SERIJAL INFORMERA: IZVRŠITELJI KAO MAFIJA! Otimaju pare i naplaćuju zelenašku kamatu NAJVEĆU U SRBIJI!

Shutterstock

22:28 Društvo 2

Informer | 22. 11. 2018.

SERIJAL INFORMERA: IZVRŠITELJI KAO MAFIJA! Otimaju pare i naplaćuju zelenašku kamatu NAJVEĆU U SRBIJI!

Dok je prosečna kamata u Srbiji tri odsto, izvršitelji dužnicima naplaćuju 11% kamate i još obračunavaju i 'kamatu na kamatu'

Javni izvršitelji naplaćuju dužnicima zateznu kamatu na dug od čak 11 odsto, što je ubedljivo najveća kamatna stopa u Srbiji! Poređenja radi, prosečna kamata na štednju, kredite i druge usluge iznosi svega oko tri odsto. Da skandal bude veći, izvršitelji ne samo da uzimaju gotovo četvorostruko više kamate, nego obračunavaju i 'kamatu na kamatu', što je svojevrstan vid zelenašenja.

Pod hitno je smanjiti

Prema rečima stručnjaka, ovolika kamatna stopa bezobrazno je visoka, potpuno neopravdana i pod hitno je treba smanjiti. To se najbolje vidi upravo po tome da su danas sve druge kamate, pre svega na štednju, drastično manje i iznose od mizernih pola do tri odsto. Nešto više su one na stambene kredite u evrima, ali i njihov raspon je od tri do sedam procenata na godišnjem nivou, što je neuporedivo manje od zatezne kamate od 11 odsto. Istovremeno, kurs evra je poslednjih nekoliko godina skoro nepromenjiv, pa čak i niži nego 2012. godine, što nesumnjivo potvrđuje da je dinar više nego stabilan. Dakle, ne postoji nijedan jedini argument i opravdan razlog da izvršitelji naplaćuju ovakve, lihvarske kamate dužnicima.

Ekonomista Mlađen Kovačević naglašava da je zatezna kamata previsoka i da je potpuno egoistično od izvršitelja što ih uopšte primenjuju.
- Neverovatno je da u jednoj zemlji imate tako niske kamatne stope na štednju od na primer 0,5 odsto, a da je sa druge strane zatezna kamata enormno visoka. To nije normalno! Ali izvršitelji su našli način da tako zgrnu profit! Mislim da ta kamata mora da se snizi. Oni surovo otimaju imovinu građanima, a pritom neretko zaračunavaju i kamatu na kamatu, što se graniči sa zelenašenjem - objašnjava Kovačević.

OTKRIVAMO! Evo šta javni izvršitelji NE SMEJU DA PLENE!

Sa njim je saglasan i advokat Dragoš Cukavac, koji kaže da treba apelovati na nadležne organe da se kaznena kamata snizi.
- Kamata od čak 11 odsto zaista je previsoka, pogotovu u uslovima kada nemate inflaciju i kada je dinar stabilan! Mislim da ima prostora da ona bude mnogo niža. Mnogi građani se žale ne samo na to da ih izvršitelji deru već i da zaračunavaju kamatu na kamatu, što ne smeju da rade, i onda imate enormno uvećanje dugova - navodi Cukavac.

Kako dodaje, još jedan veliki problem za dužnike je i taj što nemaju nikakav pravni lek koji bi mogao da odloži izvršenje.

- Šta god da se desi, izvršenje se sprovodi, a vi se posle žalite, oni vam naplate pare, pa možda i pogreše, dok se vi žalite prolazi vreme, imate dodatne troškove i sve vas mnogo više košta. Nadam se da će izmenama Zakona o izvršenju to da se reši - zaključuje Cukavac.

Šta je zatezna kamata...

Zatezna kamata predstavlja naknadu štete koju trpi poverilac zbog kašnjenja dužnika u plaćanju, s tim što je specifično to da poverilac nije dužan da dokazuje postojanje i visinu štete. Od 25. decembra 2012. godine stopa zatezne kamate za novčane obaveze u dinarima dobija se kada se propisana referentna kamatna stopa NBS (ovogodišnja je u Srbiji tri odsto) uveća za osam procenata.

NBS: Ne može manje

Niko u nadležnim ministarstvima juče nije mogao da nam odgovori da li se razmatra eventualna promena zakona kako bi se smanjila drastično visoka kamata koju naplaćuju izvršitelji. Sa druge strane, u Narodnoj banci Srbije (NBS) ističu da je Zakonom o zateznoj kamati propisano da se stopa kamate na iznos duga u dinarima utvrđuje na godišnjem nivou. Ovih 11 odsto dobija se kada se referentna kamata od tri odsto uveća za osam procentnih poena.

- Pritom, treba imati u vidu da se prilikom obračuna više ne koristi konformni metod kao što je to bilo pre 2012. godine, a koji je bio dosta nepovoljniji za dužnike u odnosu na sadašnji prost interesni metod. Takođe, ukazujemo da je trenutno referentna kamatna stopa NBS na istorijskom minimumu i iznosi tri odsto. Zakonska zatezna kamata treba da spreči obezvređivanje pozajmljenog, kao i da nadoknadi štetu koju poverilac trpi zbog neispunjenja, ali i da podstiče dužnika da ispuni svoju obavezu na vreme - u NBS.

Koliko aktuelni zakon ide u korist izvršitelja, a mimo logike, govori i to što kamata na dug počinje da se obračunava od dana donošenja presude. Tako se događa da dužnici tek posle nekoliko meseci saznaju da moraju da plate određeni dug, a da im se sve to vreme obračunavala i kamata.
- Bilo bi potpuno normalno da kamata ide od dana kad se dužnik upozna sa presudom. Pa ako ne izmirujete dug, da snosite posledice. Ali ovako, vi i ne znate da dugujete, a oni vam još na sve gomilaju i kamatu - primećuju eksperti i dodaju da je posebna nevolja što u slučaju pogrešnog zaračunavanja kamate dužnik mora da isplati kompletan dug, pa tek potom u posebnoj parnici od izvršitelja traži povrat viška naplaćenog novca.

IZVRŠITELJ ZA SAMO DVE GODINE PRIJAVIO PROFIT 1,2 MILIONA EVRA! Nišlija Miljan Trajković se obogatio od uterivanja dugova!

NBS: Zatezna kamata u evrima ista kao u EU


U Narodnoj banci Srbije ističu da je zatezna kamata u evrima ista kao u državama Evropske unije.
- Stopa zatezne kamate definisana je na način kako je to učinjeno u brojnim državama članicama EU u skladu sa Direktivom koja predviđa da je ova stopa najmanje 8 procentnih poena iznad referentne stope Evropske centralne banke (ECB), za zemlje koje su u evrozoni. Tako je, na primer, ova stopa u Italiji trenutno 8 odsto jer je referentna stopa ECB-a trenutno 0 odsto. I u Srbiji stopa zatezne kamate na potraživanja u evrima takođe iznosi 8 odsto. S druge strane, u Bugarskoj se zatezna kamata izračunava na osnovu referentne stope centralne banke te zemlje uvećane za 10 procentnih poena - kažu u NBS.


XXL

23.11.2018. 09:50

To im je omogućio ovaj Režim koji je i doneo Zakon-e o izvršiteljima. Nije valjda Đilas njih izmislio al' opet krivi su za pljačku i Ovih - 'žuti'.


jasna

24.11.2018. 17:57

Prvu opomenu za ne vraceni kredit od 2009 sam dobila 2016 gde je glavnica bila 541.000 dinara, da bi 2017 dobila od izvrsitelja da je glavni dug 641.000 i sve sa kamatom od 2009 ukupno 1.450.000 . Od 2009 do 2016 nije bila ni jedna opomena niti utuzenje. Na sve to troskovi izvrsenja...nema zalbe ....platu vise i ne primam sve ide na izvrsenje.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.