• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.11.2018

14:56

(FOTO) MAJKA HEROJ! Subotičanka dobila tri sina i ćerku, PRVE SRPSKE ČETVORKE još od 2011!

Društvo

(FOTO) MAJKA HEROJ! Subotičanka dobila tri sina i ćerku, PRVE SRPSKE ČETVORKE još od 2011!

Podeli vest

Mirjana Krstić (29) iz Subotice 13. novembra u GAK "Narodni front" rodila četiri zdrave bebe, ćerku Melaniju i sinove Dimitrija, Zaharija i Božidara. Bebe teške između 850 i 1.100 grama su dobro, ali su ostale u porodilištu dok malo ne stasaju

Subotičanka Mirjana Krstić (29) rodila je 13. novembra prve srpske četvorke posle 2011. godine! Ova majka heroj je u GAK "Narodni front" u 29. nedelji trudnoće carskim rezom dobila ćerku Melaniju i sinove Dimitrija, Zaharija i Božidara!

Mirjana je nakon nekoliko dana puštena kući u Suboticu, a njene bebe, teške između 850 i 1.100 grama, ostale su na odeljenju neonatologije u beogradskom porodilištu.

Velika porodica

Mirjana već ima osmogodišnjeg sina Vasilija, a četvorke je dobila vantelesnom oplodnjom.

- Osam godina pošto smo dobili sina prvenca, suprug Mladen i ja odlučili smo se na vantelesnu oplodnju i iz tri ćelije dobili smo četiri anđela. Presrećna sam, mada malo brinem jer su bebe još veoma male i jedva čekam da izađu iz bolnice i da ih dovedem u našu kuću. Spremila sam za njih četiri kreveca i ne mogu da iščekam da okupim celu svoju porodicu - kaže nam Mira i dodaje da se njihov život potpuno promenio otkako im se porodica umnožila:

Poslednje četvorke rođene u Surčinu

Poslednje četvorke u Srbiji rodile su se pre sedam godina, kada je Nataša Mihajlović iz Surčina na svet donela tri ćerke Dunju, Mašu i Maju i sina Dušana. Ovi mališani su u septembru krenuli u prvi razred osnovne škole, a tim povodom priređen im je prijem u Starom dvoru. Pre njih, četvorke su rođene davne 2000. u Nišu, kada su na svet istovremeno došli Veljko, Radovan, Anđela i Natalija Milenković. Svi oni su ove godine slavili punoletstvo, a želja im je da jednog dana zajedno upišu Medicinski fakultet.

 

- Suprug radi u tri smene, a nadam se da će moći bar malo da pomogne oko beba. Tu su i dve bake, pa ćemo uspeti da ih sve podignemo. Pripremili smo za bebe osnovne stvari, nešto je ostalo i od Vasilija, a kolica ćemo već nekako kupiti. I ja sam nekada radila, ali sa petoro dece teško ću se vratiti poslu - kaže Mira.

Ona objašnjava kako se porodica odlučila da četvorkama da retka i neobična imena.

- Ja sam dala ime Melaniji, baka Božidaru, a Vasilije je odabrao imena Zaharije i Dimitrije. Ma samo neka su živi i zdravi - kaže Mira, u čijoj kući će, kada dođu bebe, sa babama i dedama živeti ukupno 17 članova.

Direktor GAK "Narodni front" Željko Miković kaže da je ponosan na svoje lekare koji su nadljudskim naporima uspeli da trudnoću Mirjane Krstić dovedu do 29. nedelje.

Foto: Informer dnevne novine

Zaharije

Foto: Informer dnevne novine

Melanija

Foto: Informer dnevne novine

Dimitrije

Foto: Informer dnevne novine

Božidar

- Mirjana Krstić je u "Narodni front" došla u 22. nedelji iz Subotice, a zatrudnela je vantelesnom oplodnjom u Novom Sadu. Tim stručnjaka, predvođen doktorom Dejanom Filimonovićem, odmah je preuzeo brigu o njoj, bila je pod stalnim nadzorom lekara, pogotovo što se radilo o baš retkoj četvorostrukoj trudnoći. Šansa da žena prirodnim putem zatrudni sa četvorkama je gotovo nikakva, a i kada se radi vantelesna oplodnja, baš je retka. To su izuzetno visokorizične trudnoće i po majku i po bebe. Ali u ovom slučaju sve je dobro prošlo i najvažnije je da su i majka i bebe zdravi - objašnjava Miković.

Srećan kraj

On kaže da u ovom slučaju redukcija embriona nije urađena, iako se to često radi kada su četvorke u pitanju.

Foto: Informer dnevne novine

SREĆNA PORODICA Krstići u svom domu u Subotici

- Na kraju se sve dobro završilo. Sve do 29. nedelje Mirjani smo lekovima odlagali porođaj, davali injekcije da se bebama ubrza razvoj pluća, jer prilikom preuranjenih porođaja bebe najčešće i umiru zbog nezrelosti pluća... Mirjanu Krstić smo porodili carskim rezom, što je i praksa u ovakvim slučajevima. Bebe su rođene žive i dobro su - kaže Miković.

Doktor Filimonović: Ovo je čudo

Trudnoću Mirjane Krstić po prijemu u "Narodni front" vodio je načelnik Odeljenja visokorizičnih trudnoća Dejan Filimonović. On kaže da je njena trudnoća bila i više nego visokorizična.
- Četvorostruke trudnoće su baš, baš retke, a slučaj Mirjane Krstić je bio još ređi. Naime, ona je zatrudnela vantelesnom oplodnjom tako što su joj tri zametka vraćena u matericu. Dva su formirala svoju posteljicu, dok se treći podelio i tako je ova žena u stomaku nosila jednojajčane blizance, plus još jednu devojčicu i dečaka. Sa druge strane, ona je kod nas došla baš kasno, u 22. nedelji, tako da nam na raspolaganju nije bilo mnogo vremena. Ove trudnoće obično se završavaju pobačajem, u 23. ili 24. nedelji trudnoće i jedni cilj nam je bio da se borimo da je nekako dovučemo do 31. nedelje, kada je i najoptimalniji period da se žene sa ovakvom trudnoćom porode. Tada je, naime, najveća šansa da bebe prežive. Uspeli smo da doguramo do 29. nedelje i bebe su rođene žive, a koliko čujem lepo i napreduju. Sve je dobilo "hepi end", ali ovo je bio veliki profesionalni izazov. Za trideset godina karijere imao sam priliku svega dva ili tri puta da vidim četvorke - kaže Filimonović.

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MILAN

pre 5 godina

OD SRCA CESTITAM RODJENJE CETIRI ANDJELA , DA BUDU ZIVI I ZDRAVI DA VAS VECNO RADUJU

Stojan

pre 5 godina

Cestitke roditeljima a bebe neka sreca prati.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija