• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.10.2018

08:31

STRNDŽANJE, NAJBIZARNIJI SEKSUALNI OBIČAJ U SRBIJI! Okupe se devojke i momci pored vatre, a onda počnu ŽESTOKE PERVERZIJE!

Društvo

STRNDŽANJE, NAJBIZARNIJI SEKSUALNI OBIČAJ U SRBIJI! Okupe se devojke i momci pored vatre, a onda počnu ŽESTOKE PERVERZIJE!

Podeli vest

Strndžanje (ili strndženje), najbizarniji seksualni običaj u Srbiji, pre izvesnog vremena izazvao je veliku prašinu u čitavoj regiji, tim više što se doznalo da se u istočnim delovima Srbije takva praksa primenjivala praktično donedavno

Predstavlja milovanje, ljubljenje, maženje između mladića i devojaka koji nisu u vezi. Strndženje je nastalo još u vreme Turaka a kod nas se najviše upražnjavalo u Negotinskoj krajini.

Tada bi se obično stanovnici nekog vlaškog sela našla u pećini u kojoj je gorela vatra, pa bi se svi ljubili i dodirivali. Sve devojke bi isprobale sve muškarce i obrnuto, i svi bi nosili maske. Partneri su se menjali do iznemoglosti.

- Strndžanje je... kad je (devojku) odvede tamo... pa je strndža tamo, to je to. Dođu momci, daju devojkama bombone pa je odvuče malo tamo u mrak - jednostavno je objasnila Dragoslava Stanković, koja pamti šta se događalo.

VLAŠKA MAGIJA JE NAJOPASNIJA! Evo kako da saznate da li ste ŽRTVA ZLOGLASNIH VRAČARA I MRAČNIH RITUALA S ISTOKA SRBIJE!

Strndžanje je bilo organizovano tako što su devojke organizovale sedeljke, obično posle teških jesenjih radova, a na okupljanja bi pozivale momke koji su im se tom prilikom udvarali, a zatim ih vodili u mrak, gde su se ljubili, pipkali i milovali.

Reč strndžanje (strndženje) poreklom je iz rumunskog jezika.

Tokom ovog bizarnog običaja mladići i devojke su se ljubili, grlili i milovali i to svako sa svakim, sve do zore.

- Cele te noći, do pred zoru, devojka se strndžala sa svim momcima, odnosno, sve devojke sa svim momcima, išlo se u krug - objasnio je antropolog, Zlatimir Pantić.

Strndžanje je, po svemu sudeći, bilo organizovano zbog sticanja predbračnog iskustva. Devojke su organizovale sedeljke, obično posle teških jesenjih radova, a na okupljanja su, naravno, pozivale momke koji su im se tom prilikom udvarali, a zatim ih vodili u mrak, gde su se ljubili, pipkali i milovali. Evo kako te događaje pamte neki od muškaraca:

- Ponekad devojka je bila lepa, da ti je milo da je poljubiš, a ponekad ružna kao gabor. Momci su često izbegavali te lepe devojke, jer se one više prave važne i procenjuju momke, a ove malo ružnije, njima je svejedno - kaže Vitomir Ilić, prisećajući se ovih okupljanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djura

pre 5 godina

Imali su barem zanimaciju...ova danasnja omladina to ne moze da izvede preko kompjutera...bolje se zivelo ranije 100%..

matori

pre 5 godina

Zaboravili ste vi,ili hoćete da se toga ne sećate,kada je svekar spavao sa snajkom dok sin ne stasa,ili dok se ne vrati iz vojske.O današnjim"žurkama"neću ništa da kažem i čime se"filuju"pa...veseloooo.

Vla

pre 5 godina

Nemate pojma o tome, ljubili se I grlili samo ako su se jedno drugom svidjali, sexa nije bilo, 90% njih su ulazile nevine u bracne vode, nije bilo ljubomore niti ubistava zbog devojaka, sloboda ljubljenja I mazenja nikome nije nanela stete, prazne price o maskama ili sexu, lazu svi ti koji sa hvale

Jovan

pre 5 godina

Nije baš tako, igranje "fote" popularno je i sad.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17