• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. P.

23.11.2018

23:14

IZVRŠITELJI KAO VELIKI BRAT!  Zbog sitnog duga mogu da saznaju sve o vama, ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU KRŠI OSNOVNA PRAVA GRAĐANA

Društvo

IZVRŠITELJI KAO VELIKI BRAT! Zbog sitnog duga mogu da saznaju sve o vama, ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU KRŠI OSNOVNA PRAVA GRAĐANA

Podeli vest

Javnim izvršiteljima član 31 Zakona o izvršenju omogućava da od države traže sve podatke o dužnikovim primanjima, računima, imovini, transakcijama, osiguranjima... Ako im to nije dovoljno, mogu da ostvare uvid bukvalno u bilo koji drugi podatak o vama, koji im se prohte

Javni izvršitelji u Srbiji, poput Velikog Brata, imaju mogućnost da saznaju bukvalno svaki podatak iz života dužnika čiju imovinu plene i popisuju! Zakon o izvršenju i obezbeđenju, u članu 31, u čak 19 stavki dozvoljava izvršiteljima da od države traže da im dostavi sve podatke o dužnikovim primanjima, računima, imovini, kupoprodajama, osiguranjima...


A ukoliko im ni to nije dovoljno, mogu da zahtevaju doslovce bilo koji drugi podatak iz vašeg privatnog života, i sve to u cilju da vam što brže i efikasnije uteraju dug?! Stručnjaci kažu da ovaj član Zakona o izvršenju i obezbeđenju predstavlja klasično kršenje prava građana i da su njime izvršiteljima bez ikakvog opravdanja data ogromna ovlašćenja.

Skaredne stavke

U Zakonu o izvršenju, u famoznom članu 31, u stavu 7, primera radi, kaže se da su državni organi dužni da javnom izvršitelju dostave podatke o "dužnikovim brojevima računa, štednih uloga i depozita kod banaka, stanje i promet na njima i podatke o plenidbama na njima". To bukvalno znači da je izvršitelj u mogućnosti da ima uvid u to šta ste sve i sa koliko novca kupovali i tako sazna i mnoge detalje iz privatnog života. Takođe, prema stavu 19, izvršiteljima se daje mogućnost da imaju uvid u svaki kupoprodajni ugovor koji ste potpisali tri godine unazad?!

Stručnjaci kažu da je ovde problem i u zakonu i u izvršiteljima, jer propisi daju izvršiteljima ogromna ovlašćenja, a oni ih još dodatno krše. Pravnik Udruženja "Efektiva" Jovan Ristić ističe za Informer da javni izvršitelji često zadiru i u najintimniju privatnost dužnika.
- To što je neko dužan ne znači da više nema pravo na svoj privatan život. Poverenik Rodoljub Šabić već je nekoliko puta opomenuo Komoru javnih izvršitelja zbog nepravilnosti i nezakonitosti u obradi podataka o ličnosti! Dešavalo se da izvršitelj zakači papire na vrata stana dužnika tako da sve komšije mogu da pročitaju njihove lične podatke, uključujući i visinu duga. Ili da taj isti dokument okače na sajt suda, a to ne sme nikako da se radi i na taj način se krše prava dužnika! Izvršitelji moraju da vode računa da ne krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a ne samo slepo da prate Zakon o izvršenju i obezbeđenju jer im tako više odgovara - napominje Ristić i predlaže da prikupljanje podataka ponovo bude dužnost sudova, dok bi izvršitelji samo pratili njihova naređenja.
- Problem predstavlja to što su javni izvršitelji preduzetnici, a data su im prevelika ovlašćenja, pa oni duboko zalaze u privatnost osobe koja duguje novac. Rešenje bi bilo da podatke prikupljaju sudovi, a da izvršitelji budu samo institucija koja sprovodi izvršenje - smatra Ristić.

SERIJAL INFORMERA: IZVRŠITELJI KAO MAFIJA! Otimaju pare i naplaćuju zelenašku kamatu NAJVEĆU U SRBIJI!

Koje dužnikove podatke izvršitelj može da traži:

1. ime i prezime
2. adresa stanovanja
3. datum rođenja
4. jedinstveni matični broj (JMBG)
5. poreski broj (PIB)
6. broj i visinu svih primanja
7. brojeve svih računa, štednih uloga i depozita u bankama, stanje na njima i sve transakcije
8. brojeve svih platnih kartica i podatke o transakcijama na njima
9. podatke o vlasništvu nad nepokretnostima
10. o vlasništvu nad motornim vozilima
11. o vlasništvu nad brodovima i vazduhoplovima
12. o vlasništvu nad drugim pokretnim stvarima
13. o udelima u privrednim društvima
14. sve lične podatke iz matičnih knjiga
15. zaključena životna i imovinska osiguranja
16. zaključena penzijska i zdravstvena osiguranja
17. podatke o svim zaključenim pravnim poslovima
18. podatke o poklonima (besplatnim raspolaganjima)
19. podatke o raspolaganju svim pokretnim i nepokretnim stvarima u poslednje tri godine
+ javni izvršitelj ima pravo da od državnih organa, imalaca javnih ovlašćenja, drugih pravnih lica i preduzetnika besplatno dobije i druge podatke koji su mu potrebni za delotvorno vođenje izvršnog postupka.
* prema članu 31 Zakona o izvršenju i obezbeđenju

Sve im je dato

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da je strašno šta sve izvršitelji mogu da saznaju o građanima.
- Na osnovu pobrojanih stavki i toga gde sve mogu da zavire i šta sve mogu da vam zaplene, ostaje da vam uzmu još samo život. Pored 19 stavki u zakonu, ostavljena je i dvadeseta, u kojoj se izvršiteljima doslovce ostavlja mogućnost da o vama iskopaju bilo koji privatni podatak. I ne samo o vama, već i o vašim članovima porodice, rođacima, poslovnim partnerima... Postoji Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i mislim da ovim oni zloupotrebljavaju taj zakon i drastično ga krše. Ali očigledno je da kada se niko ne buni, oni mogu da traže šta god hoće. Realno je da traže podatke da li ste zaposleni i primanja, u sve ostalo ne bi trebalo da imaju uvid. Pa zamislite samo kakve sve podatke mogu da dobiju preko matičnog broja - ističe Milićević.

OTKRIVAMO! Evo šta javni izvršitelji NE SMEJU DA PLENE!

Šabić: Izvršitelji uporno krše Zakon o zaštiti podataka

Foto: Tanjug

 

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za naš list da je više puta ukazivao na to da se u postupcima izvršenja krši Zakon zaštiti podataka o ličnosti.
- Dobro je poznat moj stav o lošem, neadekvatnom odnosu javnih izvršitelja prema obradi podataka o ličnosti. Više puta sam ukazivao i na to da se u našim zakonima veoma često, neoprezno i nesrazmerno, ostavlja mogućnost za pristup velikom broju ličnih podataka građana i onda kada to očigledno nije opravdano svrhom. Odgovarajuće stavove sam iznosio i prilikom usvajanja Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji reguliše postupanje javnih izvršitelja. Međutim, nakon usvajanja ovog ili ma kog drugog zakona, moji stavovi kao poverenika uglavnom nisu bili uvažavani - objašnjava Šabić.
On nam je otkrio i da su javni izvršitelji objavljivali spisak dužnika sa podacima na svom sajtu, kao i da su ljudima uz rešenje o izvršenju slali spiskove ostalih dužnika u predmetima u kojima postupaju.
- Od stupanja na snagu ovog zakona sproveo sam više postupaka nadzora povodom rada javnih izvršitelja, kao i Komore javnih izvršitelja i utvrdio postupanje suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Tako se, primera radi, u jednom trenutku na veb-stranici Komore našao spisak svih dužnika sa podacima o dugovanjima. Nakon moje intervencije, podaci su uklonjeni sa veb-sajta. Inicirao sam i prekršajni postupak, koji još uvek nije okončan. Isto tako, u više postupaka nadzora izvršitelji su upozoreni povodom toga što su dužnicima, uz rešenje o izvršenju, slali spiskove drugih dužnika u čijim predmetima postupaju. Zbog učestalih pritužbi građana, nedavno sam se formalno obratio Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde, koje je nadležno da vrši nadzor nad radom javnih izvršitelja, i upozorio ih na nezakonite postupke javnih izvršitelja, kojima se vređa pravo na zaštitu podataka o ličnosti-istakao je Šabić.
A. C.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Apsolutno treba menjati Zakon o izvšenju i obezbeđenju, zaštititi prava dužnika i pokažnjavati nesavesne izvršitelje. Ovo se pretvorilo u lov na građane i duboko zadiranje u njihova prava i na njihovu štetu. Nema smisla.

dragan

pre 5 godina

Notari su jos gori njih niko ne pominje. Ovi rade uzasan posao. Notari jos vise zaradjuju

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija