• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernji/Dnevnio avaz

22.11.2018

19:19

HRVATI NA GRANICU SA SRBIJOM POSTAVLJAJU DETEKTORE LAŽI: Ako ne govorite istinu ČEKA VAS HOROR!

Društvo

HRVATI NA GRANICU SA SRBIJOM POSTAVLJAJU DETEKTORE LAŽI: Ako ne govorite istinu ČEKA VAS HOROR!

Podeli vest

Prema nekim podacima više od 700 miliona ljudi svake godine uđe u EU. Pošto taj broj stalno raste, Brisel uvodi detektore laži na granicama

Kako piše hrvatski Večernji list, a prenosi Dnevni avaz, od biometrijskih podataka koji se koriste, sada se pri čuvanju granica prelazi na biomarkere koji odaju govori li osoba istinu ili ne. Na nekoliko aerodroma u Mađarskoj, Grčkoj i Letonija počinje testiranje sistema iBorderCtrl, razvijenog pod patronatom EU.

Postupak provere odvija se u nekoliko etapa. Prva se odvija pre putovanja, tako što će putnici putem onlajn aplikacije uneti fotografije pasoša, vize i potvrde da imaju dovoljno novca za boravak u EU. Potom će preko web-kamere odgovarati na pitanja "avatara", kompjuterski generisanog graničnog policajca.

ŠIPTARI HTELI DA KAZNE SRBIJU, A DOBIĆE RUSE ZA STOLOM kad ukinu carine i obnove dijalog sa Beogradom?!

- "Avatar" će biti personalizovan za svakog putnika - kompjuterski granični policajac biće istog pola kao i putnik, govoriće njegovim jezikom, a takođe će i vizuelno odražavati putnikovo etničko poreklo. Primer pitanja je sledeći: "Što imate u torbi?", "Ako sada otvorite kofer, hoće li sadržaj potvrditi ono što ste mi upravo rekli?"

U fokusu će biti i izrazi lica koje putnik pravi, poput malih promena na licu odnosno mikropokreti. Analiza pokreta lica, naime, koji su često neuvežbanom oku nevidljivi, područje je kojim se desetinama godina bave naučnici, tvrdeći da baš ti mali pokreti lica odaju da li neko govori istinu ili laže.

Nakon upoređivanja pokreta lica i odgovora, kao i analize dobijenih rezultata, putnik se smešta u jednu od dve kategorije - niskorizičnu ili visokorizičnu.

Foto: Tanjug

MILOGORCI, STIDITE LI SE VI IČEG?! OTKAZ ZA SVE SRBE U VOJSCI CRNE GORE?! Pa to nisu uradili ni Hrvati, a ratovali su sa Srbima!

U toj fazi putnici dobijaju i informacije o njihovim pravima i procedurama te upozorenje o ilegalnim aktivnostima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija