• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

30.11.2018

17:38

TRANSPARENTNOST SRBIJA: Ne postoje dokazi da inspekcije vrše pritisak na medije!

Društvo

TRANSPARENTNOST SRBIJA: Ne postoje dokazi da inspekcije vrše pritisak na medije!

Podeli vest

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da se, na osnovu do sada prikupljenih podataka od inspekcija ne može zaključiti da li vlast preko tih službi vrši pritisak na medije i njihove osnivače i oglašivače, ali ni da svi privredni subjekti imaju isti tretman

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je na predstavljanju rezultata istraživanja "Inspekcija i mediji" koje je radila ta organizacija, da je cilj bio da se utvrdi da li inspekcija u kontrolama postupa nepristrasno prema svim privrednim subjektima.

- Kako se na osnovu do sada dostupnih informacija ne može izvući potpuno pouzdan zaključak da li inspekcija vrši pritisak na medije, ne može se tvrditi ni da se svi privredni subjekti u kontrolama tretiraju na isti način - rekao je Nenadić.

Povod za istraživanje je, prema njegovim rečima, bio to što je u prethodnom periodu "bilo više pritužbi i sumnji u vezi sa postupanjem inspekcijskih organa, uz ocenu da je reč o pritisku na pojedine medije".

Istraživanje je obuhvatilo sedam gradova iz raznih delova Srbije a TS je od inspekcije zatražila podatke o kontrolama u medijima u prethodne tri godine.

Za pet gradova uzorak je obuhvatio sve relevantne medije i pravna lica koja su učestvovala na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja u prethodnim godinama, a uzorak u Beogradu činilo je 11 najvećih medija.

Uzorak drugih pravnih lica odnosno firmi koje su oglašivači ili su potencijalni oglašivači činile su kompanije iz sektora industrije nameštaja, mesne i mlekarske industrije.

Podaci o kontrolama zatraženi su od poreske inspekcije, protivpožarne, inspekcije rada i tržišne inspekcije za koje se pretpostavljalo da bi najčešće mogli obavljati kontrole osnivača medija.

TS je, kako je rekao Nenadić, tražene podatke o kontrolama inspekcija uz veći ili manji napor dobila od inspekcije rada, tržišne i veterinarske inspekcije. Uprava za preventivu, u čijoj je nadležnosti protivpožarna zaštita i u sastavu je Ministarstva unutrašnjih poslova nije odgovorila na zahteve, dok je Poreska uprava prvo tražila dodatni rok od 40 dana, a zatim je odbila sve zahteve.
 
- Poreska uprava je nezakonito odbila da TS dostavi podatke o tome u kojim medijima i koliko dana je tokom 2015, 2016. i 2017. godine vršila inspekcijski nadzor - rekao je Nenadić.

Dodao je da kada je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio Poreskoj upravi da TS dostavi podatke o kontrolama u preduzećima koja su osnivači ili izdavači deset medija u Boru, TS je od Poreske uprave zatražila i podatke o sprovedenoj kontroli u šest drugih gradova Beogradu, Čačku, Kikindi, Loznici, Nišu i Vranju.

Poreska uprava je kao razlog za odbijanje zahteva TS navela da se "traži previše podataka", ali i da je reč o "podacima o poreskim obveznicima" koje Poreska uprava ne sme da dostavi na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Transparentnost Srbije je, kako je rečeno na predstavljanju istraživanja, za svih sedam rešenja podnela žalbe, a žalba koja se odnosi na medije u Boru je prva koju je Poverenik rešio i naložio Poreskoj upravi da dostavi tražene podatke.

Nenadić je rekao da je Poreska uprava odbila da dostavi čak i planove rada i izveštaje o radu za pojedine godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mimi

pre 5 godina

Ne postoje dokazi da insprekcije vrše pritisak na medije!

Boki

pre 5 godina

Inspekcijske kontrole su obavezne u svim institucijama i preduzećima. To u pravnoj državi jeste svojevrstan pritisak da se posluje po propisima i transparentno . Zašto bi mediji bili izuzetak?

Imperija

pre 5 godina

Kakav pritisak, kakvi bagrači? Niko na medije ne vrši pritisak, pa čak i tamo gde bi trebalo.

Sara

pre 5 godina

Osobe kao sto su Jeremic i Djilas,oni i vrse pritisak na medije!

Marina

pre 5 godina

Mediji nikada nisu bili slobodniji. Može da priča, objavljuje i piše ko šta hoće.

Mitar Odović

pre 5 godina

Pa jedinoopozicija vršipritisak na medije i to svakodnevno.

Sara

pre 5 godina

Pritisak i na medije i na narod vrši jedino opozicija.

gogi

pre 5 godina

Ne znam zašto bi kome poreska uprava davala podatke o poreskim obveznicima, a da je inspekcija vršila pritisak na medije to je stara priča koja se vuče godinama, svako je dužan da plati porez.

mila

pre 5 godina

Ne postoje dokazi da inspekcije vrše pritisak na medije

Marko Lučić

pre 5 godina

Da vlast vrši pritisak na medije onda ne bi čitali svakakve gadosti o predsedniku Vučiću.

Dada

pre 5 godina

Pa ne mogu da nadju kad ne postoje pritisci. To je samo opozicija pokusava da napravi laznu sliku o stanju u medijima.

Jelena

pre 5 godina

Trenutna vlast apsolutno nikakvu potrebu nema da vrsi pritisak na medije.

Boka

pre 5 godina

Ova vlada je mnogo puta pokazala da radi vrlo transparentno.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija