka inteligencija promeniti profile oko 40 odsto poslova u transportu, i oko 30 odsto poslova u proizvodnji, dok će u sektoru zdravstva biti stvoreno 35 odsto novih poslova - rekao je on.

Popović je objasnio da Srbija ima veliki potencijal za razvoj veštačke inteligencije, posebno u oblastima automobilske industrije, poljoprivrede, zdravstva, sektora finansija i prodaje.

- Da bismo razvijali veštačku inteligenciju u ovim sektorima, potrebna nam je razmena i korišćenje velike količine podataka, a upravo to očekujemo od saradnje sa našim evropskim partnerima  -rekao je Popović.

Finski ministar Lintila uporedio je uticaj veštačke inteligencije na budući razvoj civilizacije sa pronalaskom struje.

On je istakao da u 10 do 20 godine neće postojati nijedan sektor privrede u kojem veštačka inteligecija neće imati značajan udeo. Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija će u potpunosti promeniti tržište rada.

Lintila je naveo da najuspešnije svetske kompanije ulažu milijarde evra u razvoj veštačke inteligencije u svim sektorima.

On je ukazao i na važnost zakonodavnog okvira koji uređuje ovu oblast, a koji treba da bude zasnovan na etici, jer se, prema rečima Lintile, radi o razmeni i korišćenju velikog broja podataka koji treba da budu korišćeni bezbedno i bez zloupotreba.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija