• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs

22.10.2018

09:39

(VIDEO) USTAŠE SU UŽIVALE U MUČENJU I UBIJANJU SRBA! Autor knjige o stradanjima u Jasenovcu OTKRIO DA SU ZLOČINCI IMALI 57 RAZLIČITIH METODA MUČENJA!

Društvo

(VIDEO) USTAŠE SU UŽIVALE U MUČENJU I UBIJANJU SRBA! Autor knjige o stradanjima u Jasenovcu OTKRIO DA SU ZLOČINCI IMALI 57 RAZLIČITIH METODA MUČENJA!

Podeli vest

Jasenovac je, prema rečima sagovornika TV Pink, bio sličan drugim koncentracionim logorima po tome što u njima nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti ih pre smrti

Ipak, kako ističe, strašna je i nesporna istina da su čak i nemački oficiri koji su posećivali Jasenovac i druge logore u Hrvatskoj bili zgranuti brutalnošću koju su u njima videli.

"Jasenovac Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti" prof. dr Gideona Grajfa, glavnog istraživača Instituta za holokaust "Šem Olam" između ostalog donosi podatke o 57 metoda mučenja koje su primenjivane u ovom logoru.

Foto: printscreen RTV Pink

Knjiga je prevedena i na srpski jezik i posvećena je svima koji su brutalno ubijeni u Jasenovcu.

Profesor Grajf poručuje da ideologija ustaštva nije zaboravljena i izuzetno je opasno. Ističe da se ustaštvu treba stati na kraj i objasniti mladimima da se ono ne treba podržavati, već naprotiv.

Kada je reč o žrtvama Jasenovca, Grajf kaže da je minimalna cifra 750.000 mrtvih.

- Ovo je minimalni broj, ali možda je i veći. Voleo bih da vas podsetim na komisiju od 1945. godine koja je odredila da broj žrtava možda ide i do milion i po - kaže Grajf za "Novo jutro".

Kaže da je u knjigu uključio 57 metoda mučenja kojima su se koristile ustaše.

Nije bio cilj samo ubiti žrtve, već i da pate. Ubice su, siguran sam, uživale u mučenju. Samo smrt nije bila dovoljna, već i sadizam. Jasenovac je bio izuzetno surov, pa je čak i jedan SS oficir rekao da je ovaj logor bio previše brutalan - kaže prof. Grajf.

Foto: printscreen RTV Pink

Ističe da će njegova knjiga biti danas predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu.

- Veoma sam ponosan. Imao sam pristup mnogim arhivama i knjiga je proizvod velikih istraživanja. Nadam se da će doprineti znanju o Jasenovcu - kaže dr Grajf.

Moše Ha - Elion (96), predsednik udruženja preživelih logoraša Aušvica prisetio se boravka u logoru ističući da je većina logoraša, po dolasku u Aušvic, pogubljena.

- Oni koji nisu ubijeni slati su na rad kao robovi. U Aušvicu sam bio 21 mesec - kaže Elion.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vlah alija

pre 5 godina

Jeste a četnici su veoma patili mnogo im je teško padalo i morali su posle godinama na terapije

Ateista

pre 5 godina

Zašto, niko ne piše ko su i kako su stvorene Ustaše a to sve objašnjava? Nakon pada Osmanlija i 500g ropstva, srpska Crna ruka sa Gavrilom, pokreće, najveće zlo u istoriji i uništenja katoličke Austrougarske i posle završetka WW1, Hrvate su stavili u nove "bratske" i veštačke tvorevine sa pravoslavcima da im se sakrije identitet, šta je Stjepan Radić, javno govorio pa su ga zato, ubili u Skupštini u Beogradu 20.06.1928g. To ubistvo je pokrenulo, revolt, jednog dela Hrvata, koje je predvodio Ante Pavelić pa je te godine, osnovao Hrvatske Domobrane da se proba, prvo pravno, borit za prava Hrvatskog naroda. Ali odmah ide diktatura od kralja Aleksandra, protv svega hrvatskog i on ide 06.01.1929g u Italiju(Verona) gde je pokrenuo tzv. Oslobodilački pokret, Ustaše. Dolaskom Hitlera u WW2 ga dočekuje i on dozvoljava, stvaranje Nezavisne Države Hrvatske jer je katolička i dozvoljava iz Vatikana, dolazak Jezuita, koji će sa Ustašama, prvo da predaju Istru i veći deo Dalmacije, musolininovoj Italiji i da služe Hitleru i njegovoj ideji, “čišćenja sveta od Jevreja i Roma” i da se svete, pravoslavnim Srbima za izdaju vere sa sv. Savom i uništenje katoličke Austrougarske. Posle WW2 ide i dalje, napad na Hrvate i preko Stepinca, kojeg traže da odvoji Crkvu od Vatikana a on odbija i po cenu života pa ga osuđuju i truju u zatvoru… Eto, samo verski rat u kojem, sada trebaju, katolici i muslimani, zajedno da vrate, pravoslavnim Srbima za velikosrpski genocid 90ih?

LAŽE

pre 5 godina

Brojke od Međunarodne komisije koja je brojala žrtve a koje može da vidi ceo svet: www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=6711

Turistička atrakcija

pre 5 godina

Znate li da jedan mali logor Aušvic, ima više turista u godinu dana nego cela Srbija? Zato trebaju i hrvati da otvore Jasenovac za turiste da ljudi, dolaze ko u Aušvic i da lepo zarađuju. Tu je i mesto pokretanja, prvog antifašističkog pokreta, kojeg su hrvati, prvi u svetu, pokrenuli u Sisku(Tu su i Turci pali) pa to je turistički potencijal, kakvog nema niko u svetu a uopšte se ne koristi! Pa tu su i Smiljani i Tesla gde se isto tek uređuje i priprema za turiste eto obnavlja se i vodotoranj u Vukovaru i biće u njemu i Muzej Oluje a još jedan, istorijski Muzej Hrvatske pobedničke vojske, kojeg je još planirao Tuđman se otvara u Zagrebu. Sve za turiste jer neki dolaze baš ciljano zbog ratnog turizma pa ima tu i tuneli JNA i luke Jugo mornarice i napuštene vojarne i stare fortifikacije… Tu samo, četnici i vojvode i komunisti i jugonostalgičari, sada opstaju i žive od prošlosti i čiste mržnje ali ne i drugi jer ljudi, iz celoga sveta, dolaze u Aušvic da to vide da se ne ponovi a ne da se širi mržnja pa tako treba i u Jasenovac eto u Memorijalni centar, gde su tačne brojke a one one iz "Srpske istine". A najbolje je to da je sve toliko bliže moru od Aušvica sa miliona turista iz celoga sveta, samo da se to sve počne turistički koristit kako treba pa eto i srbi pomažu sa propagandama. Pa hrvati tek uče šta je to pravi turizam…

Net

pre 5 godina

Telegraf.rs MASONI SU STVORILI JUGOSLAVIJU: Priznanje stiglo posle skoro 100 godina!.... Telegraf.rs ŠOKANTNA, TAJNA KARTA AUSTROUGARSKE: Hrvatska bi dobila Bosnu da Princip nije ubio Ferdinanda (FOTO).... Croative.hr 10. rujna 1943. – NDH pripojila Dalmaciju i Istru poništenjem Rimskih ugovora....Telegraf.rs 5. mart 2016 | 08:11 TITO JE TVRDIO DA SU U JASENOVCU UBIJANI HRVATI I KOMUNISTI, A NE SRBI?! Otkrivena najveća TAJNA Jugoslavije.... Kamenjar.com Igor Vukić i Josip Jurčević demontirali mit o Jasenovcu! (VIDEO).... Narod .hr Igor Vukić: “Zbog istraživanja istine o Jasenovcu komunisti su zatvorili i dr. Tuđmana”.... Maxportal.hr NEPOZNATO O POZNATOM: U Pavelićevoj vojsci bilo je čak 13 generala Srba.... Dnevno.hr NDH je imala 132 generala, a čak 28 su bili Židovi

zemunac

pre 5 godina

Kao ni u jednom drugom logoru, u Jasenovcu su ljude ubijali i više puta, neke čak i prije njihovog rođenja- sve to stoji u vjerodostojnim srpskim dokumentima!

Splico

pre 5 godina

Nema sumnje da su jevreji podnjeli naj vecu zrtvu u fasistickoj evropi PA tako su zavrsavali I u jasenovcu al dal neko ovom coveku objasni da se u srbiji uzurbano trazi grob djenerala draze monstruma Koji je pobio bog srpski samo zna kolko Jevreja jer u srbiji Cetnicima nije ni trebao logo oni su ljude ubijali u stanovima dvoristima sumama I odmah sakrivali leseve nesretnih ljudi jer Srbin zna mucki I ubiti a mucki I sakriti tragove srpskog a zverstva Albance su ubijali I potapali ladnjace Sa njihovim telima u reke I jezero evrosrbije a Sa balija sta cinise to takodje dobro zna citava planeta

hag

pre 5 godina

Bila bi interesantna analiza ustaških logora iz drugog svjetskog rata i četničkih logora u BiH 90ih tokom srbijanske agresije na BiH.Po svemu sudeći,prije svega po pravomoćnim presudama medjunarodnog suda kao i domaćih sudova o zločinu genocida,etničkog čišćenja,postojanja na stotine masovnih grobnica prepunih nesrpskog stanovništva,četnici ni malo ne zaostaju za ustašama....

AnteST

pre 5 godina

Jel se to javljaju ovi iz naroda koje je Rusija spasila vetom da ne budu proglašeni GENOCIDAŠIMA? Spasila vas Rusija, al vas žuljaju 8000 grobova u Srebrenici. 8000 u par dana. Uhvatili biste vi, i prestigli ustaše, vrlo brzo, samo da ste mogli. Što se vidi PO Vukovaru, Sarajevu, Škabrnji, Lovasu, a tek Kosovo... itd.. Samo jedna razlika ima.. Hrvati nisu birali NDH, nego je to država instalirana od strane Italije i Njemačke, Hrvati su se i borili protiv takve NDH, Tito nije bio Srbin, nego Hrvat, koji vas je vodio i kome ste se klanjali, a Srbi si IZABRALI svoje genocidaše. Dapače, još uvijek ih podržavaju i biraju. Ajde pa se prevarite jednom, da objavite komentar. Ako i nećete, nema veze, ovo ionako znaju svi koji trebaju. Zato i jeste van EU, i bit ćete i dalje. Vama je mjesto uz Iran, Rusiju, Sj. Koreju, i ostali "slobodan svijet". Pa neka, samo dalje od nas.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59