• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

31.10.2018

16:43

TJURDENJEV: Od 2009. u razvoj NIS investirano oko 2,7 milijarde evra

Društvo

TJURDENJEV: Od 2009. u razvoj NIS investirano oko 2,7 milijarde evra

Podeli vest

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor Naftne industrije Srbije, rekao je u intervjuu za rusku agenciju Interfax, da je od 2009. godine, kada je Gasprom njeft preuzeo većinski paket akcija kompanije, u razvoj NIS uloženo oko 2,7 milijardi evra

 - NIS je postao profitabilna kompanija, završili smo kompletnu modernizaciju rafinerijskih kapaciteta i promenili sistem maloprodaje naftnih derivata. O rezultatima ovih promena najbolje svedoče finansijski pokazatelji poslednjih godina. Neto dobit za 2017. godinu se u poređenju sa 2016. povećala za 80 odsto, a  pokazatelj EBITDA za 18 odsto. U prvoj polovini 2018. godine nastavljena je pozitivna dinamika rasta finansijskih pokazatelja -  rekao je Tjurdenjev u razgovoru za Interfaks.

Generalni direktor NIS-a je podsetio da su Strategijom razvoja kompanije do 2025. godine predviđena i nova značajna ulaganja u vrednosti od oko 2 milijarde evra što će NIS-u omogućiti da „kapitalizuje uspeh, postignut tokom prethodnih godina“.

 - Ovom strategijom su  obuhvaćeni i novi izazovi, sa kojima se danas suočavamo. Jedan od najvažnijih je uticaj promena na naftnu i gasnu industriju, u kojoj je, iako se smatra prilično konzervativnom privrednom granom,  danas veoma izražen tehnološki razvoj.  Moramo stalno da pratimo napredne tehnologije i da imamo jasnu predstavu o tome, kako možemo da ih iskoristimo, da bismo povećali efikasnost poslovanja i obezbedili realne novčane tokove -  rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, Strategijom je predviđena modernizacija svih biznis pravaca, a jedan

od ključnih projekata je izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja u Rafineriji nafte Pančevo.

 - Ovo postrojenje će biti pušteno u rad u trećem kvartalu naredne godine. Time će se dubina prerade u NIS-ovoj rafineriji podići na nivo od 99,2%, što je jedan od najboljih pokazatelja u Evropi. Proizvodnja svetlih derivata će se povećati za 500.000 tona, što će uz dodatni ekonomski efekat takođe doprineti ozbiljnom razvoju kompanije - rekao je Tjurdenjev.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija