• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

30.11.2018

23:06

SRBI ZA KAMATE I NAKNADE  BANKAMA DALI 685 MILIONA EVRA! Podaci Narodne banke pokazuju koliko bacamo pare!

Društvo

SRBI ZA KAMATE I NAKNADE BANKAMA DALI 685 MILIONA EVRA! Podaci Narodne banke pokazuju koliko bacamo pare!

Podeli vest

Građani Srbije su za prvih šest meseci 2018. godine potrošili čak 685 miliona evra na plaćanje kamata i raznih bankarskih naknada i provizija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije

Za kamate smo dali oko 525 miliona evra, a za naknade 160 miliona. Ova cifra je za 17 miliona evra veća u odnosu na isti period prošle godine, što znači da su građani još više zaduženi nego 2017.

Više kredita nego
na početku godine

U izveštaju NBS-a piše da su od aprila do jula pri dizanju kredita Srbi uzeli više novca nego u prva tri meseca 2018. godine.
- Od 1. aprila do kraja jula Srbi su na ime kredita podigli čak 63,9 milijardi dinara više nego u prva tri meseca ove godine - stoji u izveštaju.

Previše zaduženi

Prema ovoj statistici, svaki punoletni Srbin je u prvoj polovini 2018. "bacio" više od 120 evra samo na troškove koje plaća bankama.

Izveštaj NBS-a pokazuje da su banke u prvih šest meseci ove godine zaradile više novca na kamatama, naknadama i provizijama nego lani.

- Banke su za prvih šest meseci 2018. samo prihodom od kamata zaradile 62,3 milijarde dinara, odnosno nešto više od 525 miliona evra, što je za 2,1 odsto više u odnosu na prošlu godinu! Čak 77,2 odsto ove cifre ode na kamate za stambene i keš kredite. Takođe, rastu i prihodi od naknada i provizija. Oni su u odnosu na isti period lane porasli za 4,2 odsto, pa sada iznose 19 milijardi dinara, što je oko 160 miliona evra. Najviše novca od naknada i provizija banke su zaradile na poslovima platnog prometa i platnih kartica - piše u izveštaju.

Ekonomista Milan Kovačević objašnjava da su povećane zarade banaka posledica toga što se Srbi sve više "uvaljuju" u kredite, ali i da nas banke "deru" zbog visokih kamata.

KFOR STAO UZ HARADINAJA, PLENI SRPSKE PROIZVODE! Sve su maske pale, NJIMA SE VIŠE NE SME VEROVATI!

- Postoje dva razloga za povećane zarade banaka na kamatama. Prvi je taj što se Srbi sve više zadužuju, a drugi što su kod nas sve kamate velike i banke to koriste. Očigledno je da su marže koje banke uzimaju dosta više nego što je normalno. Jedan od razloga je i to što je konkurencija na bankarskom tržištu naše zemlje jako mala i to država i NBS moraju pod hitno da promene - kaže Kovačević i dodaje:

- Prihodi od naknada i provizija su posebna priča, jer oni su takođe nenormalno ogromni. Elektronsko bankarstvo je čist primer toga. Radnici banke gotovo da ništa ne rade u tim slučajevima, a naplaćuju puno. Svaka pojedinačna transakcija je skuplja nego u drugim državama, da ne spominjemo da se transakcije koje se izvršavaju popodne naplaćuju skuplje nego ujutru - naglašava Kovačević.

Zabrinjavajuć rast

S njim je saglasan i ekonomista Ljubodrag Savić, koji kaže da je zabrinjavajuć rast prihoda banaka od 4,2 odsto za naknade i provizije.

Foto: Informer/Clipart

- Brine me to što je rast prihoda od naknada i provizija dvostruko veći nego rast zarade od kamata. To pokazuje da su banke shvatile da su krediti rizični, jer uvek ima jedan broj građana koji ih ne vraćaju. S druge strane, naknade i provizije ne nose rizik, postoji mali milion stavki koje se naplaćuju. Banke idu čak dotle da naplaćuju i provizije na čekove koji nisu realizovani! Iako su to sve "sitni" iznosi, oni i te kako opterećuju naše građane, koji često ni ne znaju šta sve plaćaju. Ipak, lepa vest je da je NBS skoro donela propise koji bi mogli uvesti neki red - ističe Savić.

VUČIĆ O OSLOBAĐAJUĆOJ PRESUDI ZA NASERA ORIĆA: Očigledno da za nas Srbe neće biti pravde!


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dobi

pre 5 godina

Banke u srbiji nisu banke vec pljackaske "Bande", zar Srbiju i NBS nije sramota da toliko krade svoje i onako osiromasene gradjane, turci su jos pre 500-600 godina imali vece empatije prema srbima i haracu koji su nametali od ovih nasih pohlepnih i sramnih skorojevica.Ljudi koji zive u inostranstvu su zgrozeni kad cuju koliko nas vi kao Drzava Srbija kradete, plackaskim sistemom se nas vodja jos i ponosi, sram ga bilo, malo mu je sto je prekrsio i Ustav da opljacka gradjane i oduzme im i onu malu crkavicu koja im je ustavom zagarantovana.E,zato ce sav narod da pobegne od kriminalne drzave Srbije, pa se slikajte sami u praznoj drzavi.

Voja

pre 5 godina

Država je primorala građane da novčane tokove usmeri preko banaka i tako "nabacila" održavanje i plus je dala mogućnost da se svako zaduži preko gubera, a to nije bilo teško, i te iste banke to debelo naplaćuju, naravno uz saglasnost države a ne kako vole da kažu da se to naplaćuje po pravilniku poslovanja te banke.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija