• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

24.10.2018

22:32

RODITELJI, PAZITE ŠTA KUPUJETE DECI! Kineske šnale za kosu OPASNE PO ZDRAVLJE!

Društvo

RODITELJI, PAZITE ŠTA KUPUJETE DECI! Kineske šnale za kosu OPASNE PO ZDRAVLJE!

Podeli vest

U kineskim prodavnicama širom Srbije prodaju se kancerogene šnale za kosu, pokazalo je istraživanje čak 18 evropskih organizacija!

 Kako je napomenuto u izveštajima, ove šnale sadrže opasno jedinjenje PBDE, prepuno broma, koje pored karcinoma izaziva hormonske poremećaje, posebno štitne žlezde, a može da prouzrokuje i prekid trudnoće.

Jasminka Ranđelović iz organizacije "AlHem", koja je učestvovala u ovom istraživanju, kaže da je od ukupno pet testiranih proizvoda iz Srbije najproblematičnija šnala za kosu od reciklirane plastike, kupljena u kineskoj radnji. Ovu šnalu svakodnevno koristi veliki broj devojčica i žena u Srbiji.

- U svih pet proizvoda kupljenih u Srbiji koji su testirani pronađeno je jedinjenje PBDE, ali je u šnalama za kosu uočena baš visoka koncentracija ovog toksičnog jedinjenja. Takođe, problematične su i dečije igračke "transformers borbeni avion", koje su kupljene u kineskoj radnji. Analize su pokazale da u njima ima skoro dvostruko više otrovnog jedinjenja nego što bi smelo - objašnjava Ranđelovićeva i dodaje:

- Koliko je PDBE opasan najbolje govori to da ometa rad endokrinog sistema, posebno štitne žlezde, utiče na razvoj mozga i izaziva dugoročna neurološka oštećenja. Istraživanja ukazuju da izloženost ovom opasnom jedinjenju može biti povezana i sa slabijom pažnjom i hiperaktivnošću kod dece.

Sa njom je saglasan i profesor na Hemijskom fakultetu Petar Pfendt, koji napominje da je PBDE kancerogeno jedinjenje koje može da izazove čak i rak polnih organa.
- To je zapravo crna tvrda plastika od koje se pravi sve i svašta, a između ostalog i šnale i igračke. Ovo jedinjenje isparava u malim količinama, ali konstantno, pa je veoma toksično i loše po zdravlje. Posebno bi trebalo da ga izbegavaju trudnice i mala deca jer su oni najosetljiviji. Takođe, ova jedinjenja su kancerogena i mogu prouzrokovati pojavu raka polnih organa i kod muškaraca i kod žena. PBDE treba izbegavati, ali se proizvođači na to ne obaziru - objašnjava Pfendt.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da država mora pod hitno da se pozabavi ovim problemom.
- Mi smo već upozoravali da se na tržištu u Srbiji mogu kupiti opasni proizvodi poput ovih. Najveći problem je što se to u Srbiji nedovoljno kontroliše, pa država treba ozbiljno da se pozabavi ovim problemom - kaže Papović.

Šta sve može da izazove PBDE u šnalama:

* hormonske poremećaje
* karcinom reproduktivnih organa
* dugoročna neurološka oštećenja
* slabiju pažnju i hiperaktivnost kod dece
* prekid trudnoće

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
arsa

pre 5 godina

A zasto Srbija dozvoljava uvoz i slobodnu prodaju takvih proizvoda.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija