• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.-A.C.

24.10.2018

22:55

ZBOG TRAMPA I ARAPA POSKUPLJUJE GORIVO: Benzin ide na 165, a dizel na 180?!

Društvo

ZBOG TRAMPA I ARAPA POSKUPLJUJE GORIVO: Benzin ide na 165, a dizel na 180?!

Podeli vest

Najnoviji sukob SAD i Saudijske Arabije oko ubistva novinara Džamala Kašogija mogao bi da podigne cenu barela nafte sa 80 na 100 dolara. To bi uslovilo skok cene goriva u Srbiji za pet do šest odsto, smatraju stručnjaci

Cene goriva u Srbiji mogle bi ponovo da skoče zbog sukoba SAD i Saudijske Arabije oko ubistva novinara Džamala Kašogija, upozoravaju naftaši. U slučaju da rat između Donalda Trampa i Arapa kulminira (pogledajte okvir), barel nafte poskupeće sa 80 na 100 dolara, što bi automatski dovelo do skoka cene goriva i u Srbiji za pet do šest odsto.


To znači da bi dizel umesto sadašnjih 171 koštao 180 dinara, dok bi benzin sa 157 poskupeo na 165 dinara.

 
Direktan uticaj 

Čekamo rasplet


Mi smo zemlja koja je osetljiva na svaki skok cena nafte u svetu i zato nam ostaje samo da čekamo rasplet ove krize
Nebojša Atanacković, "Nafta a. d."

Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta a.d"  kaže za Informer da bukvalno svaki rast cene sirove nafte u svetu mora da dovede do poskupljenja i kod nas.


- Mi smo zemlja koja je osetljiva na svaki skok cena nafte u svetu. Zato svi sada čekamo da vidimo kakav će biti epilog sukoba SAD i Saudijske Arabije oko ubistva novinara Kašogija. Ukoliko ta kriza kulminira, barel nafte će sa 80 poskupeti na 100 dolara, a to će odmah podići cene i kod nas. Naravno, na svu sreću, ne može se očekivati da u maloprodaji kod nas poskupljenje bude baš tih 25 odsto. Ali, novi skok cena goriva za oko pet do šest odsto u tom slučaju je neminovan - navodi Atanacković.

Igra živaca Amera i Arapa


Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je svom najvažnijem arapskom savezniku "teškom kaznom" ako se dokaže da je saudijski režim ubio novinara Džamala Kašogija. Saudijska Arabija bi na to uzvratila odbijanjem da na tržište pusti dodatne barele nafte, što je bila Trampova ideja kako bi se nadomestila nestašica koja će nastati kada sankcije Iranu sledećeg meseca stupe na snagu. To bi automatski dovelo do naglog skoka cene barela nafte za čak 25 odsto.

Srdan Knežević, vlasnik kompanije "Knez petrol", kaže za Informer da vlasnici pumpi, ako dođe do novog skoka cene nafte, svakako neće spuštati svoje marže, zbog čega je dodatno poskupljenje goriva u Srbiji izvesno. 


- Sve naftne kompanije u Srbiji su svoju zaradu, odnosno maržu, maksimalno snizile prethodnih meseci. Sadašnja marža nam je na minimumu održivosti i mi je više ne smemo spuštati, jer od nje moramo da platimo i radnike i struju za pumpu i priključenje na put i da nam makar neki minimalni profit ostane. To znači da će ukoliko se produbi kriza između SAD i Saudijske Arabije, i dođe do skoka cene barela sirove nafte na svetskoj berzi, automatski skočiti i cene benzina i dizela na pumpama u našoj zemlji. Svesni smo da je cena goriva u Srbiji već drastično skočila od početka godine, ali drugog rešenja nema - objasnio nam je Knežević.

Foto: Informer

Knežević: Umalo nestašica


Srđan Knežević je za Informer otkrio da je prethodna nedelja za naftaše u Srbiji bila najgora u poslednjih deset godina i da umalo nije došlo do nestašice na pumpama.


- Zbog niskog nivoa Dunava u potpunosti smo onemogućeni da nafta dolazi tankerima što je inače praksa, već moramo da je transportujemo kamionima i vozovima. To je mnogo skuplja opcija za nas a i značajno manju količinu nafte tako možete da transportujete. Zbog toga smo bili na ivici da dođe do nestašice nafte, jer smo potrošili gotovo sve rezerve. Zahvaljujući velikom angažmanu NIS-a nekako smo ipak uspeli da izbegnemo nestašicu i kupci nisu ni osetili ovu krizu - otkrio nam je Knežević.

Crne prognoze


Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da su priče o novom poskupljenu goriva za sada samo prognoze koje ne moraju da se ostvare.


- Svaki veliki potres na tržištu nafte, a to sukob SAD i Saudijske Arabije svakako jeste, poremetiće ponudu i potražnju na tržištu, a samim tim i uticati na skok cene. Ostaje nam da se nadamo da do kulminacije tog sukoba neće doći, jer je sve i dalje na nivou nagađanja i špekulacija - navodi Mićović.

Gorivo Cena danas                                                   Cena u slučaju sukoba SAD i SA
 
Dizel 170,9  180
Benzin 157,9 165,8
* cene su u dinarima za litar  



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darko

pre 5 godina

Ma daj ga odma na dvesta. Tako necu biti u nedoumici dal da idem za Bosnu ili Rumuniju da ga sipam A vi crevo od tocilice necete staviti u rezervoar nego ....

Mile lala

pre 5 godina

Mislim da su SADisti izazvali ovo ubistvo, da bi imali cime da ucenjuju saudijce. Pod tim ucenama, saudijci ce morati da povecaju kupivinu oruzja kod SADista, a zbog toga moraju povecati ispiruku nafte

Amater

pre 5 godina

GDE JE SADA SVET DA ZESCE OSUDI I UVEDE SANKCIJE S.A. JER UBITI COVEKA U DRZAVNOJ ZGRADI I ZATASKAVATI ZLOCIN JE ZA SVAKU SANKCIJU.

Aca

pre 5 godina

Bas se pitam kako to da gorivo kod nas ne pojeftini kada padne cena barela na svetskom trzistu....

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija