• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.10.2018

09:26

(FOTO) PETRU JE HITNO BILA POTREBNA TRANSPLATACIJA JETRE, RFZO reagovao ekspresno: ZA 24 ČASA DONELI ODLUKU DA O NJIHOVOM TROŠKU DEČAK NASTAVI LEČENJE U ITALIJI

Društvo

(FOTO) PETRU JE HITNO BILA POTREBNA TRANSPLATACIJA JETRE, RFZO reagovao ekspresno: ZA 24 ČASA DONELI ODLUKU DA O NJIHOVOM TROŠKU DEČAK NASTAVI LEČENJE U ITALIJI

Podeli vest

Petar Petrović (17) koji je oboleo Bad- Kijarijevog sindroma otputovao je jutros u Italiju na transplantaciju jetre o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

U pitanju je retko i teško oboljenje od kojeg oboli jedan na milion stanovnika.

Pacijent je lečen u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, a zahtev da se lečenje nastavi u inostranstvu RFZO-u je stigao 15. oktobra.

Foto: TANJUG/Filip Krainčanić


U roku od 24 sata komisija zdravstvenog fonda donela je pozitivnu odluku i pacijent je upućen u italijanski grad Bergamo.

Petrović je jutros u pratnji oba roditelja otputovao avionom vlade Srbije specijalno opredeljenim za te namene.

Foto: TANJUG/Filip Krainčanić


Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je u slučaju Petra Petrovića važno vreme jer je dečaku dijagnostikovan Bad-Kijarijev sindrom koji vremenom dovodi do otkazivanja funkcije jetre.

- Jetra je sada u dobrom stanju i veoma je važno vreme. Iz tog razloga u roku od 24 sata su dobili pozitivno mišljenje - naglasila je Škodrić.

Bolnica u Bergamu specijalizovana je za tu vrstu oboljenja i za transplantaciju jetre.

Škodrić je podsetila da se na odgovor bolnice iz Italije čeka i po mesec dana, ali istakla da su ovom slučaju uspeli odgovor da dobiju za 15 dana.

Foto: TANJUG/Filip Krainčanić


Otac dečaka Ivica Petrović zahvalio se zdravstvenom fondu na brzoj reakciji i brzom odobrenju sredstava za lečenje u Italiji. On očekuje da će transplatacija dobro proći i da će se Petar uskoro vratiti zdrav u Srbiju.

Zahvaljujući sporazumu koji su ministarstvo zdravlja i RFZO potpisali sa vladom Srbije, od avgusta se za transport pacijenata u inostranstvo koriste avioni vlade Srbije.

Foto: TANJUG/Filip Krainčanić


Pilot Željko Krstić kaže da posada avioslužbe u hitnim situacijama može da bude spremna u veoma kratkom roku.

Podseća da ne zavisi sve od njih već i od dobijanja dozvole za prelet pojedinih zemalja.

Direktor kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović ističe da su medicinski letovi prioritetni, što znači da imaju prednost pri poletanum, da im se obezbeđuje letenje najkraćom rutom, kao i da imaju prioritet pri sletanju na odredište.

VRAĆENI IZ MRTVIH! Čudesan oporavak dvojice naftnih radnika iz Kikinde, IZGORELO IM POLA TELA, SPAŠENI POSLE SERIJE TRANSPLANTCIJA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija