• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.10.2018

16:26

PKS: Srbija pouzdan partner italijanskim kompanijama

Društvo

PKS: Srbija pouzdan partner italijanskim kompanijama

Podeli vest

Italijanske kompanije iz regije Veneto prepoznaju Srbiju kao dobru investicionu i poslovnu destinaciju u centru balkanskog tržišta, sa stabilnim finansijama i makroekonomskim okruženjem, istaknuto je danas u Veroni na Međunarodnoj konferenciji "Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije"

 

Srbija je prepoznata i kao mesto odakle se lakše osvajaju nova tržišta, poručeno je sa konferencije koja je okupila predstavnike 108 kompanija iz regije Veneto.

- Italija je jedan od vodećih investitora u Srbiji, italijanska ulaganja su dostigla preko 800 miliona evra, ali je Srbija i dalje otvorena za nova ulaganja i partnerstva sa italijanskim kompanijama - istakla je Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

S druge strane, kada se pogledaju pojedinačne kompanije koje su investirale, italijanske firme se, kako kaže, nalaze na drugom među prvih pet mesta po veličini investicija.

Predstavljajući potencijal srpske privrede italijanskim kompanijama i zvaničnicima regije Veneto, Jovanović je ukazala da su glavne prednosti ulaganja u Srbiji - paket finansijskih podsticaja, od subvencija preko poreskih do carinskih olakšica, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koji proizvođačima u Srbiji omogućavaju konkurentniji izvoz na tržišta sa više od milijardu potrošača.

- Kompanije koje žele da investiraju ili prošire svoje poslovanje u Srbiji imaju podršku Vlade Srbije, nadležnih državnih institucija i Privredne komore Srbije, tokom donošenja odluke o ulaganju, pripreme i realizacije investicije - istakla je ona.

Navodi da je za nepunu deceniju Srbija privukla 30 milijardi evra stranih direktnih investicija, a samo u poslednje tri godine - sedam milijardi evra, od čega 2,6 milijardi evra u prošloj godini.

Kao strateški važne sektore za saradnju navela je sektor poljoprivrede i prehrambenu industriju, industriju građevinskog materijala, drvnu i industriju nameštaja, hemijsku i farmaceutsku, ali i tekstilnu industriju i sektor informacionih tehnologija.

Milan Vranić, direktor predstavništva PKS u Italiji, ukazao je na velike mogućnosti poslovnih aranžmana srpskih i italijanskih kompanija, zajedničke proizvodnje i izvoza na treća tržišta.

- Zahvaljujući finansijskoj konsolidaciji i strukturnim reformama, Srbija pred investitore izlazi makroekonomski ojačana, stabilna, sa odgovornom ekonomskom politikom i jasnim propisima, povećanom predvidivošću poslovanja, smanjenim rizicima i poboljšanim međunarodnim kreditnim rejtingom. O tome govori i činjenica da je tokom prvog kvartala ove godine otvoreno 66 italijanskih kompanija na teritoriji Srbije - naglasio je Vranić.

Branimir Stojanović, državni sekretar Ministarstva privrede Srbije, pozvao je italijanske privrednike iz regije Veneto da iskoriste prednosti i ulažu u Srbiji.

- Vlada će aktivnim merama u narednom trogodišnjem periodu nastaviti unapređenje poslovnog ambijenta. Da biste registrovali firmu u Srbiji, potrebni su vam samo jedan dan i ne mnogo novca, ali pre svega, dobra ideja, osmišljen biznis plan i početni kapital - istakao je Stojanović.

Pomenuo je samo neke od olakšica za pokretanje biznisa u Srbiji za privredu u 2018 - eliminisani su pečati u poslovanju, primena e-faktura, poresko oslobođenje za početnike, online registracija preduzetnika u APR, e-placćanja i druge.

Privrednici iz regije Veneto koji su učestvovali na konferenciji vide u Srbiji pouzdanog poslovnog partnera i dobro mesto za ulaganje u različitim sektorima, a na konferenciji je dogovoreno da se uskoro organizuje poseta kompanija iz regije Veneto Srbiji.

Konferenciju je organizovala PKS sa ciljem unapređenja privredne saradnje dve zemlje, novih ulaganja i čvršćeg povezivanja kompanija u strateškim sektorima, a namera je, kako je saopšteno, da se u otvorenoj diskusiji predstavnika poslovne zajednice dve zemlje stvori novi poslovni model internacionalizacije poslovanja italijanskih kompanija na srpskom tržištu koji bi podstakao razvoj obe ekonomije i regije Veneto i Srbije.

Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici Italije, grada Verone, regije Veneto, privrednih komora i drugih poslovnih asocijacija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija