• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

18.10.2018

21:49

GOTOVO JE SA LETOM, ZA VIKEND NAGLA PROMENA VREMENA: Od nedelje hladnije, kiša skoro svaki dan!

Društvo

GOTOVO JE SA LETOM, ZA VIKEND NAGLA PROMENA VREMENA: Od nedelje hladnije, kiša skoro svaki dan!

Podeli vest

U noći između subote i nedelje temperatura će pasti za čak deset stepeni. Od 21. oktobra do sredine novembra očekuje nas čak 19 kišnih dana

U Srbiju za vikend definitivno stiže jesen! Meteorolozi kažu da ćemo u miholjskom letu uživati još samo do subote, a već od nedelje čeka nas nagli pad temperature za čak deset stepeni, uz kišu, maglu, jutarnje mrazeve, dok će na višim planinama pasti i sneg.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), od nedelje pa sve do 15. novembra očekuje nas 19 kišnih dana.

Vremenski preokret

Prognostičar RHMZ Branko Bjelić kaže za Informer da ćemo u miholjskom letu uživati još svega tri dana, a da nas posle čeka veliki vremenski preokret.

- Do subote imaćemo lepo, sunčano i vedro vreme sa temperaturama do 25 stepeni. Međutim, u noći između subote i nedelje vreme će se osetno promeniti. Tokom cele naredne sedmice biće dosta hladnije, skoro svaki dan padaće kiša, koja će biti praćena severnim i severozapadnim vetrom. Na planinama iznad 1.500 metara mogući su suznežica i sneg. Jutarnje temperature pašće blizu nule, kretaće se od jedan do sedam stepeni, dok tokom dana nigde u Srbiji živa neće prelaziti 15 podeljak. To je u proseku čak deset stepeni manje nego što je sada, u danima miholjskog leta - kaže Bjelić i dodaje da je pred nama tridesetak dana prave jeseni.

Vreme u narednih pet dana


Dan                       Min                             Max                                  Kvitica
18. oktobar        13                         24                             Sunce
19. oktobar        10                         23                             Sunce
20. oktobar        9                          22                              Sunce
21. oktobar        8                          17                              Kiša
22. oktobar        7                          15                              Kiša

- Posle naredne, poprilično prohladne sedmice, od 28. oktobra do 12. novembra trebalo bi da usledi manji skok temperature i ona će se kretati preko dana u rasponu od 11 do 19 stepeni. Međutim, i u tom periodu u celoj zemlji se očekuje kiša i česta pojava lokalnih pljuskova. Čak je 29. oktobra moguća i kratkotrajna grmljavina. Prema procenama, od nedelje pa sve do sredine novembra očekuje nas 19 dana tokom kojih su padavine izvesne - objašnjava Bjelić.

Novi pad temperature trebalo bi, prema njegovim rečima, očekivati već 12. novembra, ali ne i prvi sneg u nižim predelima.

- Temperatura će početi ponovo da pada 12. novembra, ali nema naznaka da bi kiša, koja će i tada nastaviti da pada, mogla da preraste u sneg u nižim predelima. Dakle, sve do kraja sledećeg meseca neće biti ozbiljnije zime, ali ni mnogo lepih dana - priča Bjelić.

Najhladnije na jugu

I meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da je došlo vreme da se letnja garderoba menja za topliju jesenju.

- Zahlađenje u Srbiju definitivno stiže u nedelju, ali se neće podjednako odraziti na sve krajeve zemlje. Naime, tokom naredne nedelje naša zemlja će se naći između anticiklona koji dolazi sa severozapada i ciklona sa juga. Prevedeno na prost jezik, to znači da će zahlađenje na severu zemlje, u Vojvodini, Beogradu, Šumadiji i zapadnim krajevima, biti nešto blaže nego na jugu i istoku Srbije - kaže Đurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija