• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

03.12.2018

13:22

SINIŠA MALI: Nezaposlenost na istorijskom minimumu, prioritet i veće plate!

Društvo

SINIŠA MALI: Nezaposlenost na istorijskom minimumu, prioritet i veće plate!

Podeli vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali kaže da će prioriteti u narednom periodu biti dalji pad nezaposlenosti, koja je sada na istorijskom minimumu i iznosi 11,3 odsto, ali i povećanje plata u Srbiji

- Plate su i dalje niske, ali idemo ka tome da one rastu - rekao je Mali na sednici Skupštine Srbije i dodao da u tom smislu ohrabruju investicije poput one u Zrenjaninu (Eseks) gde će neto plata iznositi 90. 000 dinara. 

On je podsetio da su u predlogu budžeta za 2019. godinu predviđena sredstva za povećanje plata u javnom sektoru, kao i za povećanje penzija, navodeći da će i minimalna cena rada od 1. januara biti veća. 

Mali je rekao da plate iz godine u godinu rastu i da je prosek u prvih osam, devet meseci bio 420,7 evra i ukazao da je prošle godine prosečna plata bila 394 evra, a godinu dana ranije 374 evra. 

- Polako se plate u Srbiji podižu. Nismo zadovoljni, ali nam je prioritetni cilj da smanjimo nezaposlenost i povećamo plate - rekao je ministar. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost u Srbiji i trećem kvartalu iznosila je 11,3 odsto, dok je stopa zaposlenosti u istom periodu iznosila 49,2 odsto, a u poslednje četiri godine zaposleno je 370.000 ljudi, rekao je Mali. 

- To je sjajna vest i obaveza da nastavimo istim tempom - dodao je Mali. 

Navodeći da su najveće stope zaposlenosti zabeležene u Šumadiji, zapadnoj Srbiji i beogradskom regionu, Mali je rekao da je Vladi Srbije svaki deo zemlje važan i da će najavljena investicija u RTB Bor od 1,5 milijardi dolara promeniti istok Srbije. 

Ministar je najavio da će se u tom delu zemlje raditi na poboljšanju infrastrukture i dodao da se očekuje velika promena - da istok ponovo bude lokomotiva razvoja Srbije. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
joca

pre 5 godina

Srbija je na dobrom i sigurnom putu ekonomskog oporavka! Sve pohvale.

Lea

pre 5 godina

Bravo Srbijo...zna se da je najveca pokretacka snaga jedne drzave ustvari narod..ovo je velika stvar za nas, bitno je da imamo sto manji broj ne zaposlenih i da plate svakako rastu kako bismo bolje ziveli i davali svoje maksimume za dalji razvoj drustva u celini...samo napred, na pravom smo putu

Zoki

pre 5 godina

Ovo se i ocekivalo posle toliko otvorenih fabrika! Bravo.

Anja

pre 5 godina

Realno je postaviti prioritete u skladu sa ekonomskom situacijom u zemlji.Vlast odgovorno postavlja ciljeve i balansirano vodi politiku koja izjednacava i potrebe i mogucnosti,ne ide mimo toga,zato se ekonomsko stanje znacajno popravilo kakav smo samo dug imali za vreme zutih!

Ema

pre 5 godina

Ovim prioritetom se jasno vidi da SNS ima jak i stabilan politički program formiran na zdravoj osnovi!

Mija

pre 5 godina

Rad na boljoj ekonomiji Srbije,je dao rezultate.Najvaznije je da se zaposlenost povecala.Sada treba raditi na povecanju plata.Verujem da ce Vlada Srbije,uspeti da ovako vazan cilj ostvari,i doprinese,boljem zivotnom standardu gradjana.

Jasa

pre 5 godina

Vladi je prioriteti u narednom periodu pad nezaposlenosti

gogi

pre 5 godina

Ovakav prosperitet i investicioni napredak su garant većeg BDP-a, a samim tim i većih plata i penzija za građane Srbije.

Iva

pre 5 godina

To je i očigledno, jer sve manje čujete kako se lhudi žale da ne rade i da jure posao.

Jovan

pre 5 godina

Kada vodite stabilnu ekonomsku politiku u zemlji onda se otvara i mogućnost povećanja zarada zaposlenih. To je odličan plan!

Mika

pre 5 godina

Polako i samo upornim radom dosticicemo cilj. Samo napred.

Mikac

pre 5 godina

Ako ste političar koji je izabran osd strane naroda onda treba da vam saopštenje bude ovakvo. Dragi sugradjani broj zaposleni na današnji dan je taj i taj a štampi dajte broj zaposlenih po 1990 po godinama. Pa kada vidimio te brojke onda možemo zaključiti koliko su koje vlasti koliko uspešne. Takodje ste pre nekoliko dana dali izjavu da su povećane penzije. Ovo saopštenje je sramno , niste povećali penzije već ste po zakonu vratili na staro i nema nikakvog povećanja penzija.

neda

pre 5 godina

Danas živimo mnogo bolje u odnosu na prethodni period.

Milos

pre 5 godina

Po pitanju smanjenja nezaposlenosti se dosta toga uradilo, treba nastaviti sa dovodjenjem investitora kako bi nezaposlenost bila svedena na najminimalniju meru

danijela

pre 5 godina

Polako ali sigurno doci cemo i do toga, zajednicim snagama sve mozemo.

Ivo

pre 5 godina

Smanjenjem nezaposlenosti i povecanjem plata Srbija ce ekonomski brze napredovati i pratiti evropske integracije.

Sladjana

pre 5 godina

Nasa zemlja se trudi da uz sveukupni ekonomski napredak nasim gradjanima obezbedi sto bolji zivotni standard i bolju buducnost.

mara

pre 5 godina

Trud i rad se isplatio. Srbija je postala ekonomski jaca i stabilnija drzava.

Goran

pre 5 godina

Sve je to zahvaljujuci stranim investicijama, samo tako nastaviti.

Nensi

pre 5 godina

Smanjenjem nezaposlenosti i povećanjem plata Srbija će ekonomski brže napredovati i pratiti evropske integracije.

kiki

pre 5 godina

Mali, svaka cast na dosadasnjem radu, od kad je na poziciji samo se osete boljici.

Marija

pre 5 godina

Prazne reci bez brojki,a ministru treba da su brojke na prvom mestu,Pitam se da li je uracunao i one sto su otisli iz blagodetne Srbije pa su se tako automatski skinuli sa liste nezaposlen.Da li iko u Srbiji zna i sme da objavi koliko pametnih i najobrazovanih, vredni ljudi su otisli iz Srbije radi boljeg zivota u tudjim drzavama,Objavite bar jednom AKO IMATE HRABROSTI;

milica

pre 5 godina

Nije mi jasno ko koga, kada i gde zapošljava te je toliko opao procenat nezaposlenih u Srbij. moje dete je završilo fakultet 2008.godine, i do dana današnjeg niti je dobilo posao niti mu je ko nudio. Ja novca nemam da joj posao kupim pa mi sada recite kome da se obrati u ovoj Srbiji ili da beži odavde da ne crkne od gladi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija