• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.10.2018

12:36

(FOTO) VUČIĆ OBIŠAO ZEMUNSKU GIMNAZIJU, najavio rekonstrukciju: Ovo je biser, dragulj, ne samo Zemuna, nego i Beograda i Srbije!

Društvo

(FOTO) VUČIĆ OBIŠAO ZEMUNSKU GIMNAZIJU, najavio rekonstrukciju: Ovo je biser, dragulj, ne samo Zemuna, nego i Beograda i Srbije!

Podeli vest

Zemunsku gimnaziju, koja danas obeležava 160 godina postojanja, posetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će ta ugledna obrazovna institucija, koju je i sam pohađao, biti kompletno rekonstruisana

Jednu od najčuvenijih i najuglednijih gimnazija, u kojoj se danas školuje 1. 260 učenika, nekada su, kao i Vučić, svojevremeno pohađali pisac David Albahari, slikar Sava Šumanović, te brojne, sada javne, ličnosti, tužioci, sudije, stvaraoci u različitim oblastima...

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić prisetio se i mnogih uspešnih pravnika, koji su maturirali u Zemunskoj gimnaziji, koja obeležava 160 godina od osnivanja i 100. godišnjicu u srpskom obrazovnom sistemu, od 1918. godine. 

- Rezultat posete je da ćemo ići u kompletnu rekonstrukciju Zemunske gimnazije posle 60, 70 godina. Radiće se projekat i u roku od dva, tri meseca ćemo znati detalje. Sasvim sigurno je da ćemo uložiti oko tri, tri i po miliona evra - rekao je Vučić za Tanjug posle obilaska Gimnazije i razgovora sa direktorom škole Milošem Bjelanovićem, kojem su prisustvovali i ministar prosvete Mladen Šarčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, te direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević. 

Foto: Tanjug

Vučić je istakao da je ponosan što će buduće generacije imati bolje uslove i lepše i uređenije prostorije. 

- Ovo je biser, dragulj, ne samo Zemuna, nego i Beograda i Srbije. Od kad sam ja napustio školu, a to je mnogo davno bilo, ništa se nije promenilo, jedino što su im promenili, 2008. godine, to je da su skinuli granitne stepenice i postavili keramičke. Valjda granit ukrali, stavili kod sebe u kuću, ali dobro.. - rekao je Vučić. 

Sada, kako kaže, sve ide dobro. 

Školi je poklonio povodom jubileja 250 naslova, a direktoru škole, ministru i svima koji će omogućiti da se škola rekonstruiše unapred je zahvalio. 

- Mi ćemo novcem to moći da izguramo, još Marko (Blagojević) da to pažljivo i vredno obavi, i to je to - rekao je predsednik. 

Foto: Tanjug

Istoričari su zabeležili da je na današnji dan 1858. godine počela nastava za 21 učenika u jednom odeljenju, prvog razreda niže realne škole, a 23. septembra iste godine je doneta odluka o formiranju niže realne škole. 

Prva generacija je upisala školu 15. oktobra, a sada, nakon 160 godina rada, Zemunska gimnazija je najveća gimnazija u Srbiji i ima 45 odeljenja, sa ukupno 1.260 učenika, koji pohađaju četiri smera - prirodno-matematički, društveno-jezički, smer za nadarene za fiziku i smer za nadarene za računarstvo i informatiku. 

Foto: Tanjug


Zgrada je napravljena pre 140 godina i od tada je rađena samo jedna rekonstrukcija, na fasadi. 

Sve ostalo je na nivou s početka 20. veka, dakako samo kad je reč o zgradi, a sve ostalo, kvalitet nastave i uspeh đaka, u vrhu je lestvice srpskog gimnazijskog obrazovanja. 
 

VUČIĆ SA BRNABIĆ i ministrima: Do 2020. više od 5.000 stanova za bezbednjake




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SAVA

pre 5 godina

Lepo je što će buduće generacije imati bolje uslove. Bravo

dejan

pre 5 godina

Vucic jedan od najboljih kadrova koji je pohadjao tu ustanovu, treba uloziti u nju da bi jos takvih kadrovo proizvela.

Gojko

pre 5 godina

Svaka cast, ulaze se u ono sta je potrebno, a to su nase skole.

zora

pre 5 godina

Ulaganjem u obrazovanje osiguravamo bolje i kvalitetnije kadrove u buducnosti.

Rade

pre 5 godina

Velike pohvale za ulaganje u skole, deca su uvek na prvom mestu.

Miki

pre 5 godina

Tako je to je osnov za bolju budućnost novih generacija!

Alhemičar

pre 5 godina

Srpski predsednik posebno vodi računa o obrazovnim ustanovama, sada se mnogo više ulaže u objekte i namenu, nego li pre 2012 god.

Jasna

pre 5 godina

Drago mi je da je prve svega gospodin Vucic pohadjao bas ovu skolu.

Goran

pre 5 godina

Lepo je ulagati u skolovanje,lepo je sto je gimnazija opstala da postoji tolike godine jel vidimo da su je i pojedinci pokušavali da je uruse njen unutrašnji deo.

Maya

pre 5 godina

Kraljica svih gimnazija u Srbiji zaista zasluzuje obnovu i rekonstrukciju...kao i uvek od predsednika stize prava pomoc u pravo vreme....zahvalni su mu svi ucenici gimnazije, roditelji...kao i svi gradjani Srbije...

loki

pre 5 godina

160. godina je veoma duga tradicija. Tu su se školovali mnogi poznati ljudi Srbije, a među njima je i predsednik Vučić.

Seka

pre 5 godina

Zemunska gimnazija zasluzuje rekonstrukciju. Ponosna sam sto sam isla u njoj.

Bubica

pre 5 godina

Drzava ulaze u obrazovanje, samim tim ulazemo u buducnost.

sosa

pre 5 godina

Uverena sam da ce nakon uredjenja gimnazije ucenici nastaviti da nizu uspehe.

Josip

pre 5 godina

Kao sto Vucic rece, ovo je biser, zato i ne dozvolimo da se srusi i poravna sa kamenjem.

kovac1

pre 5 godina

Zemunska gimnazija zaista važi za jednu od boljih u Beogradu. Bio sentimentalan prema njoj ili ne, ona svakako zahteva obnovu. Zgrada je u zaista lošem stanju dok je kvalitet nastave i uspeh đaka, u vrhu lestvice srpskog gimnazijskog obrazovanja.

Tereza

pre 5 godina

Zemun, jedan od najljepših hrvatskih gradova.

Una

pre 5 godina

Zemunska gimnazija ima bogme cime da se ponosi, a takodje i predsednik Vucic .

Sanja

pre 5 godina

Izgradnja i rekonstrukcija ovakvih ustanova je pun pogodak. Obrazovanje i zdravtvo je stub svakog drustvs

Mila

pre 5 godina

Sve pohvale za sve sto se ulozilo. Napredak je ogroman zaista.

Nela

pre 5 godina

Ulaganje u vaspitanje i obrazovanje je ulaganje u budućnost.

gvozden

pre 5 godina

160.godina postojanja gimnazije je jubilej vredan pažnje i poštovanja. Ova škola je iznedrila brojne značajne i poznate ličnosti, među kojima je i predsednik Vučić.

Iva

pre 5 godina

Bravo! Treba što više ulagati u obnovu škola.

Miki

pre 5 godina

Srbija ima stabilno i kvalitetno školstvo, a dodatna ulaganja samo pomazu u napretku kvaliteta obrazovanja

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17