• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

30.11.2018

21:14

ZAVRŠENA PRVA FAZA OBNOVE LAZAREVOG GRADA U KRUŠEVCU! Sve bi trebalo da bude gotovo do 2021. godine!

Društvo

ZAVRŠENA PRVA FAZA OBNOVE LAZAREVOG GRADA U KRUŠEVCU! Sve bi trebalo da bude gotovo do 2021. godine!

Podeli vest

Prva faza na obnovi Lazarevog grada završena je, a gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović obišla je u petak Arheološki park na temeljima srednjevekovne prestonice cara Lazara, u kome gravitiraju Crkva Lazarica, Narodni muzej i Donžon kula

Ideja o rekonstrukciji, pre svega, o restauraciji Lazarevog grada u Kruševcu, stara je više decenija, a inicijativa za ovaj poduhvat pokrenuta je pre pet godina.

Nakon dobijenih svih potrebnih dozvola i urađenog projekta, radovi su počeli 19. septembra ove godine.

Foto: R.B.

Radovi na arherološkim istraživanjima i restauraciji dela zapadnog bedema su završeni, dok će se rad na projektu obnove više od dve trećine Lazarevog grada, koji obuhvata kompletnu restauraciju, konzervaciju i delimičnu rekonstrukciju, raditi u još tri faze.

Gradonaćelnica Kruševca i direktor Narodnog muzeja Goran Vasić potvrdili su novinarima da je sredstva u za prvu fazu u visini od pet miliona dinara obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, a grad Kruševac je projekat podržao sa 500.000 dinara.

Foto: R.B.

Druga faza radova počeće na proleće i obuhvatiće zaštitu bedema između poslednje kule iz prve faze, pa sve do Donžon kule.

Treća faza obuhvata restauraciju i delimičnu rekonstrukciju Donžon kule i istočnog bedema, a poslednja, četvrta faza, obuhvatiće prateće objekte unutar zidina zajedno sa dvorom kneza Lazara.

Foto: R.B.

Cilj je da se sve četiri faze završe do 2021. godine kada će biti obeleženo 650 godina od početka izgradnje Kruševca kao srpske prestonice.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija