• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti

26.10.2018

23:06 >> 23:10

ZASTAVA CRNE GORE SIMBOLIZUJE KRV, A JOŠ JE NA NJOJ I PTIČURINA: Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija UDARILA NA MILOGORCE!

Društvo

ZASTAVA CRNE GORE SIMBOLIZUJE KRV, A JOŠ JE NA NJOJ I PTIČURINA: Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija UDARILA NA MILOGORCE!

Podeli vest

Muslimani jednom rukom na Milov grb stavljaju polumesec, a drugom mu cepaju zastavu

Iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) saopštili su da su državni simboli Crne Gore za njih problematični. Kako su naveli, ne znaju kome još treba „zastava boje krvi i ptičurina grabljivica sa krstovima u kandžama, koje pokazuju plen, otimanje".
        
- Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija od početka oktobra tekuće godine prati istupe premijera Vlade Crne Gore Duška Markovića i ministra kulture Aleksandra Bogdanovića vezano za Predlog izmena i dopuna zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, te naposletku izjave poslanika BS Ervina Ibrahimovića i poslanika DPS-a i predsednika Ustavnog odbora Miodraga Vukovića - saopšteno je iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.
         
Dodali su da se pomenutim zakonom utvrđuju obaveze prema državnim simbolima, himni i zastavi, te visoke novčane kazne za njihovo nepoštovanje.
        

- Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ne vidi problem u zakonu, koji u različitim formulacijama postoji u svim ozbiljnim državama, ali vidimo problem u simbolima - himni, zastavi i grbu Crne Gore. Vlada, ali i kompletno rukovodstvo Crne Gore, mora osigurati ambijent da se u državi poštuje pomenuti zakon, ali ne iz straha od visokih kazni ionako socijalno opustošenih građana, koji mogu biti kažnjeni, već iz poštovanja prema simbolima koji simbolizuju i prezentiraju državu - piše u saopštenju.
        
Kako su ocenili, vladajući režim koji predlaže, nameće i usvaja simbole i zakone i te kako ima udela u tome.
        
- Zato moraju prihvatiti odgovornost za sve vidove nepoštovanja prema simbolima. Neprihvatljivo je da se od strane državnih zvaničnika na sva zvona udara i priča o multi-kulti i građanskoj Crnoj Gori, dok simboli države svedoče suprotno, odnosno da je Crna Gora samo država crnogorskog etnosa pravoslanog svetonazora. Zato jeste neprihvatljiva tvrdnja poslanika DPS i predsednika Ustavnog odbora Miodraga Vukovića, koji za aktuelnu zastavu tvrdi, citiramo, da to nisu verski simboli, nego su simboli stare, hiljadugodišnje Crne Gore.
         
- Oni su, da tako kažem, građanski simboli - kraj citata.

ŠIPTARI, ČEGA BI SE ODREKLI DA VAS SRBIJA PRIZNA! Trampov izaslanik Metju Palmer poručio Tačiju i Haradinaju da SAD GUBE STRPLJENJE!

        
Ovde se nameće pitanje: o kojoj Crnoj Gori govori gospodin Vuković? O ovoj u sadašnjim granicima sigurno ne govori - smatraju u Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji.

Istakli su da je manje-više poznato dokle su dosezale granice Crne Gore pre hiljadu godina.

- Pitamo: šta je sa Bošnjacima (dakako i drugim etnosima u CG), koji teritorijalno nisu bili u tim granicima Crne Gore o kojima govori gospodin Vuković? Kako god, danas su nove državne granice, dok Bošnjaci i drugi etnosi postoje u Ustavu Crne Gore, onda zašto bi kao takvi koji postoje, i ustavna su kategorija, bili možda samo moneta za potkusurivanje pred međunarodnim institucijama?! Gospoda u vlasti, odnosno parlament, Vlada, Ustavni odbor, pa i radna grupa za izborni zakon, moraju znati, radi harmonije u državi, da ne sme biti bilo kakve smetnje za promenu simbola i to Ustavom utvrditi bez "diranja u srž države"! S druge strane, predloženim zakonom, sa niskim ili visokim kaznama, svejedno, mogu postići cilj zastrašivanja građana, ali ne mogu im nametnuti da poštuju ili, pak, prihvate i zavole takve državne simbole - navodi se u saopštenju BANA.

Kako su istakli, do sada je bilo tako, a biće i u budućnosti, sve dok vlast ne shvati da treba raditi za interese svih građana, nezavisno od verske i etničke pripadnosti.

- Zato smo izričiti da je takođe neistinita tvrdnja ministra kulture Aleksandra Bogdanovića koji kaže, citiramo navode iz medija: „Definisanjem sadržaja i formi državnih simbola označuju se dominantni i autentični motivi koji su svim stanovnicima Crne Gore jednako prepoznatljivi i jednako ne ugrožavaju njihova nacionalna ili religijska osećanja".

BOŠNJACI U PANICI! SRPSKI BLOK U BIH NIČE SLEDEĆE NEDELJE, samo da u SDS pobede oni kojima je SRPSKA IZNAD SVEGA!

Tvrdimo: postojeći državni simboli ugrožavaju i vređaju nacionalna i verska osećanja bošnjačkog naroda - poručili su iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Kako su naglasili, posebno se mora uzeti u obzir da su Bošnjaci autohtoni narod u Crnoj Gori.

- Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, čiji članovi potiču iz svih gradova Sandžaka u Crnoj Gori, i čije porodice žive širom Crne Gore, ne prihvataju postojeće simbole. Ne znamo kome još treba zastava boje krvi i ptičurina grabljivica sa krstovima u kandžama koje pokazuju plen, otimanje; od koga i kome?! Crnogorski etnos može da je ima za svoju, ali ne i država Crna Gora, upravo zbog te svoje multinacionalne, multikulturne i multiverske različitosti! Ako zvaničnici to non-stop ističu, onda su dužni da to pokažu i na državnim simbolima - istakli su iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Da ne bude kao kuhinjski stolnjak

Iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije su istakli da mediteransku Crnu Goru krase lepa morska obala, lednička jezera, reke, visoke planine i različitosti etnosa, duhovni mozaik koji treba da bude razlog više za saradnju i uspeh, a ne za spoticanje.
- U ovom kontekstu, kada je reč o simbolima, oni ne treba da liče na kuhinjski stolnjak, već treba da budu u vedroj svetloplavoj boji, ili pak u modroj boji mora i reka, koja će se razlivati na platnu sa konturama državnih granica, kako piše u Ustavu. Takvu Crnu Goru sa novim simbolima podržavamo na putu ka Evropskoj uniji, u svet demokratskih razvijenih država - poručili su iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija