• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2018

22:34

NEOBIČAN ŽIVOT JEDINE ŽENE DRVOSEČE U SRBIJI: Baratam testerom bolje od svakog muškarca!

Društvo

NEOBIČAN ŽIVOT JEDINE ŽENE DRVOSEČE U SRBIJI: Baratam testerom bolje od svakog muškarca!

Podeli vest

Stanica Aćimović (41) iz Šljivova kod Krupnja već 22 godine radi kao drvoseča, a istovremeno je uzorna domaćica, brižna majka i supruga. Umem ja i sa varjačom i oklagijom, ali drva sečem bolje nego bilo koje muško, kaže Stanica

Stanica Aćimović (41) iz sela Šljivova kod Krupnja apsolutni je fenomen od žene! Ona već 22 godine radi kao drvoseča i jedina je dama u Srbiji koja se profesionalno bavi ovim poslom. Međutim, Stanica je istovremeno i brižna majka troje dece, supruga i uzorna domaćica!
Još od 1996, kada je imala samo 19 godina, ova vredna i hrabra žena svako jutro pakuje motornu testeru, seda u traktor i sa suprugom Milovanom seče drva u obližnjoj šumi. Popodne kuva i čisti kuću, a za ove 22 godine othranila je sina i dve ćerke. Danas su joj ćerke udate, sin je momak pred ženidbu, a Stanica i dalje svakodnevno vredno obavlja svoj posao drvoseče i kaže da testerom barata bolje od svakog muškarca.

Suprug Milovan: Ponosan sam na moju Stanicu

Staničin suprug Milovan kaže da nema tog posla koji njegova žena ne može da uradi.
- Ona seče motornom testerom, vozi traktor, tovari drva, radi sve što je posao jednog drvoseče. Uz sve to, obavlja poslove u kući kao svaka druga domaćica. Ponosan sam na nju i mislim da smo odličan tim, evo već 22 godine radimo sve zajedno - kaže Milovan.

Neobičan život

Na ovaj za jednu ženu potpuno neobičan život odlučila se posle smrti svekra i nikada se zbog toga nije pokajala.

- Udala sam se sa 16 godina, odmah posle osnovne škole, i nisam ni sanjala da ću se baviti ovim što sada radim. Međutim, 1996. godine mi je umro svekar, bio je vrlo mlad, i neko je morao da nastavi porodični posao, da ide u šumu i seče drva. Od tada svako jutro sa suprugom Milovanom sedam u traktor, odlazim u šumu i hvatam se motorke. Naučila sam da sečem drva, ali i da vozim i popravljam traktor, vična sam svim muškim poslovima. Neka se ne ljute, ali uverena sam da testerom baratam bolje od većine njih. Bio je to samo moj izbor, niko me nije ni terao niti nagovarao. Od nečega mora da se živi, a ja sam odabrala ovaj put - kaže Stanica.

JOŠ JEDAN STRANAC UZEO NAŠU VERU: Nemac postao Srbin i PREŠAO U PRAVOSLAVLJE!

Troje dece, troje unučadi

Iako ima samo 41 godinu, Stanica je već baka. Njene dve ćerke su udate i imaju četvoro dece, a Stanica je posebno ponosna na svoju unučad. Kako kaže, jedva čeka da joj se i sin oženi i da dobije decu, pa da i od njega ima unučiće.

Za razliku od svojih muških kolega drvoseča, Stanica je i uzorna domaćica, čiji dan počinje u zoru, a završava se kasno uveče.

- Čim ustanem, spremim kafu, doručak za ukućane, a da ne grešim dušu, mnogo mi u tome pomaže i svekrva. Onda idem u šumu, sečem drva, a kada se vratim, nastavljam sa kućnim poslovima, kuvam, perem, čistim... I tako sve dok me snaga ne izda. A još me, hvala Bogu, nije izdala - priča Stanica i dodaje da je ponosna na sebe jer je podjednako dobra u muškim i ženskim poslovima.

- Znam sa varjačom i oklagijom podjednako dobro kao sa motornom testerom, ali priznajem da je ovo prvo ipak lakše i čistije. U životu mi ništa nije teško i nema toga što ne mogu da uradim. Ne bojim se nijednog posla, od kuće, preko šume, do njive... I ne kajem se što sam odabrala ovakav život. Udala sam se rano i nisam ni imala mnogo vremena da sanjam o udaji negde u gradu, daleko od mog Šljivova.

Sanja o traktoru

Stanica kaže da joj je san da kupi novi traktor i da je to jedino što joj nedostaje u životu.

- Ovaj koji imamo star je već 40 godina. Sve što zaradimo od drva štedimo da kupimo novi. Suprug i ja imamo 13 hektara zemlje, stoku, gajimo i maline, ali posao u šumi nam je glavni izvor prihoda. Radiću dokle god budem mogla, a nadam se da će sin uskoro da stasa i da me zameni za motornom testerom. A ja ću moći da se, kao i svaka druga žena, posvetim kući i porodičnom imanju - otkriva nam svoje planove Stanica.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija