• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2018

08:17

100 GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA! Centralna ceremonija u Parizu - Vučić među 80 šefova država!

Društvo

100 GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA! Centralna ceremonija u Parizu - Vučić među 80 šefova država!

Podeli vest

Danas se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a centralna manifestacija biće održana u Parizu uz prisustvo više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, a Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić


Srbija je u Prvom svetkom ratu izgubila 1.247.000 ljudi.

Među učesnicima na svečanosti u Parizu čiji je domacćin predsednik Francuske Emanuel Makron su, između ostalih, i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.

Glavna ceremonija počeće danas u 9.30 ispred Trijumfalne kapije, gde će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsednik.

Planirano je da Makron svoj govor ispred groba Neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. meseca, u vreme kada je potpisano Primirje pre 100 godina.

U okviru obeležavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Na otvaranju Foruma, govoriće potpredsednica saveta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Kako je navedeno, na Forumu koji će trajati do 13. novembra, neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp.

Vučić će uoči odlaska u Pariz poručio da će učešće u ceremoniji iskoristi da svima ukaže na to da je srpski narod proporcionalno broju stanovnika bio jedna od dva najstradalnija naroda u Prvom svetkom ratu, te da zaslužuje posebno mesto u istoriji čovečanstva.

- A i da kažem svim drugima koji su bili na suprotnoj strani, koji su učestvovali u ubijanju Srba, da smo mi veliki narod, da smo sve to uspeli da oprostimo. Jedino što nećemo da zaboravimo nego ćemo da nastavimo da izdajemo knjige i da govorimo o svemu tome kako bi naša deca znala koliko su njihovi dedovi visoku cenu platili za slobodu Srbije. Za nas više vrednosti od srpske slobode, slobode naše zemlje - nema - poručio je Vučić.

Dodao je da će na reveru, s ponosom, nositi Natalijinu ramondu - cvet feniks, simbol primirja.

Inače, Makron i Merkelova su juče otkrili ploču pomirenja nedaleko od šume Kompijen u Francuskoj gde je potpisano primirje kojim je okončan Prvi svetski rat pre sto godina.

"Povodom stote godišnjice završetka rata 11. novembra 1918. Emanuel Makron, predsednik Republike Francuske, i Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Nemačke, potvrdili su na ovom mestu vrednost francusko-nemačkog pomirenja u službi Evrope i mira", piše na maloj ploči, na nemačkom i francuskom jeziku.

Ovo je prvi put da je nemački kancelar posetio to mesto od Drugog svetskog rata, ukazuju nemački mediji.

Šefovi država i vlada iz svih krajeva sveta juče su obišli su izložbu "Pikaso: plavo i roze", priređenu u Muzeju "Orsej", nakon čega je za visoke zvanice priređen koktel.

Dojče vele ističe da Britanci ne žele da budu deo svečanosti kojom dominira Francuska, već insistiraju na svojoj ceremoniji, što Francuz Etjen Fransoa smatra da je "potpuno normalnim", ali i dodaje da su Britanci oduvek, bez obzira na predstojeći Bregzit, "bili uvereni da su posebni".

I u Londonu se pruža ruka Nemcima - predsednik Frank-Valter Štajnmajer je prvi nemački državnik koji je će prisustvovati polaganju venca u Londonu, što je premijerka Tereza Mej ocenila kao "istorijski akt pomirenja", na kome "ćemo se prisetiti svih stradalih i izraziti našu zahvalnost za mir".

Na bivšem bojnom polju Ipr u Belgiji, evropski biskupi su već održali misu za žrtve rata, a biskup iz Esena, Franc-Jozef Overbek - koji je istovremeno i vojni kapelan - upozorio je na opasnost potcenjivanja ratnih sukoba i sklanjanja u "lažnu sigurnost".

Svečanosti u Francuskoj i drugim zemljama razlikuju se pre svega po odnosu prema Nemcima, smatra Etjen Fransoa.

- Većina svečanosti u Francuskoj je u znaku nemačko-francuskog pomirenja. S druge strane, u Poljskoj i drugim zemljama žele pre svega sami da slave - kaže Fransoa.

Sto godina od završetka Prvog svetskog rata u Srbiji je obeležen juče vojnom vežbom "Vek pobednika".

Danas će potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predvoditi, u ime Vlade Srbije, centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu (Spomen-konsturnice branilaca Beograda).

Vence će položiti i zamenik gradonačlenika Goran Vesić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovaće celeremoniji obeležavanja stogodišnjice potpisivanja primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, u organizaciji Ambasade Francuske, dok će izaslanik predsednika Srbije, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dina

pre 5 godina

velika cast za Srbiju.. Srbija je dosla do vremena u kome je svi postuju i cene zalaganje i trud nase predsednika..

Stanisa

pre 5 godina

Sam podatak da veliki broj drzavnika prisustvuje veoma znacajnom dogadjaju sto godina koliko je proslo od Prvog svetskog rata, prisustvo Aleksandra Vucic samo je jos jedno priznanje nasoj drzavi i njemi licno.

manda

pre 5 godina

Velika je cast za Vucica i Srbiju ,biti uz rame Putinu,Trampu,Merkel,Makronu i drugim svetskim liderima.

Marko

pre 5 godina

Srbija je uvek u istoriji bila na strani pravde.

Andrijana

pre 5 godina

Velika je ovo cast za Srbiju,a kroz susrete sa najvecim svetskim drzavnicima Srbija ce imati veliku korist.

Bojan

pre 5 godina

Neka se ovakvi dogadjaji zauvek pamte i neka se nikada vise ne ponove.

Mladen

pre 5 godina

Jako je bitno za Srbiju to sto ce predsednik Aleksandar Vucic ucestvovati u proslavi dana pobede, jer pored toga sto Srbija vise nego iko zasluzuje da bude to shodno svojim zrtvama i zaslugama u prvom Svetskom ratu bitno je i podsetiti stare saveznike na to da smo nekada zajedno krvarili i borili se za iste ciljeve i da im je Srbija oduvek bila veran prijatelj, a da su nam mnogi od njih zabili noz u ledja 1999. u vreme NATO agresije i kasnije priznavanjem nezavisnosti "takozvane" samoproklamovane teroristicke "Republike Kosovo".

rale

pre 5 godina

Srbija i treba da bude predstavljena na najvisem nivou tokom ceremonije zbog velikog broja zrtava palih baraneci slobodu.

gane

pre 5 godina

Srbija je zasluzila da bude predstavljena na najvisem mogucem nivou,ipak je Srbija mnoge zivote dala u Prvom svetskom ratu.

mita

pre 5 godina

Lepo je imati ovakvog predsednika kao što je Vučić,poštovanog u svetu!

Mićaga

pre 5 godina

Predsedniku Srbije je svakako mestu u Parizu da prisustvuje ceremoniji u vezi 100 godina od završetka Velikog rata.

Ema

pre 5 godina

Velika cast za Srbiju...Predsednik Vucic se svim atomima svoje snage bori da Srbiji obezbedi neophodne investicije za razvoj...ulaze se u ekonomiju, zdravstvo, infrastrukturu I naravno u vojsku...da se sacuva mir I stabilnost, a I obezbedi sigurnost za narod I drzavu..

Ljuba

pre 5 godina

Mozemo da oprostimo stradanja nasih dedova,ali da zaboravimo necemo.

Anna

pre 5 godina

Predsednik prisustvuje na svim bitnim dogadjajima.

Imperija

pre 5 godina

U zasluženom društvu sa najmoćnijim ljudima.

Mija

pre 5 godina

Velika je cast za Srbiju,ucestvovati na obelezavanju stogodisnjice Prvog Svetskog Rata.Srbija se ponosi svojom istorijom,i svojim junacima koji su dali zivot za slobodu.

Drasko

pre 5 godina

Tu mu i jeste mesto, medju velikim silama. Srbija je sada najpostovanija zemlja u svetu.

NevenaK

pre 5 godina

Svetske zvanice medju njima i nas predsednik

AleksMache

pre 5 godina

Uloga naše zemlje u ratu je bila velika, a nakon toga brzo propadala, danas je njen ugled podignut zahvaljujući Vučiću!

minja

pre 5 godina

Danas se u Parizu obeležavala sto godišnjica od završetka prvog svetskog rata,gde je bio počastvovani gost nač predsednik sa svim svetskim liderima.

Milan

pre 5 godina

U prvom Svetskom ratu Srbija je imala mnogo zrtava.....

koja

pre 5 godina

Večna slava svakom nastradalom vojniku koji se borio za slobodu svog naroda! Pre 100 godina deluje daleko ali sećanje na njih i njihovu žrtvu ne sme da izbledi!

Mile

pre 5 godina

U svim ratovima Srbija je bila na pravoj strani, to svet mora da zna

dada

pre 5 godina

Velika cast za Vucica! Verujem da ce biti i razgovora.

Roza

pre 5 godina

Tu mu je i mesto naravno,nasu zemlju predsednik s ponosom predstavlja.

Marko

pre 5 godina

Srbija danas slavi državni praznik, ponosna na svoju istoriju i ulogu u Prvom svetskom ratu i obeležava dan sećanja na mnogobrojne hrabre srpske vojnike, žrtve rata

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija