• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.10.2018

22:25

ALARMANTNO! Pijani vozači izazovu čak šest udesa dnevno!

Društvo

ALARMANTNO! Pijani vozači izazovu čak šest udesa dnevno!

Podeli vest

U Srbiji se svakog meseca dogodi 180 saobraćajnih nesreća za koje su direktno krivi oni koji piju dok voze. Čak trećinu tih udesa izazvali su mortus pijani vozači, sa više od dva promila alkohola u krvi

Svakog dana u Srbiji se dogodi najmanje šest saobraćajnih nesreća za koje su direktno odgovorni pijani vozači, otkrio je načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov! Prema njegovim rečima, broj udesa koje izazivaju oni koji sedaju za volan pod gasom se ne smanjuje, uprkos oštrim kaznama u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Veoma zabrinjavajuće zvuči i podatak da trećinu ovih sudara skrive mortus pijani vozači, koji sedaju u auto sa više od dva promila alkohola u krvi. Statistika pokazuje da se ne smanjuje ni broj onih koji voze bez pojasa i sa mobilnim telefonima u rukama.

Taksisti gledaju u dva tableta tokom vožnje

Kako ističe Damir Okanović, sve veći problem za bezbednost saobraćaja predstavljaju taksisti, koji pored toga što slušaju radio-vezu, gledaju tokom vožnje u dva tableta.
- Imaju tablet preko koga primaju vožnje za svoje udruženje i jedan gde koriste i drugu aplikaciju za taksiste. To je vrlo opasno, tako da planiramo da krenemo u kampanju da se to reši putem izmene zakona - zaključuje Okanović.

Briga ih za kazne

Načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov tvrdi da je broj prekršaja na putevima i dalje izuzetno veliki uprkos činjenici da su novčane kazne znatno povećane.

- Kazne za vožnju u alkoholisanom stanju su veoma visoke, ali se i pored toga svakog meseca dogodi 180 nesreća u kojima su učestvovali vozači sa više od 1,2 promila alkohola u krvi. Od tog broja, više od 60 nesreća mesečno izazovu vozači sa preko dva promila alkohola u krvi. To su neverovatno velike brojke, koje pokazuju da se nesreće ne mogu sprečavati samo represivnim merama - kaže Arsov i dodaje da su brojke poražavajuće i kada su u pitanju ostali prekršaji:

(VIDEO) ŠTA SVE MOŽE DA SE "KRESNE" ZA 30 EVRA - OD KELNA DO VERONE! Kamiondžije objavile VODIČ KROZ EVROPSKE JAVNE KUĆE blizu autoputeva!

- Pored alkohola, najveći problem predstavljaju vozači koji razgovaraju mobilnim telefonima u toku vožnje, a samo tokom prvih devet meseci ove godine registrovano je čak 36.000 prekršaja. Sličan slučaj je i sa vezivanjem pojasa, prekoračenjem brzine... Broj ovih prekršaja je porastao u odnosu na 2017. godinu, iako su novčane kazne povećane.

Foto: stocksnap.io

Rešenje je zatvor

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da je kazna zatvora najbolja sankcija za pijane vozače i da je slanje iza rešetaka jedini način da se utera strah u kosti onima koji sedaju za volan pod gasom.

DARKO LAZIĆ I DALJE NA INTEZIVNOJ NEZI! Pevača u bolnici od danas mogu viđati samo OVE DVE OSOBE!

- Učinak kazni za vožnju u pijanom stanju bio je veći u mestima gde su vozači sa više od dva promila alkohola u krvi po skraćenom postupku bili poslati u zatvor. Kruševac je, na primer, bio grad gde je vozač po kratkom postupku išao u zatvor zbog više od dva promila alkohola u krvi, ta vest je u gradu eksplodirala kao bomba, pa se drastično smanjio broj onih koji voze pod dejstvom alkohola. U gradovima gde su sudovi sprovodili redovne postupke nisu bili dobri rezultati, jer se vozačima gledalo kroz prste. To samo pokazuje da je represija veoma važna, mada nema ništa bez prevencije, bez kampanja koje će uticati na to da se stavovi ljudi promene i da ovako nešto postane društveno nepoželjna pojava - kaže Okanović.

Saobraćajci će loviti bahate vozače na 'crnim tačkama'

Saobraćajni policajci će od naredne godine pomoću specijalnih aplikacija non-stop kontrolisati bahate vozače na "crnim tačkama" širom Srbije, gde se poslednjih godina događalo najviše nezgoda, otkrivaju u MUP. Zahvaljujući ovom sistemu, u policiji će u svakom trenutku imati centralizovane podatke gde se i koliko krše saobraćajni propisi.
Kako kažu u Saobraćajnoj policiji, ovaj moderniji sistem kontrole je daleko racionalniji od sadašnjeg, pošto će vozači biti kontrolisani na određene prekršaje baš na mestima gde se oni najčešće prave.
- Na osnovu statistike koju pravimo već tri godine, do kraja godine jasno ćemo znati gde se koji prekršaj najčešće pravi. Pa ćemo onda tamo gde se najviše prekoračuje brzina non-stop držati presretače, tamo gde udese izazivaju pijani vozači smenjivaće se neprekidno patrole sa alkometrima. Isto važi i za ostale karakteristične prekršaje - preticanje preko pune linije, vožnju bez vezanog pojasa, sa mobilnim telefonima u rukama... To će nam pomoći da ne rasipamo patrole i da ne držimo ljude na tačkama gde se ne pravi previše prekršaja - kažu u Saobraćajnoj policiji.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Ma da,samo opomenite te pijane budale za volanom,pa im preporučite piva sa 00%alkohola.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!
NBA

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!

Košarkaši Atlante savladali su Boston Seltikse u dramatičnom meču NBA lige rezultatom 123:122 nakon produžetka. Jedan od najzaslužnijih za trijumf Hoksa bio je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović! Po završetku utakmice, Bogdanov saigrač Dejonte Marej pohvalno je govorio o Srbinu i istakao njegov doprinos u pobedi nad vodećim timom Istočne konferencije!

29.03.2024

16:45

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija