lks.org.rs

14:59 >> 15:01 Društvo 0

informer | 20. 10. 2018.

SAOPŠTENJE LEKARSKE KOMORE SRBIJE: Snimanje kamerom, maltretiranje, javno prozivanje, uznemiravanje i remećenje u radu zdravstvenih radnika mora da bude oštro sankcionisano

Lekarska komora Srbije najoštrije osuđuje tekstove koji su objavljeni u domaćim medijima, kao i objavljivanje snimka na portalima domaćih medija koji je napravila pacijentkinja Violeta Cvetković u Domu zdravlja u Kragujevcu

Snimanje kamerom, maltretiranje, javno prozivanje, uznemiravanje i remećenje u radu zdravstvenih radnika mora da bude oštro sankcionisano, a nikako ne sme da bude podržano od strane medija i povod za širenje negativne slike o zdravstvenim radnicima u javnosti.

Skrećemo pažnju i da je pacijentkinja koja je snimak objavila već dolazila u konflikte sa lekarima, kao i sa drugim pacijentima, čak i u fizicke sukobe.

Lekarska komora Srbije zato apeluje na medije da postuju novinarski kodeks i da ne pustaju olako neproverene i netačne informacije. Niko od nas lekara ne želi da sakrije i zaštiti onog ko ne radi odgovorno i profesionalno, prvi ćemo ustati protiv takvih, ali to isto tražimo i od medija. Da odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao i da makar uvek imaju zastupljene obe ili koliko god strana je već uključeno u neki konkretni događaj.

Samo na taj način, zajedničkim radom, možemo da povratimo poljuljano poverenje između pacijenta i zdravstvenog radnika. Za to nam je potrebna istina u medijima, kakva god ona bila, a ne lažni senzacionalizam i ostrašćeni i jednostrani komentari.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]