• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.10.2018

13:14

TRI DANA NISU HTELI DA MI PREGLEDAJU DETE SA TEMPERATUROM OD 39C! Ovako se to radi u najuređenijoj zemlji na svetu

Društvo

TRI DANA NISU HTELI DA MI PREGLEDAJU DETE SA TEMPERATUROM OD 39C! Ovako se to radi u najuređenijoj zemlji na svetu

Podeli vest

Povodom afera koja je nastala kada je u Srbiji jedna majka snimila doktorku koja, navodno, nije htela da joj pregleda dete koje ima temperaturu 39C, na društvenim mrežama svi šeruju post majke koja svoje dete odgaja u Danskoj

Evo šta je ona napisala: 

Svi su ostali zgroženi, doktorku i medicinske radnike razapeti su i stavljeni na stub srama, a ja iz Danske, najuređenije zemlje na svetu, tako kažu, čitam i ne mogu da shvatim šta se dešava.

U zemlji gde je sve uređeno, gde svi znaju gde im je mesto, gde nema prosjaka ni siromašnih, do doktora se ne može tako lako doći, a do pedijatra tek. Zna se procedura.

Da ne bih kojim slučajem nekoga uvredila, moram da odmah pojasnim da sam majka dvoje dece. Moje mlađe dete, pred sam vikend dobilo je visoku temperaturu 39, proliv i povraćala je. Kao i svaka majka znam šta treba da radim u tim situacijama. Snižavala sam temperaturu, davala što više tečnosti, pokušavala ishranom da sprečim proliv... Dva dana dete sve što pojede ili popije povrati odmah. Za ta dva dana imala je vise od 10 mekih stolica, samo je spavala, teško smo je buduli. Većc treći dan, iscrpljena beba, ali i mi, pozvali smo hitnu. Objasnili smo šta je sa detetom, šta smo sve uradili. Pohvalili su nas da odlično radimo i da zasad nema potrebe da dolazimo, već samo da nastavimo dalje. Baš tim rečima. Padala je noć, dete nije bilo nimalo bolje, pa smo nazvali ponovo i dobili smo broj da dođemo u hitnu.

Stigosmo, primi nas medicinska sestra, pregleda dete, izvadila krv i stave nas u sobu gde nas teraju da mu damo lek, nešto kao kod nas orosol rastvor, da nadoknadi elektrolite. Na insistiranje da detetu daju infuziju, bili su zgroženi. Objašnjavam da se dete muči dok ga teram da uzme lek, uznemireno je, da ništa ne vredi jer sve odmah povrati. Ma ne zanima ih. U tom trenutku, možda su im javili da smo kao roditelji previše uzbuđeni, da ne sarađujemo dovoljno, dolazi i doktor. I na moju radost - komšinica. Stanujemo u istoj zgradi. Pomislih sad da ćemo ovu agoniju koja traje tri sata u sobi iz koje ne možemo da izađemo završiti, ali grdno se prevarih. Odlične se poznajemo, ponekad idemo i na roštilj vikendom, ali to nije dovoljno.

(FOTO) OGLASILA SE MEDICINSKA SESTRA IZ KRAGUJEVCA: Sudite mi što zapalim cigaretu, ali ja svoj BELI MANTIL NOSIM PONOSNO!

Foto: Shutterstock

 

Sistem je jasan, mama, odnosno ja "odlično radim" sa detetom, dovoljno je i to što dete proguta dva-tri gutljaja tečnosti. Da kojim slučajem ne znam kako da držim dete i na silu ga nateram da popije lek, sledeća faza bi bila uvlačenje sonde u želudac kako bi detetu uneli tečnost u organizam, pa ako to ne pomogne, tek onda bi joj dali infuziju. Na moje objašnjenje da su sve te stvari previše invazivne i neprijatne za dete, moja komšinica, neumoljna, mi u Srbiji bismo rekli drska, bezobrazna, nehumana, jer ne želi da pomogne i olakša detetu, samo je zavrtela glavom i rekla da po sistemu tako mora i tako treba.

Posle tri sata, jednostavno su nas pustili kući. Dete je dobro, nije životno ugroženo, samo mora da se izbori s tim, a i mi s njim. I nema dalje, niko se ne žali, niko ne viče na medicinsko osoblje, niko im ne preti, svi slušaju i svi rade onako kako im je sistem odredio. Ne smem da pomislim da šta bi bilo da sam vređala medicinsku sestru ili doktora! Koliku bih kaznu platila?! A da napomenem još jednom, imaju najbolji razvijen sistem, ja sam se uverila. Dete je bolje, ima još temperaturu i dalje ima proliv, mnogo manje, a pojelo je i bananu, celu.

Sad i da kažem još ovo! Nemojte da se čudite, tamo niko ne dolazi u hitnu pomoć a da se pre toga nije najavio, odnosno nazvao centralu i dobio broj gde i kome da se javi. O da, nema - uzmeš dete i idemo u hitnu. Šta god da se dogodi, moraš da zoveš centralu, objasniš šta se dešava, šta se dogodilo pa tek onda, ako ti daju broj i kojoj ustanovi da se javiš, ideš.

Možeš ti da dođeš u hitnu. Vrata su širom otvorena, nije zaključano, ali kad dođeš pitaju te za broj i ako nemaš, nikom ništa. Strašno, zar ne?! Izađeš, nazoveš, objasniš operateru koji su savršeno obučeni i onda radiš po njihovom uputstvu. Ako operateru nešto nije jasno, on se konsultuje i posle nekoliko minuta te nazove i objasne šta da radiš. A Danci se ne bune! Ne verujem baš da su glupi ili utrenirani. Jednostavno je, takav je sistem, oni su isprobali sve i ovaj se, po statistici, najbolje pokazao. Bunimo se mi sa Balkana i iznenađujemo. Ne dao Bog da sam počela da snimam doktora ili da sam mu pretila što neće da mom detetu da da infuziju ili da ga pregleda. Nije ga pregledala, a još komšinica. Nije prišla mom detetu. Videla je rezultate krvi, dobila informaciju da mama zna kako da se ponaša sa detetom. I šta još treba?! Dete je dobilo terapiju i idemo dalje. Doktor je tu da pomogne kada je nešto kritično, da spase život, a ne da troši energiju i vreme za svaku dečju bolest. Surovo, zar ne?! 

E sad, još ovo, na posao moram da idem već sutra jer na bolovanje za dete imam samo jedan dan, koji sam već potrošila, a za ostalo moram da se organizujem i nađem dadilju. Koja bezobzirnost? Kako je moguće onda da je njihov sistem funkcionalniji od svih drugih? Eto, moguće je.

PACIJENTI NAVALILI! VELIKA AKCIJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA Do sada 220.000 ljudi pregledano besplatno




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sumadinac neprskani

pre 5 godina

u principu bih se i slozio sa gospodjinim zakljuckom ali nedao joj bog da prilikom posete svome rodnom kraju baci omot od bonbone van za to predvidjenog mesta jer tada joj ni njena plata koju prima u toj tako uredjenoj zemlji nebi pomogla .

garfild

pre 5 godina

i onda je mrmot zavio cokoladu.na znam gde gospodja zivi ali u danskoj 100 posto ne.

Stojan

pre 5 godina

Pa oni su svi pravi divljaci. Ko im napravi taj sistem? Rade kao roboti, sve prihvataju sta im politicari ili vladajuca klasa odredi i to je to. Nema, razmisljanja, nema razumevanja, nema osecaja. Samo po sistemu pa ako dete prezivi prezivi. Tako slicno pokusavaju da uvedu i u drugim zapadnim drzavama. Odvajaju se bilioni na zdravstvo a oni bi da nekvalifikovane majke naprave dijagnozu i da lece i samo ako je bas zivot u opasnosti onda da intervenisu. A gde ti bilioni odlaze, za cega, za koga?

Mile lala

pre 5 godina

Sta se moze, prodala si veru za veceru, sama izabrala, pa trpi. Mozes i da se vratis. A ove nase dzuk..le sto su se onako ponele orema detetu, odmah kazniti. Mi u Srbiji nemami dece za bacanje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17