• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.11.2018

18:12

JOŠ JEDAN STRANAC UZEO NAŠU VERU: Nemac postao Srbin i PREŠAO U PRAVOSLAVLJE!

Društvo

JOŠ JEDAN STRANAC UZEO NAŠU VERU: Nemac postao Srbin i PREŠAO U PRAVOSLAVLJE!

Podeli vest

Mihael Buš (33) iz Tibingena kod Štutgarta, oduševljen druženjem sa Srbima u Nemačkoj, došao u Šabac, prekrstio se i uzeo ime Mihajlo. Uzeo slavu Đurđevdan, planira i da se venča u pravoslavnoj crkvi

Nemac Mihael Buš (33) iz mesta Tibingen kod Štutgarta, rešio je da postane Srbin! Ovaj simpatičan mladić, oduševljen druženjem sa Srbima u Nemačkoj, odlučio je da dođe u Šabac, prekrsti se u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i postane Mihajlo.

Čak je izabrao i Đurđevdan za krsnu slavu, a planira i da se sa suprugom Kati venča u pravoslavnoj crkvi. U Srbiji provodi svaki slobodan dan, a planira da, kada se penzioniše, dođe da trajno živi u našoj zemlji.

Kupiće i kuću

Mihajlo u razgovoru za Informer kaže da je, radeći sa Srbima u rodnom Tibingenu, shvatio da smo mi najbolji narod na svetu i da je zbog toga poželeo da i sam postane Srbin.

Kum Milan mu poklonio ikonu

Mihaelov kum, Šapčanin Milan Lončar poklonio mu je ikonu Svetog Đorđa kako bi mogao da slavi svoju novu krsnu slavu. Milan za Mihajla kaže da je po mentalitetu pravi Srbin.
- Došao je najpre kod nas na Jovandan i od prvog susreta sa našim običajima i načinom života, malo je reći da je bio oduševljen. Kasnije je dolazio i sa suprugom Kati, sa kojom namerava da se venča i u crkvi. Čini mi se da nisam bio previše iznenađen kada mi je saopštio da želi da se krsti i pređe u pravoslavnu veru, jer je u duši pravi Srbin - priča Milan, Mihaelov kum.

- Pre desetak godina sam, radeći za jednog Srbina u mom gradu, upoznao mnogo vaših ljudi. Počeo sam da se družim sa njima, da shvatam njihov mentalitet, prirodu i bio sam oduševljen. Nikada nisam sreo tako srdačne, otvorene i tople ljude kao što su Srbi. Vrlo brzo, moj najbolji prijatelj postao je kolega sa posla Milan Lončar iz Šapca i pre pet godina on me je prvi put doveo u Srbiju, na svoju krsnu slavu Jovandan - kaže Mihael na sasvim solidnom srpskom i dodaje da je prvi susret sa Šapcem ostavio na njega neverovatan utisak:

- Istog trenutka bio sam fasciniran Srbijom. Istorijom, kulturom, običajima, verom... Tako nešto nigde nisam video, toga nema kod nas u Nemačkoj. Kada sam pre pet godina prvi put ušao u Sabornu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, rekao sam sebi da moram da postanem deo ove zajednice. Došao sam posle na Vaskrs, pa na Božić, i onda sam odlučio da se i sam krstim, da u avgustu ove godine pređem u pravoslavlje. Odabrao sam, logično, ime Mihajlo, jer je slično mome. Lepo je što u Srbiji postoji ime koje zvuči gotovo isto kao moje na nemačkom - kaže nam Mihajlo.

(FOTO) ŠVEĐANIN ZBOG SRPKINJE PREŠAO U PRAVOSLAVLJE I POSTAO SRBOLJUB: Ova priča je dokaz da PRAVA LJUBAV zaista nema granice!

On se trudi da svoje odmore i slobodne dane provodi u Srbiji, a planira i da se trajno preseli u našu zemlju.

Šveđanin zbog Srpkinje promenio veru

Foto: Informer

 

Mihael Buš nije jedini stranac koji je zavoleo Srbiju i postao Srbin. Šveđanin Frederik Done iz Geteborga prešao je u pravoslavlje zbog Srpkinje Tanje iz Vršca. Uzeo je ime Srboljub, a sve četvoro svoje dece koje ima sa Tanjom prekrstio je u pravoslavlje. Svoju 19 godina dugu vezu krunisali su brakom u crkvi u Vršcu.

- Hoću da postanem pravi Srbin. Dakle, prvo ću sa suprugom Kati da se venčam u pravoslavnoj crkvi, uzeću Đurđevdan za slavu, a onda ću i da kupim kuću u Srbiji. Kada jednog dana odem u penziju, trajno ću se iz mog Tibingena preseliti u Srbiju. Srbi su divan i pošten narod, a mene su prihvatili kao brata - oduševljeno priča Mihael.

Srbi su slobodni

Kada smo ga pitali šta mu se to toliko svidelo kod Srba i Srbije, on nije mogao da prestane da nabraja:

- Leskovačka mućkalica, pljeskavica, ćevapi... Ali daleko bilo da je samo to. Volim što ste slobodni ljudi, što uživate u druženju, što kada hoću da dođem kod Srbina na kafu, ne moram da mu javim sedam dana unapred da bi me stavio u raspored. U Nemačkoj ne biste, na primer, mogli da pečete rakiju u dvorištu, a da vam policija ne dođe i odmah vas kazni! Lepi su Beograd i Novi Sad, a u Šapcu kod mog kuma se osećam kao kod kuće. Ma, obožavam sve što je u vezi sa Srbijom - kaže na kraju razgovora Mihael Mihajlo Buš.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17