• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

13.10.2018

10:17

TEKST NA DEKLARACIJI PROIZVODA VAM JE SUVIŠE SITAN? Evo originalnog srpskog REŠENJA!

Društvo

TEKST NA DEKLARACIJI PROIZVODA VAM JE SUVIŠE SITAN? Evo originalnog srpskog REŠENJA!

Podeli vest

Koliko puta ste bezuspešno pokušali da pročitate sitna slova deklaracije prehrambenih proizvoda? Sada to više neže biti problem

Puno sitnog teksta na nekoliko jezika, teško čitljive informacije, šifrovani E brojevi i ne baš jasni proizvođački termini nisu baš od velikog značaja prosečnom potrošaču. 

Možda smo se upravo zbog toga, donekle odrekli saznanja šta kupujemo i konzumiramo.

VODIČ ZA PRAVILNO ČITANJE DEKLARACIJA: Aromatizovani jogurt nije isto što i voćni!

Čini se da je rešenje stiglo u vidu aplikacije/sajta pod nazivom "Šta jedem?" koju su kreirali i realizovali mladi Beograđani. Na pitanje šta aplikacija omogućava i kako se došlo na ideju za njeno kreiranje odgovara Jasna Božić, deo mladog i rkeativnog tima koji je osmislio ovaj proijekat:

- Aplikacija, odnosno, sajt Šta jedem? omogućava pristup deklaracijama prehrambenih proizvoda. Pristup deklaracijama je uniformisan, segmentiran, jednostavan i brz. Tekst je krupniji i jasniji, lakše se čita, lakše se uočavaju informacije. Na ideju smo došli razmatrajući pristupačnost standardnih deklaracija u fizičkoj formi i želju potrošača za tim informacijama. Krenuli smo i razvili ideju. Sajt je namenjen bukvalno svima. Svi će pronaći nešto korisno. 

Foto: stajedem.rs

Šta to znači za prosečnog potrošača?
- To znači da se deklaracije prehrambenih proizvoda sada nalaze u njegovom telefonu ili računaru. U veoma dostupnoj formi. Potrošač na taj način može upoređivati proizvode sa nutritivnog aspekta, opredeliti se za onaj koji najviše odgovara njegovom režimu ishrane.

PAZITE ŠTA KUPUJETE! Ako ovo piše na proizvodu, NE stavljajte ga u korpu!

Da li je ovakva aplikacija već postoji negde u svetu ili se prvi put pojavila baš kod nas u Srbiji?
- Naše je zapažanje da u ovakvoj formi, na ovakvom nivou, u svetu ne postoji ovakva aplikacija. Srbija je u mnogim stvarima bila prva, zašto ne i u ovome! Stvar je prosta, tehnologija je sveprisutna. Da Vam je pre 10 godina neko rekao da će se porodični albumi nalaziti po sajtovima (Instagram, Facebook) na internetu i biti svima dostupni, ne biste poverovali. Pružanje ovih informacija je neminovnost uslovljena tehnološkim mogućnostima. Mi smo samo bili vredni i to uradili prvi.

Foto: stajedem.rs

Kakvu reakciju očekujete od strane proizvođača?
- Sajt je pre svega orijentisan ka potrošačima i njihovoj potrebi da se jasno i bez poteškoća informišu. Postoje grupe potrošača kojima će sajt biti veoma koristan. Pre svega, mislimo na slabovide osobe, čiji je broj značajan. Iz tog razloga naš sajt doživljavamo kao društveno koristan projekat. Proizvođači se trenutno utrkuju lepim reklamama, privlačnijim pakovanjima, boljim ukusima i mislimo da je nutritivni segment, u odnosu na sve navedeno, zapostavljen. Potrošač ima pravo da ima jasan uvid u taj segment i da sam odluči. To sajt (aplikacija) omogućava. Na taj način želimo da doprinesemo boljoj komunikaciji između potrošača i proizvođača. Proizvođač će uvek pronaći put do potrošača. Verujemo da će svaki ozbiljan proizvođač podržati dostupnost informacija u vezi sa svojim proizvodima i hteti saradnju.
 

PAŽNJA, JEDEMO OTROVNI SUTLIJAŠ! Mlečna poslastica sadrži opasni aditiv KARAGENAN!

Da li ste tražili podršku države, CEPS-a ili nekih drugih institucija s obzirom na to da je reč o velikom i, za naše uslove, skupom projektu?
- Nismo tražili ničiju podršku, što ne znači da nećemo. Mi smo se oslonili na sebe, svoj rad i ideju. Manje smo se pitali šta mogu drugi da urade za nas, a više šta možemo da uradimo za Srbiju i njene građane. Najviše bi nam značilo priznanje da smo uradili nešto zaista svima korisno. Naš cilj će ostati: da bilo kad, bilo gde, svako zna šta jede. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivana

pre 5 godina

Bravo za mlade, ambiciozne ljude koji su osmislili ovako nesto!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija