• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.10.2018

08:32

(VIDEO/FOTO) UKLETA VILA LEKE RANKOVIĆA! Kuća na Senjaku krije NAJMRAČNIJE TAJNE SRPSKE ISTORIJE!

Društvo

(VIDEO/FOTO) UKLETA VILA LEKE RANKOVIĆA! Kuća na Senjaku krije NAJMRAČNIJE TAJNE SRPSKE ISTORIJE!

Podeli vest

Ova nekad raskošna vila koja je pripadala jednom od najmoćnijih ljudi SFRJ i Titovog bliskog saradnika, osnivaču OZNA i UDBA, Aleksandru Rankoviću, danas izgleda kao kulisa jezivog horor filma

 

Nekada stecište visokog društva, danas je prepuštena na milost i nemilost okrutnom zubu vremena. Izreka "kad bi zidovi mogli da govore", možda najviše ima smisla kada se radi o ovoj kući koja krije tajne koje verovatno nikada nećemo biti u prilici da dokučimo.

Grad Beograd je prošle jeseni oglasio prodaju vile na Senjaku u kojoj je živeo nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandar Ranković, ali kupca i dalje nema.

Foto: Youtube/printscreen

Vila se nalazi na placu od 40 ari, a cena je oko 3 miliona evra.

Površina kuće u Andre Nikolića 5 je 408 kvadratnih metara, gradnja je započeta pre Prvog svetskog rata, dok je vila poprimila današnji izgled po završetku rata. Niko nije podneo zahtev za restituciju.

Foto: Youtube/printscreen

Objekat se nalazi u okviru prostorne celine Senjak - Topčidersko brdo - Dedinje i uživa status dobra pod prethodnom zaštitom.

U vili u Andre Nikolića 5 je do 1983. godine živeo narodni heroj, osnivač Organa za zaštitu naroda OZNA, Titov venčani kum i ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandar Ranković.

Foto: Arhiva

Do 60-ih godina prošlog veka se kao vlasnik objekta vodila Smiljana Čavić rođena Ćuk, a kuća je u njenom vlasništvu bila 1958. godine, kada je zemljište masovno nacionalizovano. Ne postoje saznanja da je pre nje bilo drugih vlasnika objekta, ali do danas nije podnet zahtev za povraćaj imovine.

Vlasnik vile Grad je postao 2012. godine kada je zdanje dobio u razmeni sa Olimpijskim komitetom Srbije, koji je bio vlasnik vile od 2000. godine. Predviđeno je da OKS zauzvrat dobije poslovnu zgradu u okviru SRC Tašmajdan.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Laki

pre 5 godina

pisac teksta o kuci u kojoj je živeo ranković i o rankoviću pre nego sto je napisao ovaj tekst o ra lukoviću je morao nesto i da nauči. čovek ima bujnu maštu i verovatno je opterećen prošlošću svojih predaka.

Dexy

pre 5 godina

Ma da ja imam tih tricavih tri miliona jura i jos toliko da sagradim novu vilu, kupio bih ja taj plac, a to su gluposti da je ukleta kuca. Sta ima objekat sa time sta je radio njen vlasnik. Lokacija ovog objekta i imanje je fantasticno.

Ua piskarala

pre 5 godina

A zasto je vila ukleta? Dokle da lupetate?

Marcco

pre 5 godina

Država konfiskovala i izbacila vlasnike iz kuće a onda napravila ovo... i još građevina pod zaštitom - kulturno dobro. Vidi se naša kultura u svakoj sekundi snimka. Problem je što je kuća bila Rankovićeva pa da je neko "sredio" prodaju za 50 000 evra dobilo bi na publicitetu.

Boško

pre 5 godina

Једног дана ћете написати да је Лека био Дракула. Шта вам то треба? По вама куће где су живели Недић. Љотић и остали "јунаци" су рај.

Bubi

pre 4 godine

Inace, oni su svi ukleti. Kao i ona Anja Dmitrovic Rankovic ili kako se vec zove

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija