• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Južne vesti

30.10.2018

09:16

EPIDEMIJA HEPATITISA C U NIŠU! Svi zaraženi na odeljenju za dijalizu!

Društvo

EPIDEMIJA HEPATITISA C U NIŠU! Svi zaraženi na odeljenju za dijalizu!

Podeli vest

U niškom Kliničkom centru je u ponedeljak održana vanredna konferencija za medije na kojoj su izneti iznenađujući podaci

Kako prenose Južne vesti, saopšteno je da je epidemija virusnog hepatitisa C na Odeljenju za hemodijalizu proglašena još 27. juna, da je od tada obolelo 25 pacijenata koji dolaze na dijalizu, ali je javnost o tome obaveštena tek 29. oktobra.

To se dogodilo tek kada su novinari dobili nezvanične informacije o tome i zatražili odgovore"- pišu Južne vesti. 

Iz KC Niš su naveli da je “epidemija pri kraju, kao i da nijedan od oboleli pacijent nije bio životno ugrožen. 


Pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš i predsednik Komisije za intrahospitalne infekcije Goran Stanojević, ističe da ništa nisu želeli da kriju, kao i sa su smatrali da ništa nije alarmantno. Kaže da su učinili sve što zakon nalaže, odnosno obavestili Institut za javno zdravlje, Ministarstvo zdravlja i druge nadležne. 

- Nismo poslali obaveštenje za javnost pošto se radi o krvno-prenosivim bolestima, a ne kapljičnoj infekciji kao što je grip ili pak morbile. Smatrali smo da se krećemo u svetskim okvirima, jer kada je reč o pacijentima koji su na dijalizi, rizik oboljevanja od krvno-prenosivih infekcija kao što je hepatit C, jeste 10%. Kako je broj pacijenata 25, a u niškom Kliničkom ima više od 270 pacijenata na dijalizi, videli smo da je taj procenat manji od 10% - rekao je Stanojević. 

Napominje da je epidemija već u “zalasku” jer je poslednji novooboleli prijavljen pre mesec i po dana. 

- Sudeći po inkubacionom periodu, koji je 45 dana, sa velikim stepenom sigurnosti možemo da kažemo da je epidemija pri kraju, odnosno da nemamo novoobolele - objašnjava Stanojević. 

Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić objašnjava da je prvi oboleli otkriven nakon rutinske laboratorijske kontrole, koje se uobičajeno rade na 3 meseca kod pacijenata koji su na hroničnom programu dijalize. 

NE ZNA SE ZAŠTO JE LEKARKA IZ BEOGRADA PREMINULA U EGIPU: Doktorku iz Srbije u hotelu u Hurgadi ubila bakterija!

 

Kako je došlo do epidemije još nije poznato, ali je prema rečima Mitićeve, ispoštovana procedura, te su pacijenti oboleli od hepatitisa C, kao i medicinsko osoblje koje im je davalo terapiju, odvojeni od ostalih. Zatvorena je i sala 3, jer se utvrdilo da su u njoj dijalizu primali svi zaraženi pacijenti. 

-Izvršili smo kontrolu aparata, a proverili smo i rad medicinskog osoblja. Sve vreme smo u kontaktu sa epidemiološkom službom, Zavodom za mikrobiologiju i Klinikom za infektivne bolesti i nadam se da će se otkriti uzrok -objašnjava direktorka Klinike za nefrologiju. 

Napominje da nijedan od pacijenata nije bio životno ugrožen, da im nije bilo narušeno zdravstveno stanje, niti je neki od njih hospitalizovan. 

Objašnjava da je na Klinici bila još jedna velika epidemija hepatitisa C, i to 2012. godine, kada je bilo 60 obolelih pacijenata i kaže da za dijalizne centra ovo nije neuobičajeno.
 

DEČAK PRONAĐEN ISPRED VRATA CRKVE U ČAJETINI NE MORA DA BRINE ZA BUDUĆNOST! Čak 150 parova bi da usvoji malog Gavrila!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
UZAS LJUDI

pre 5 godina

Ovo je sramota i katastrofa! Dobijen nevidjen novi KC Nis koji je vec ruiniran i unisten potpuno nesposobnim rukovodstvom KC Nis koje na svakom koraku neguje javasluk i nestrucnost! Katastrofa. Da li ce ministar konacno reagovati ili ce se ovaj haos i dalje tolerisati?

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija