• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

20.11.2018

21:30

MENJAMO ZAKON, IZVRŠITELJI VIŠE NEĆE MOĆI DA GA KRŠE: Pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić najavljuje promene u ovoj oblasti!

Društvo

MENJAMO ZAKON, IZVRŠITELJI VIŠE NEĆE MOĆI DA GA KRŠE: Pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić najavljuje promene u ovoj oblasti!

Podeli vest

Zakon o izvršenju i obezbeđenju biće promenjen do kraja godine, izvršitelji više neće moći da divljaju, biće im smanjena ovlašćenja i snižene nagrade, kaže za Informer Jelena Deretić, pomoćnica ministarke pravde

Reagujući na veliki serijal Informera, kojim smo ukazali na nepravilnosti u radu izvršitelja, Ministarstvo pravde je već počelo izradu nacrta novog zakona! On će, prema rečima Deretićeve, između ostalog, onemogućiti izvršiteljima da prodaju imovinu dužnika budzašto, da im opterećuju dve trećine primanja, da zarađuju milione zahvaljujući sukobu interesa...

Nema više zadiranja u privatnost dužnika

Izvršioci više neće moći ni da zloupotrebljavaju to što imaju pravo na uvid u sve račune dužnika.
- Te informacije se strogo koriste u svrhe pokretanja izvršnog postupka. Ako bi ih izvršitelj slučajno koristio u bilo koju drugu svrhu, on odgovara za grubo disciplinsko kršenje i može da bude razrešen. A kad bude razrešen, više nigde u pravosuđu ne može da se zaposli ni kao sudija ni kao notar, a neće ga primiti ni u advokatsku komoru. Izvršitelji moraju da budu oprezni jer im konstantno preti razrešenje za ozbiljnije greške koje naprave, a uz to i odgovaraju svojom imovinom za svu štetu koju pričine trećim licima.

Nema bahaćenja

Prema rečima Jelene Deretić, radna grupa Ministarstva pravde danonoćno radi na tome da se zaustavi bahaćenje izvršitelja.

ODLIČNA VEST! Penzionerima sa malim primanjima DVE JEDNOKRATNE ISPLATE sledeće godine!

- U toku su izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Uvodimo velike novine zbog kojih izvršiteljima neće biti ostavljeno prostora da krše propise. Pre svega, tu mislimo na prodaju imovine dužnika na licitaciji, koja će se ubuduće obavljati elektronskim putem, čime će sve biti mnogo čistije. Kuće i stanovi neće se prodavati po višestruko nižim cenama. Uz to će biti znatno smanjene i tarife i nagrade izvršiteljima, pogotovo tamo gde su izvršitelji uložili minimum rada - objašnjava Deretićeva.

Ona kaže da će novi zakon sprečiti izvršitelje da zbog nekoliko stotina evra duga prodaju čitave kuće i izbacuju ljude na ulicu.

AKADEMIK KOSTIĆ, PREDSEDNIK SANU: Vremena kada smo gradili filozofiju ćutanja su nepovratno prošla!

- Povreda načela srazmere spada u red teških disciplinskih prekršaja, za koje je propisano razrešenje izvršitelja. Ako se to bilo kom dužniku dogodi, neka se odmah javi Ministarstvu pravde, jer radimo nadzor 12 sati dnevno. Kod manjih iznosa, od na primer nekoliko stotina evra, javni izvršitelj je dužan da posreduje između poverioca i dužnika ne bi li se sve rešilo bez prodaje nekretnine. Može da odloži izvršenje ili da napravi sporazum da se dug vraća na rate, jer zaista nema poente da neko ostane bez krova nad glavom zbog minornog duga. I, ako nekim slučajem mora da dođe do prodaje nepokretnosti, ovaj zakon predviđa da cena ne sme da bude niža od 70 odsto vrednosti prilikom prve prodaje ili 50 odsto prilikom druge - kaže Deretićeva.

Foto: Aleksandar Jovanović/Insajder

Petoro suspendovano zbog sukoba interesa

Ministarka pravde Nela Kuburović poslednjih meseci suspendovala je čak pet izvršitelja zbog sukoba interesa.
- Zakonom je jasno određeno čime javni izvršitelji smeju da se bave uz svoj posao, a čime ne. Ministarka je poslednjih meseci razrešila pet izvršitelja jer je ustanovljeno da su vlasnici ili direktori određenih privrednih društava, što je zakonom zabranjeno - rekla nam je Deretićeva i dodala:
- Pored toga, u poslednje tri godine dobili smo 1.664 pritužbe na rad izvršitelja, zbog čega smo izrekli 36 opomena, 20 novčanih kazni, četiri trajne zabrane obavljanja delatnosti, tri privremene zabrane, a u toku je izrada još tri odluke. 

Novi zakon sniziće i tarife i nagrade za izvršitelje, koje više neće moći da budu veće od osnovnog duga.

- Tarifa je napravljena tako da se u odnosu na iznos određuju predujam i nagrada za izvršitelja. Ti troškovi nisu toliko veliki da bi se dug duplirao, osim u nekim ekstremnim slučajevima. Paralelno sa izmenom zakona menjamo i tarifu, i za ove dve godine se iskristalisalo koliko je opravdano nešto naplatiti, a koliko nije. Primera radi, kod naplate duga preko računa, izvršitelj nema nekog velikog posla osim dva klika preko NBS-a - kaže Deretićeva i dodaje da će izvršiteljima ubuduće biti onemogućeno da uvećavaju dug kamatama pravdajući se da ne mogu da pronađu dužnika:

- To se više neće događati. Izradili smo pravosudni informacioni sistem u kome izvršitelj na klik dobija informaciju o adresi dužnika. I nema više roka od šest meseci do godinu dana, koliko su mogli da traže adresu dužnika, nego sve podatke mogu da saznaju iz svoje kancelarije. Tako sprečavamo zloupotrebe sa slanjima presuda i rešenja, a uz to nemamo ni trošak ni protok vremena.

Zaštita rođaka

Pomoćnica ministarke pravde kaže da je gotovo i sa nepravednom naplatom potraživanja od imovine rođaka dužnika, pa čak i stanodavca.

Skida se maksimalno
polovina plate

Pomoćnica ministarke nam je rekla i da se za dospele dugove sa računa dužnika više neće "skidati" dve trećine nego polovina plate.
- Do sada se dužnicima zbog dospelih dugova odbijalo dve trećine od zarade ili penzije, osim kada je reč o minimalcu.- objašnjava Deretićeva.

- Niko od članova porodice, rodbine ili trećih lica ne sme da odgovara za dugove dužnika. Ne sme ničiji novac ili nepokretnost da se dira zbog tuđeg duga, već samo ono što je u vlasništvu dužnika. Jedini problem koji može da nastane jeste kada su u pitanju pokretne stvari trećih lica koji žive na istoj adresi sa dužnikom, jer izvršitelj popiše sve stvari misleći da su dužnikove. Međutim, tada treće lice može odmah da napiše prigovor i dostavi dokaz da su stvari njegove - kaže Jelena Deretić.

Šta će se promeniti u novom zakonu

1. Nagrade za izvršitelje, troškovi i tarife biće značajno umanjeni
2. Izvršitelji će svakodnevno morati da podnose izveštaje o svom radu Ministarstvu pravde
3. Neće moći da prodaju imovinu dužnika budzašto, već samo na strogo kontrolisanim licitacijama, preko interneta
4. Adrese dužnika imaće u centralnom registru, neće više moći da se pravdaju da ne mogu da pronađu dužnike i tako putem zatezne kamate uvećavaju njihov dug
5. Moći će da primanja dužnika opterete samo do 50 odsto, a ne do dve trećine, kao što je bio slučaj
6. Strogo će se kontrolisati eventualni sukobi interesa izvršitelja
7. Stvari trećih lica, dužnikovih ukućana, neće moći da se plene pre nego što se trećem licu ostavi mogućnost da uloži prigovor i dokaže da je imovina njegova

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
maja

pre 5 godina

Konačno, duša me boli zbog ljudi o kojima ste zadnjih mjeseci pisali, to je nečuveno šta su ljudima radili.

Sara

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da je država omogućila ovakav kriminal, a "Komori" sve bilo u redu.

Laki

pre 5 godina

Napokon da se legalnim pod znacima navoda lopova i zelenaša stane na put ako tako bude svaka čast mada cisto sumnjam da ce tako biti!?! Treba takodje ispitati pod hitno tarife i rad javnih beležnika koji milosti nemaju na primer nekada ste u sudu ili opštini overavaju ugovor za nekih 300-400din kod beležnika samo jedan pevati i potpis koštaju min 1500din pa sad recite vi meni i ostalim građanima gde je tu pravda i cenu uopšte služe te derikoze zar nije bilo i jeftinije je i jednostavnije kao pre tih derikoze zaista ne vidim njihovu svrhu postojanja jer je i do tada sve funkcionisalo i bolje i jeftinije nego sada.

Milena

pre 5 godina

Trebalo bi da se ispita koliko su se obogatili izvršitelji na račun napaćenog i osiromašenog naroda. Da li oni placćaju poreze na otet novac? Narod da ima od čega da plati, ne bi trebali izvršitelji. Gori su od Turaka i harača. Pala im sekira u med.

nana

pre 5 godina

Ti izvrsitelji su ko zelenasi ali ne brinite naci ce oni opet neku caku da se bogate sve dotle dok ih ne stigne Bozija kazna. Oduvek je bilo oteto , prokleto , stice ce ih suze ovog naroda , cuj oteti nekome kucu i mirno spavati.

Drago

pre 5 godina

Bravo za INFORMER kojeg do sada nosam toliko cenio ali vidim da sam pogresio.Informer je naj vise pomogao da se ova velika nepravka i kriminal raskrinkaju Nije mi jasno zasto se i drugi nisu pridruzili?

Lucky

pre 5 godina

Има доста добрих побољшања,али ипак мислим да није довољно добро ово побољшање: " Stvari trećih lica, dužnikovih ukućana, neće moći da se plene pre nego što se trećem licu ostavi mogućnost da uloži prigovor i dokaže da je imovina njegova". Не видим разлог да било ко од трећих лица,дужникових укућана,мора доказивати да је његова имовина она која се плени јер је могуће да малтретирамо ни дужна ни крива човјека. Замислимо да сам ја сад власник непокретности и да имам своје синове који живе код мене и да сад један од њих има неки дуг и да онда дођу извршитељи и попишу ствари а да ја морам доказивати да су одређене ствари из моје куће у мом власништву. Малтретирам се ни крив ни дужан и како да докажем да је било која ствар у мојој кући моје власништво? Требам деценијама чувати рачуне од фрижидера,шпорета ,ТВ-а и било чега што сам купио ?! И шта ако на рачуну не пише моје име а не пише у много случајева?! Онда ће то што су ми одузели и даље бити одузето?! И закон значи иде на штету недужних људи. Треба само одузимати ствари које се налазе у и на непокретности која је власништво лица којем се имовина има одузети. Није у реду наносити штету невиним лицима а у корист било кога другог ко је оштећен. Такође није у реду одузети и продати човјекову имовину ради неколико хиљада еура дуга ако му је имовина вриједности нпр. 50 000 евра и више. Зашто ради дуга од неколико хиљада еура оштетити човјека за 50 000 евра?! Мени је то несхватљиво и ја бих то радије замијенио казном затвора.

Vladdimir

pre 5 godina

A zašto prva licitacija na 70% vrednosti? Zašto druga na 50%? Pa svi u ovoj zemlji znaju da su to unapred dogovorene licitacije, i da se drugi krug sprovodi 5 minuta nakon prvog koji je bio neuspešan, jer je tako dogovoreno od strane izvršioca i kupca. Zašto se prva licitacija ne obavlja na 100% vrednosti, druga na 80% ali tek nakon 6 meseci, i treća na 60% nakon godinu dana od prve...

sale

pre 5 godina

Stati bandi na put, pod hitno. Kad samo pomislim da je to sve do sada bilo po zakonu... Trebalo bi kazniti sve one koji su dozvolili da takva praksa bude ozakonjena da nikome nista slicno na padne vise na pamet.

Milorad Culibrk

pre 5 godina

KASNO MARKO NA KOSOVO STIZE. Sve sto ste definisali vazecem zakonu je PROMASAJ i zbog toga MORATE da ODGOVARATE. Patnju ljudi koji su vec STRADALI niko ne moze nadoknaditi. Ono sto ste vi POGRESILI i ono sto je Narodna Banka Srbije pogresila u slucaju indeksiranih kredita je NENADOKNADIVO. Desetine zivota i stotine najtezih zivotnih stresova su iza nas. Na ZALOST to vas GRESNIKE ne dotice a STRADALNICIMA ne pomaze.

duki

pre 5 godina

Batina je iz raja izasla,pa neka dodju da reketiraju....

Raja

pre 5 godina

Ne znaci ovo nista,preteska su vremena ,njih treba ukinuti. Zasto takvu inicijativu niste pokrenuli ? Upravnici zgrada i izvrsitelji treba da se ukinu. Narod,sa ovakvim stanjem u prihodima nije kadar da prezivi ,a ne ostane toliko duzan,da ce zavrsiti na ulici. Uradite makar jednom nesto dobro za svoj narod. Ovo je neodrzivo.

prevoznik

pre 5 godina

Prvo da se zahvalim sto ste poceli ovu akciju.Samo jedno nerazumem kako moze da uzme pokretnu stvar koja ima saobracajnu dozvolu.Kako moze da tad nevidi cije je vlasnistvo.To moze da se desi samo kod bicikla koji moze da bude star deset godina.Navedite mi jedan primer ko ima racun od bicikla od pre deset godina.To moze da se resi da dva svedoka mogu da posvedoce dali su stvari od stanodavca ili clanova familije.Zasto ja da trazim dokaz da je to moje.Neka izvrsitelj vec kad ovoliko radi neka on dokaze da to nije moje.Jos jednom HVALA .

Suzana

pre 5 godina

Bravo, bravo za informer, nastavite sa ovom pricom, sigurna sam da imate veliku podrsku gradjana.

Milan

pre 5 godina

Nisu to izvršitelji to su zelenaši.Napišu jednu tužbu za minut i 12 hiljada dinara a penioner i radnik za mesec dana prime 25000 dinara to je brate Srbija.Tražili smi i dobili lopove kokiko hoćeš kad tražiš svoje kažu nema para a uništiše penzionere i njihovu decu.

Aleksandar Stojanović

pre 5 godina

Nijemi jasno zašto menjati samo zakon o privatnim izvršiteljuma kada su oniduplirani i Srbija ima službene sudske izvršitelji a to su Sudija izvršitelj koji je debelo plačen,, njegovi pomoćnici službenici koji su također na buđetskoj plati, ( znači da privatne izvršitelj koji su okupirali državne znaminitosti i prekršilii ZKD-a) treba vladavinom prava po zakonima Srbije preduzeti zakonske mere a to će ih snači ili od božji eg suda kome su se zakleli ili po zemaljskom sudu ima previše časnh u poštenih joji če raditi svoj poso. Teče ukloniti zulumbaše, kadije, janićare i dželate. TREBA IH IZBACITI NAČISTO JER POSTOJE VEKOVIMA SUDSKI IZVRŠITELJI KOJI RADE ZA DRŽAVU, SKINITE neljudski namez

Jovan

pre 5 godina

Meni je zbog kazne u parking servisu iz 2012 godine(za koju nisam ni znao da postoji) dug od 1800 dinara izvrsitelj blokirao da nemogu da registrujem kola kada sam otisao da vidim o cemu se radi ispostavio mi je racun od 27 hiljada i nisam imao kud morao sam da platim,a to bahaćenje i bezobrazluk da vam nepričam ponasaju se kao neki kriminalci čak i prete,eto to su izvrsitelji

željko

pre 5 godina

Dali je ovo moguće što se radi u N.Sadu da izvršitelj opljačka pola grada,,za novine da izjavu da je promijenio posao,pun Pike ne važi ,a Informatika dug u celosti podjeli drugim izvršiteljima i vi morate ponovo već plaćeno da dokazuje te,Lično platio 160000.00dotičnom,posle se 4 javila.Sreća imao sve učlatnice,i dan danas moram da se vijam i dokazujemo da je plaćeno,što naravno nikog nije briga...Ko ovdje lud.!!!!!

Žac

pre 5 godina

Zakon dovoljno dugo traje da se pelješi narod,i sad se komora setila na 1600 i nešto tužbi,dali je moguće,Bravo za Informer.!!!

Milan

pre 5 godina

Hvala Informeru na ovoj akciji. Jedino imam zamerku na objasnjenje iz ministarstva oko izvrsenja na stvarima trecih lica (rodjaka, stanodavaca...). U Zakonu sada pise da treca lica mogu samo ISPRAVAMA da dokazuju svoje vlasništvo na zaplenjenim stvarima. Kojom ispravom da dokažemo vlasništvo nad nameštajem koji je kupljen pre 40 godina ili na umetničkoj slici koja nam je ostala od cukundede? Zbog duga mog brata koji je rođen 1996. za telefonske račune su oduzeli dedin kauč iz 1976. i sliku koja je skoro vek stara. Obrazlozenje je da nije priložen dokaz u vidu ISPRAVE kojim se dokazuje vlasništvo trećeg lica na zaplenjenoj stvari.

Ljiljana

pre 5 godina

A ko će da isplati odštetu tolikim ljudima kojie su izvršioci već pokrali dok se ne promeni zakon ? Izvršioci gsrantuju svojom imovinom od 30 000 evra za obavljanje svog rada. Pošto su svi pljačkaši ,treba im oduzeti novac i namiriti dug pojedincima koje su uništili svojom pljačkom ili će biti zs te ljude ono...pojeo vuk magarca...zato što Ministarstvo pravde dozvoljava ovskvu pljačku sve više i više građana Srbije će zatrpavati međunarodni SuD u Strazburu prijavama i tužbama protiv države Srbije. I treba !

dejandjiki

pre 5 godina

ali mislim i na ove duznike mole za pare sluze se prevarama pa posle lazu nemaju ili sta. izvsitelji imaju prava naplate ivrate dugove.

BALARI6

pre 5 godina

to je sns zaposlio seljake po beogradu rade kao notari izvrsitelji i upravnici zgrada plackaju sirotinju kod mene je izvrsitelj dosao nogom na vrata detetu od 7 godina urucio izvrsenje radi se o samohranoj majci sa tri deteta koja nigde neradi i nije placala infostan nije imala odakle zamislite detetu urucio koverat zena je morala sve da plati duplo bukvalno su gladovali to ti je politik snsa i vucica

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija