• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

24.10.2018

23:36

VRAĆENI IZ MRTVIH! Čudesan oporavak dvojice naftnih radnika iz Kikinde, IZGORELO IM POLA TELA, SPAŠENI POSLE SERIJE TRANSPLANTCIJA!

Društvo

VRAĆENI IZ MRTVIH! Čudesan oporavak dvojice naftnih radnika iz Kikinde, IZGORELO IM POLA TELA, SPAŠENI POSLE SERIJE TRANSPLANTCIJA!

Podeli vest

Dejan Jerinkić (30) i Goran Belančić (34), radnici NIS, u eksploziji kod Požarevca 20. septembra zadobili stravične opekotine opasne po život. Posle niza teških operacija kože uspešno se oporavljaju u KC Srbije

Radnici NIS Dejan Jerinkić (30) i Goran Belančić (34) iz Kikinde, koji su 20. septembra zadobili strašne opekotine u eksploziji na bušotini kod Požarevca, uspeli su da prežive i oporavljaju se u KC Srbije posle serije transplantacija kože!

Dejanu je u ovoj nesreći izgorelo 60 odsto kože, a Goranu 45 odsto, međutim, zahvaljujući borbi lekara i pomoći petorice kolega koji su im donirali kožu, uspešno se oporavljaju nakon mesec dana borbe za život.

I dalje izolovani

Povređeni radnici nalaze se i dalje na intenzivnoj nezi i u potpunoj izolaciji, kako im se tek transplantirana koža ne bi inficirala. Dejan, koji je teže povređen, još nije u mogućnosti da govori, dok nam je Goran kratko opisao kroz kakav je pakao prošao u poslednjih mesec dana.

- Sećam se čitavog događaja, svega što se desilo tog kobnog dana kada je došlo do eksplozije na bušotini. Svaki detalj premotavam u sećanjima i te strašne trenutke nikada neću zaboraviti. Prosto ne mogu da poverujem da sam preživeo, da mogu da pričam, razgovaram sa lekarima, prijateljima, sa mojom porodicom i decom. Neizmerno sam zahvalan na svemu što su lekari i sestre sa klinike uradili za nas, ali i donatorima, mojim prijateljima, koji su mi donirali kožu i zahvaljujući njima sada sam živ - rekao je Belančić.

Prema rečima dr Biljane Ćertić, načelnice Odeljenja opekotina sa intenzivnom negom u KCS, pravo je čudo da su Dejan i Goran preživeli ovu strašnu nesreću, jer im je više od pola tela bilo u opekotinama.
- Dejan Jerinkić je imao 60 odsto, a Goran Belančić 45 odsto opekotina trećeg stepena po telu. Bili su životno ugroženi i znali smo da nas čeka duga borba najpre za život, a zatim i za oporavak. Dejanu su urađene tri transplantacije, i to dve od kože donora, ali i jedna autotransplantacija od zdravih delova njegove kože. Dok Goran, koji je prošao malo bolje, ima dve urađene transplantacije, jednu od sopstvene kože, a drugu uz pomoć donora. Nakon skoro mesec dana slobodno mogu da kažem da smo uspeli i da smo zajedničkim snagama učinili čudo. Obojica su van životne opasnosti, oporavljaju se i uskoro bi trebalo da budu pušteni kući, svojim porodicama - otkriva dr Ćertić.

(FOTO) PANIKA U SELU BRADARAC: U stravičnoj eksploziji i požaru na naftnoj bušotini POVREĐENI RADNICI!

Humani spasioci

Prema njenim rečima, pored čitavog tima lekara i medicinskog osoblja, veliku stvar uradili su i humani i hrabri ljudi koji su donirali kožu.
- Veliku zahvalnost dugujemo humanim momcima, herojima koji su bili donatori i spasili živote ovim pacijentima. Bilo ih je ukupno petorica. Prošli su niz procedura, morali su da budu potpuno zdravi, bez ikakvih promena na koži, naročito ne na butinama, odakle se ona obično uzima - dodaje naša sagovornica.
 

Kožu donirao i kum povređenog radnika

Foto: Informer DN

 

Damir Komlenić, kum Dejana Jerinkića, ni trenutka nije razmišljao da li da donira kožu svom najboljem prijatelju.
- Bilo je teško i strašno, ali nismo imali mnogo vremena za razmišljanje, već smo morali odmah da delujemo. Pokrenuta je akcija, a nama su minuti bili od značaja. Morali smo da nađemo dobrovoljne davaoce i kože i krvi. Za svih pet intervencija bilo je ukupno 50 potencijalnih donora, a izabrana su petorica. Ono što je sada važno jeste da smo svi dobro i da se oporavljamo uspešno, na kućnom lečenju. Nije bilo prijatno, niti bezbolno, ali na to nismo ni mislili, jer nam je jedini cilj bio da se sve dobro završi i da spasimo živote Dejanu i Goranu - ispričao nam je Dejanov kum Damir.


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gavrilo

pre 5 godina

Morali smo da nađemo dobrovoljne davaoce i kože i krvi, ispričao nam je Dejanov kum Damir. Ovo je kao u konc logoru .. sami se snalazite .. toliko o zdravstvu u Srbiji pod okupacijom engleskog prodavca srafovske robe.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija