• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.11.2018

18:10

VAKCINIŠITE SE, OBAVEZNO! Epidemija malih boginja PONOVO PRETI SRBIJI!

Društvo

VAKCINIŠITE SE, OBAVEZNO! Epidemija malih boginja PONOVO PRETI SRBIJI!

Podeli vest

Srbiji i ove zime preti epidemija malih boginja, jer su od avgusta do oktobra 103 osobe zaražene morbilama, podaci su Instituta "Batut ". Međutim, kako kažu stručnjaci, ne očekuje se da epidemija bude onolikih razmera kao lani, jer je više ljudi vakcinisano, pa je kolektivni imunitet sada ipak mnogo jači, a i veliki deo ljudi, posebno osetljive grupe, već je ovu bolest preležao

Od oktobra prošle do oktobra ove godine u našoj zemlji su od morbila obolele 5.752 osobe, od kojih je 15 umrlo zbog upale mozga i otkazivanja pluća, koje su i najgore komplikacije ove bolesti. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da uprkos tome što se ne očekuje da epidemija morbila ove zime bude masovna, da bi svi koji mogu trebalo da se obavezno vakcinišu!

"Batut": Više vakcinisanih

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", obuhvat MMR vakcinacijom u 2017. godini u Srbiji iznosio je 85,2 odsto, a revakcinacijom 91,6. U prvih šest meseci 2018. godine vakcinisane dece u drugoj godini života bilo je 52,9 procenata, što je za 18,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo svega 34,6 odsto.

- Rešenje problema je u vakcinaciji i ne treba da razmišljamo da li će u periodu pred nama broj obolelih biti manji, već treba da se usmerimo da morbile iskorenimo. A to ne možemo da uradimo sve dok se 95 odsto dece predškolskog uzrasta ne vakciniše! Od njih epidemija uvek kreće, jer je ostalo stanovništvo ili već zaštićeno nepotpunom imunizacijom ili je ovu bolest već preležalo. Prostora za razvoj epidemije upravo i ima zato što pojedini roditelji i dalje odbijaju da vakcinišu svoje mališane. Naravno, obuhvat imunizacije je sada daleko veći u odnosu na isti period prošle godine, ali ipak nedovoljan da budemo bezbrižni kada su morbile u pitanju. Ipak, ohrabruje činjenica što je broj vakcinisanih iz dana u dan sve veći, pa otud i ovaj optimizam da će broj obolelih ove godine biti daleko manji nego prošle - ističe Radovanović.

MALE BOGINJE PONOVO PRETE SRBIJI! Lekari upozoravaju na širenje epidemije

I infektolog Žarko Ranković kaže da veći broj vakcinisane dece znači da će i broj obolelih biti manji.

- Raduje činjenica što sve više roditelja vakciniše svoju decu, pa samim tim se i nadamo da će epidemija morbila biti manjih razmera nego prošle godine. A takođe se nadamo i da neće biti mrtvih od ove bolesti, kao što ih je bilo u prethodnih 12 meseci - kaže on.
 



 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija