• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

15.10.2018

13:19

IRINEJ NASRED CETINJA: SRBI I CRNOGORCI SU JEDAN NAROD, jesmo podeljeni, ali nismo razdeljeni!

Društvo

IRINEJ NASRED CETINJA: SRBI I CRNOGORCI SU JEDAN NAROD, jesmo podeljeni, ali nismo razdeljeni!

Podeli vest

Patrijarh Srpske pravoslavne crke Irinej poručio je danas na Cetinju da su Srbi i Crnogorci jedan narod, a iako su podeljeni, ne znači da su razdeljeni

 

- Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele - poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao sa patrijarhom Antiohije i celog istoka, Jovanom X.

On je novinarima na Cetinju rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori, odakle je, kako je dodao, i njegova majka poreklom.

Irinej je naveo i da njegov gost patrijarh antiohijski u Crnu Goru doneo blagoslov i želju da u "našem narodu vladaju mir, ljubav i sloga".

- Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne značni da smo razdeljeni - naveo je patrijarh srpski.

Patrijarsi su oko 11 sati stigli na Cetinje, gde su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologiju, nakon koje je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste.

U pratnji patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. U Podgoricu su doputovali i episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Dve crkvene delegacije nakon Cetinjskog manastira posetiće manastir Ostrog, a potom i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će im u 16 časova takođe biti priređen svečani doček.

Mitropolija crnogorska primorska je saopštila da je ovo prva poseta patrijarha Jovana X Crnoj Gori.

“Za vreme kralja Nikole u Crnu Goru je dolazio antiohijski patrijarh o čemu svedoči i ikona koju je tada poklonio mitropolitu Mitrofanu Banu, a koja će danas biti izneta na celivanje tokom svečanog dočeka i doksologije u Cetinjskom u manastiru”, saopšteno je iz MCP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Crna Gora

pre 5 godina

To je istina, ali nije cijela istina. Crnogorci, srbi, muslimani i većina hrvata su jedan narod. Ali sa različitim pogledima na budućnost a bogami i na prošlost. U Srbiji ne bi trebali zbog toga da nas blate i ruže jer ni sa naše strane ne dođe ni jedna ružna riječ za bilo koga. Ako i dalje želite da nas ogovarate, to je vaša stvar, ali znajte da nam ne možete nauditi. Nijestu to mogli ni veći ni jači od vas a ne bivša i odrođena braća.

Jokan

pre 5 godina

Jesmo jedan narod, il' smo Crnogorci il' smo srbi?

Kosta

pre 5 godina

Vladika Jovan...vrati nam svestenika Sasu...blatis nam crkvu i veru.

Ljubo

pre 5 godina

Samo da dodam ,isti narod ,bez vere i obraza ,bezobrazan ,nekulturan ,mafijaski nastrojen ,ne obrazovan ,..sve u svemu jadni da ne moze jadnije biti .Jugoslovenstvo i komunizam (?) nas je unistilo.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija