• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

01.11.2018

21:46

LJUDI, OBAVEZNO POVEDITE RAČUNA O OVOME  Banke mogu da blokiraju sve vaše račune AKO NE POTPIŠETE "IZJAVU"

Društvo

LJUDI, OBAVEZNO POVEDITE RAČUNA O OVOME Banke mogu da blokiraju sve vaše račune AKO NE POTPIŠETE "IZJAVU"

Podeli vest

Građani Srbije su dužni da do 25. decembra svojim bankama dostave izjavu da li su na nekoj funkciji ili su u porodičnoj ili poslovnoj vezi sa nekim funkcionerom. Ako to ne učine, BANKE MOGU DA IM BLOKIRAJU SVE RAČUNE

Građanima Srbije mogli bi da od 25. decembra budu blokirani računi u bankama, ukoliko se pismeno ne izjasne da li su funkcioneri ili su u bliskoj porodičnoj ili poslovnoj vezi sa osobom koja obavlja neku funkciju! Ovo je posledica primene novog Zakona o sprečavanju pranja novca, koji je donet 1. aprila.

Banke već mesecima unazad uveliko obaveštavaju svoje klijente da dođu u najbližu filijalu i obave ovu formalnost i upozoravaju ih na posledice sa kojima će se suočiti ako to ne učine.

Ne igrajte se, popunite taj papir

Savetujem građanima da odu u banku i obave tu formalnost, jer zaista može da se desi da im računi budu blokirani
Dušan Uzelac, urednik finansijskog portala Kamatica

Interna istraga

Kako ističu u Narodnoj banci Srbije, bankama je ostavljena mogućnost da same regulišu sankciju za klijente koji ne potpišu izjavu.

- Neophodno je da banka utvrdi da li joj je klijent na nekoj javnoj funkciji i da u tom slučaju pribavi podatke o njegovoj celokupnoj imovini. Zato je veoma bitno da građani do 25. decembra obaveste svoje banke da li oni ili članovi njihovih porodica obavljaju neku funkciju. Istovremeno, banke imaju mogućnost da i samostalno to utvrđuju za svakog svog klijenta. Ukoliko građani pismeno ne obaveste banke o ovome, postoji mogućnost da im se blokiraju računi, naročito ako zaista postoje indicije da su na nekom funkcionerskom položaju. Ali ako nema indicija da su klijenti na nekoj funkciji, banke mogu onda od njih da traže da ovu izjavu potpišu i posle 25. decembra prilikom prve posete banci - kažu u NBS.

Funkcioneri u panici zbog sebe i porodice

Jedan srpski funkcioner, koji je insistirao da mu ne pominjemo ime, rekao je da ova odredba više pogađa članove njegove porodice nego njega samog.
- Dobio sam formular da se izjasnim po ovom pitanju, ali još nisam to učinio. Svestan sam da mogu da mi blokiraju račune, ali se mnogo više brinem koga sve od članova moje porodice i prijatelja banke mogu da povežu sa mnom i da im zbog toga prave probleme - kaže ovaj funkcioner.

Pranje novca

Urednik finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac kaže da je ovakav zakon uveden prvenstveno da bi se pratili tokovi novca.

- Banke na osnovu dobijenih podataka obaveštavaju NBS ko sve od njihovih klijenata obavlja neku javnu funkciju. Međutim, ukoliko banka nema potrebne informacije o funkcionerima i onima koji su u vezi sa njima, ona sama ulazi u prekršaj prema Centralnoj banci. Zato, nije nemoguće da se desi da u pojedinim slučajevima, ukoliko neki klijent ne sarađuje, dođe do blokade računa od strane banke. Ipak, mislim da je to krajnja opcija. Međutim, savetujem građanima da u svakom slučaju odu do najbliže filijale svoje banke i za svaki slučaj obave ovu formalnost - objašnjava Uzelac.

Šta kažu banke:

Komercijalna:
Procenićemo svaki slučaj
Ovaj podatak možemo dobiti putem pisanih izjava klijenta, pretragom javno dostupnih podataka, pretragom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije i korišćenjem komercijalnih i internih baza podataka. Komercijalna banka je zamolila klijente da dođu do najbliže ekspoziture radi ažuriranja podataka po novom zakonu. Ukoliko klijent ne može da dođe u ekspozituru, banka će u svakom konkretnom slučaju donositi odluku na koji način će ispuniti zakonsku obavezu

Inteza:
Verujemo klijentima
Ukoliko klijent u naznačenom roku ne ukaže da je funkcioner, član uže porodice ili bliži saradnik funkcionera, Banka Inteza će smatrati da on time potvrđuje da ne pripada nijednoj od navedenih kategorija, te neće doći do bilo kakve obustave usluga banke

Eurobanka:
Imamo mehanizme
Posedujemo mehanizme pomoću kojih ćemo utvrditi da li je neki naš klijent funkcioner ili ne. Trudićemo se da ne dođemo u situaciju da nekome blokiramo račune

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
perikle

pre 5 godina

Ako postoji mehanizam da se utvrdi ti podaci zasto za*ebavate sve gradjane Srbije?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija