• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - B. S.

29.10.2018

22:07

NE ZNA SE ZAŠTO JE LEKARKA IZ BEOGRADA PREMINULA U EGIPU: Doktorku iz Srbije u hotelu u Hurgadi ubila bakterija!

Društvo

NE ZNA SE ZAŠTO JE LEKARKA IZ BEOGRADA PREMINULA U EGIPU: Doktorku iz Srbije u hotelu u Hurgadi ubila bakterija!

Podeli vest

Infektolog dr Zorica Jovanovski 14. oktobra sa drugaricom otputovala u Egipat, a već 17. oktobra umrla pošto ju je napala misteriozna bakterija * Imala nesnosne bolove u stomaku, hitno primljena u bolnicu, ali doktori nisu uspeli da joj spasu život

Doktorka Zorica Jovanovski (52) iz Beograda preminula je 17. oktobra u egipatskom letovalištu Hurgada od misteriozne bakterije, saznaje Informer!

Zorica, inače načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", otišla je, prema našim saznanjima, u Hurgadu na odmor s prijateljicom 14. oktobra, da bi joj samo dva dana kasnije pozlilo.Bila je gost u hotelu "Sani dejz" hada je odjednom tokom noći dobila nesnosne bolove u stomaku i dijareju, a zatim je usledilo povraćanje i potpuna dehidratacija organizma. Brzom intervencijom vodiča zbrinuta je u bolnici, ali samo nekoliko sati posle prijema Zoričino srce je stalo.

Nije bilo pomoći

Naš vodič je odmah pomogao da se Zorica prebaci u bolnicu, ali lekari nisu uspeli da je spasu
Mirko Bauk, vlasnik agencije "Odeon"

Nerazjašnjene okolnosti

Prve toksikološke analize pokazuju da je uzrok nagle smrti bio napad bakterije, inače česte u ovom letovalištu, ali za koju još ne postoji određena terapija! Ostaje nejasno kako se i gde Zorica zarazila opasnom bakterijom i to bi jedino mogla da pokaže obdukcija. Kako saznajemo, infekcija je bila toliko jaka i brzo se širila da je za nekoliko sati napravila čitav haos u doktorkinom telu i izazvala prekid disanja i rada srca.

Da stvar bude još gora, ovo nije prvi put da neko od turista umre u Hurgadi pod neobjašnjivim okolnostima. Pre samo dva meseca, sličnu sudbinu je doživeo bračni par iz Velike Britanije.

Britanski par umro isto kao i Zorica

Foto: Informer DN

 

Britanski državljani Džon Kuper (69) i njegova supruga Suzan (63) pronađeni su 21. avgusta mrtvi u hotelu "Stajgenberger akva medžik" u egipatskom letovalištu Hurgada na Crvenom moru. Prema informacijama, imali su simptome trovanja, a smrt je usledila nakon prestanka rada srca.
Britanska turistička kompanija "Tomas Kuk" je zbog toga evakuisala 301 turistu iz pomenutog hotela nakon što je dvoje turista umrlo pod još nerazjašnjenim okolnostima. Od tada, turisti iz ove zemlje u znatno manjem broju letuju u Hurgadi. Džon je umro u hotelskoj sobi, a njegova supruga samo par sati kasnije u gradskoj bolnici.

Za sada još nije poznato da li je doktorki Jovanovski rađena autopsija, a ukoliko se ispostavi da nije, nikada faktički neće biti otkriveno šta ju je ubilo. Njeno telo je za samo devet dana dopremljeno u Srbiju, pa je nesrećna žena sahranjena već 26. oktobra.

- Sve se odigralo jako brzo. Prijateljica koja je letovala s njom zvala je agenciju "Odeon", preko koje su otputovale, da prijavi da se Zorica nečim otrovala. Mada su išle na ista mesta, isto jele i pile, samo Zorici je pozlilo. Toliko je bila dehidrirala od povraćanja i dijareje da je morala u bolnicu. Niko nije ni slutio da je stanje toliko ozbiljno da bi mogla da umre za dan. Sigurni smo da je u Egiptu "zakačila" neku smrtonosnu bakteriju. Prvo je došlo do bolova u stomaku, a zatim su usledili i dijareja i povraćanje. Kada se stanje pogoršlo, alarmirani su vodiči i odmah je kolima hitne pomoći prevezena u bolnicu. Nažalost, tamo je nakon samo tri sata preminula, kada je došlo do prestanka rada srca - otkriva sagovornik Informera upoznat sa ovim slučajem i naglašava:

- Do početka novembra trebalo bi da stignu neki rezultati o njenom zdravstvenom stanju, ali za sada se ne zna da li su to analize koje su joj rađene u bolnici ili je možda obavljena obdukcija. Postoje informacije da su se pomenuta prijateljica i rodbina protivili autopsiji, pa ukoliko to nije obavljeno, moguće da nikada nećemo ni saznati od čega je umrla.

U bolnici nemoćni

Ove informacije za Informer su potvrdili i u agenciji "Odeon". Prema rečima vlasnika Mirka Bauka, vodiči su učinili sve što je bilo u njihovoj moći i za kratko vreme su je kolima hitne pomoći prevezli u bolnicu u gradu.

- Ovo je zaista velika tragedija, jer je Zorica bila divna žena, koja je često putovala preko naše agencije. Još ne znamo šta je pravi uzrok njene iznenadne smrti. Ono što su meni potvrdili iz hotela jeste da je, čim je zatražila lekarsku pomoć, naš vodič Jelena odmah došla. Organizovala je transport do bolnice i hitan prijem. Sve smo uradili što je bilo do nas. U bolnici su lekari pokušali da utvrde zašto je bila u tako lošem stanju, ali posle samo dva-tri sata ona je preminula. To je sve što znamo - kaže Bauk.

Samo obdukcija može otkriti uzrok

Foto: Informer DN

Čuveni infektolog dr Žarko Ranković objašnjava za Informer da ovo zaista jeste veoma čudna i misteriozna smrt, jer je nastupila tako brzo i iznenada. Prema njegovim rečima, pravi uzrok može otkriti samo obdukcija.
- Najgori su ovi nerazjašnjeni slučajevi. Ova putnica iz Srbije imala je simptome koji podsećaju na trovanje, ali je veoma čudno kako nema još obolelih gostiju. Pored bakterije koja dolazi iz hrane i pića, ovo može biti i neki oblik sepse ili čak tromboza arterije. Zaista, ne može se sa lakoćom odmah utvrditi. Pored toksikološih analiza, obdukcija će biti najmerodavniji pokazatelj - ističe dr Ranković.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija