• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

15.10.2018

22:00

LEKARI UPOZORAVAJU RODITELJE NA OPASNU MODU MEĐU KLINCIMA! DECA MASOVNO PUŠE NARGILE! One su 15 puta otrovnije od cigareta!

Društvo

LEKARI UPOZORAVAJU RODITELJE NA OPASNU MODU MEĐU KLINCIMA! DECA MASOVNO PUŠE NARGILE! One su 15 puta otrovnije od cigareta!

Podeli vest

Samo u Beogradu postoje 44 nargila-bara u kojima tinejdžeri svakodnevno duvaju u šiše. U tim spravama ima 15 puta više katrana i ugljen-monoksida nego u običnom duvanu. Sat vremena konzumiranja nargile gore je od sto popušenih cigareta, tvrde lekari

Deca u Srbiji masovno puše nargile, u kojima ima čak 15 puta više ugljen-monoksida, katrana i drugih otrovnih sastojaka nego u običnom duvanu, upozoravaju lekari! Čak je i Svetska zdravstvena organizacija ukazala na to da je sat vremena duvanja u šiše, koliko obično traje jedna sesija, gore nego sto popušenih cigareta!

Samo u Beogradu registrovana su 44 nargila-bara, u kojima zaposleni bez ikakvih provera dozvoljavaju ulaz čak i deci mlađoj od 15 godina, iako je to zabranjeno (pogledajte okvir). Ova opasna zabava, prema rečima lekara, može da izazove karcinom pluća i ždrela, ali i da utiče na kardiovaskularne probleme i širenje raznih zaraza.

Čist otrov

Doktorka Klinike za pulmologiju KC Srbije Ika Pešić potvrđuje podatke SZO i napominje da su mladi u Srbiji u zabludi, jer misle da je nargila manje opasna nego cigareta, a nisu svesni koliko ugrožava zdravlje.

Nargile u brojkama


* 1 šiša (traje oko deset minuta) kao 20 cigareta
* 1 sat pušenja nargile gori je od 100 cigareta
* 15 puta više otrova (ugljen-monoksida, katrana...) ima nego u cigaretama
* 44 nargila-bara ima u Beogradu
* 300-600 dinara košta jedna sesija korišćenja nargile

 

- Nargila je pravi pritajeni ubica, jer duvanje u ove sprave deluje bezazleno, pošto su otrovi zamaskirani kojekakvim sladunjavim aromama. A, u stvari, u njima ima čak 15 puta više ugljen-monoksida i katrana nego u običnom cigaretama. Tu su i razni teški metali i druge toksične i kancerogene materije koje izazivaju pre svega rak pluća, usta i ždrela - upozorava dr Pešić i dodaje da to nije jedina opasnost od ove loše navike:

- Preterano konzumiranje nargila može da prouzrokuje infarkt ili moždani udar. A posebna opasnost vreba iz činjenice da se dim uvlači preko posebnog plastičnog nastavka, koji se ne menja baš redovno, pa je prepun bakterija i virusa. Zato od usta do usta mogu da se prenesu zaraze poput mononukleoze, hepatitisa, herpesa ili gripa.

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić upozorava da nargila, iako nije psihoaktivna supstanca, i te kako izaziva zavisnost i ozbiljno narušava zdravlje mladih.

- Činjenica da je sat vremena korišćenja nargile isto kao 100 popušenih cigareta više je nego alarmantna. Zato me čudi da niko od nadležnih ne kontroliše kako posluju ovi barovi, u kojima se deca nesvesno truju. Štetne materije i toksini koji se nalaze u nargilama i koji dospevaju u organizam nakon uvlačenja dima izazivaju rak pluća i srčana oboljenja. Dim je gušći i jači od onog u cigaretama, ali ima prijatan miris, pa mnogi nisu ni svesni koliko štetnih materija iz tog duvana ulazi u njihova pluća. Svi se pravdaju time da to nije droga. Ali jeste otrov, kancerogena supstanca, koja stvara zavisnost posle nekog vremena. Dakle, nikako nije bezazlena - ističe dr Grujić.

Opasna zabava

Prema njenim rečima, najveći problem je što se ovom "hobiju" sve više odaju deca mlađa od 15 godina.

Šta izaziva pušenje nargile:


* karcinom pluća
* karcinom usta i ždrela
* srčani i moždani udar
* hepatitis
* mononukleozu
* tuberkulozu

- Najviše zabrinjava to što se sve više nargila-barova otvara pored škola, pa deca imaju priliku da konzumiraju ovu opasnu supstancu od ujutru do kasno u noć. Još strašnije je to što se, jureći za pomodarstvom i popularnošću u društvu, takmiče u tome ko će duže ili više da povuče. Zato smatram da bi nadležne službe maloletnicima morale da zabrane posećivanje nargila-barova, dok inspekcija treba da proveri higijenske uslove u ovim lokalima - smatra naša sagovornica.

Niko ne poštuje zabranu

Maloletnicima je zvanično zakonom zabranjen ulaz u nargila-barove, ali to pravilo niko ne poštuje, niti proverava da li se sprovodi. U jednom od ovih lokala radnici su nam rekli da mušterijama traže lične karte samo ako je očigledno da nemaju 18 godina.

- Kada vidimo da neko izgleda kao da je na granici punoletstva, onda ga puštamo. Takva je preporuka. U početku smo tražili lične karte, međutim, to više niko ne poštuje. Jedino ako vidimo da dete očigledno nema 18 godina, onda mu kažemo da ne može da uđe - objašnjavaju radnici u jednom nargila-baru u centru Beograda.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

Lud ,zbunjen ,ne obrazovan covek ,ne zna koliko je svet lud oko njega ....tako i omladina .Sve vise debila .

Darko

pre 5 godina

Ovo su teške gluposti. Prava arapska nargila koristi aromatizovan duvan u kome nema nikotina. Nargila je mnogo manje opasna od cigareta. Ne stvara zavisnost. Plastični nastavci se redovno menjaju. Svaki put kad naručite nargilu dobijate nove plastične nastavke koji su upakovani u celofanu. Nargila skida veoma brzo pušače sa cigareta. U nargilu se u posudu sipa voda koja filtrira dim i preko 95% štetnih materija ostaje u vodi. Ona funkcioniše kao usisivač sa vodenim filterom. Danici Grujić poručite da ne gura nos u nešto u šta se ne razume. Slažem se da maloletnici ne bi smeli da je koriste. Sad ovo lepo objavite.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija