• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.10.2018

15:20

DEBELI SMO! Više od polovine građana Srbije ima višak kilograma

Društvo

DEBELI SMO! Više od polovine građana Srbije ima višak kilograma

Podeli vest

Oko 58 odsto odraslih građana Srbije ima prekomernu telesnu masu, a 25 odsto njih je gojazno, dok su prognoze da će do 2020. čak 44 odsto muškaraca i 31 odsto žena biti gojazno

S obzirom na te podatke, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je kampanju "Teži ravnoteži", koju podržavaju i kompanije Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) i koje slede preporuke Svetske zdravstvene organizacije o ograničavanju sadržaja šećeri, soli, zasićenih masti i trans-masnih kiselina u svojim proizvodima.

Kampanja se sprovodi u cilju prevencije gojaznosti kod dece i odraslih.

Sekretar Udruženja PKS Dimitrije Ivanović ukazao je da su društveno-odgovorne kompanije Bambi, Coca-Cola, Dr. Oetker, MARBO Product, Mars i Nestlé, članice Udruženja za prehrambenu industriju PKS, prepoznale značaj te kampanje i udružile svoje resurse i znanje sa ciljem da doprinesu daljem sistemskom rešavanju problema gojaznosti i radu na prevenciji tog izazova modernog društva.

 - Navođenje nutritivnih i zdravstvenih izjava je propisano Zakonom, u Srbiji je taj propis na snazi od jula 2018. godine. Neophodno je da nutritivne i zdravstvene izjave na proizvodima budu zasnovane na naučnim činjenicama, i da predstavljaju proizvod tačno i iskreno -  ukazao je Ivanović na drugoj edukativnoj radionici za medije u okviru kampanje.

Foto: Shutterstock



Rukovodilac radne grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, Branislav Raketić, predstavljajući novine koje donosi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, istakao je da svi proizvodi moraju da imaju nutritivnu deklaraciju na kojoj su navedeni podaci o nivou šećera, soli, masti i ostalih vrednosti koje proizvod sadrži.

 - Nutritivna deklaracija obavezna je za sve proizvode, uz određene izuzetke. Pooštrena je odgovornost svih u čijoj je nadležnosti deklarisanje hrane, a potrošači dobijaju informativniji izvor prilikom kupovine proizvoda, koji je za proizvođače dosta zahtevniji u odnosu na današnji Pravilnik -  rekao je Raketić.

Profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, Budimka Novaković, istakla je da u Srbiji 58 odsto odraslog stanovništva ima prekomernu telesnu masu, a 25 odsto je gojazno.

Dodala je i da prema epidemiološkim prognozama, 2020. godine biće gojazno čak 44 odsto muškaraca i 31 odsto žena.

Foto: Shutterstock



Predstavnica Udruženja za prehrambenu industriju PKS u radnoj grupi za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede koja je pripremala novi pravilnik, Dragana Stikić, kaže da je nutritivno deklarisanje kao zakonska obaveza od polovine ove godine jedan od načina da se potrošačima pomogne u donošenju odluka pri izboru namirnica. 

Prema njenim rečima, zakonska obaveza je navođenje nutritivnih podataka za 100g odnosno 100 ml proizvoda, a dodatno tražene su i informacije za meru porcije, kao i procenat referentnog unosa.

Ponavljanje informacija na prednjoj strani pakovanja, objašnjava ona, dodatno pomaže potrošaču da napravi izbalansiran i odgovoran izbor, a proizvođačima je ostavljen izbor da u tablici prikažu unos nutrijenata od javno zdravstvenog interesa, kako bi svaki potrošač vrlo brzo mogao da prepozna koliko porcija proizvoda koji kupuje čini ukupan unos navedenih nutrijenata.


Dodaje i da neki od proizvođača idu i korak dalje, pa su te vrednosti označili bojama semafora (zelen, žuto, crveno), kako bi se odmah prepoznalo šta taj proizvod donosi organizmu i ukupnoj prehrani.

Stikić ukazuje da su pooštreni i standardi za reklamiranje hrane i pića, kako bi se osigurala zaštita dece, promovisao zdrav način života i podržali roditelji.

Zaključak današnjeg skupa bio je da odgovornost za balansiranu ishranu obavezuje kako proizvođače, tako i potrošače, a za rešavanje ključnih izazova neophodna je uska saradnja vladinih institucija, javnih zdravstvenih i društvenih organizacija i industrije, kao i društvenih organizacija.

Prva radionica za medije održana je krajem avgusta na Čigoti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

I debeli i debili ...tuzno ,ali istinito .Mnogo vode ce da protekne Drinom da bi se nesto promenilo ,...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija