• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

03.12.2018

22:15

SKANDAL! UHAPŠEN TAJKUN ZBOG PREVARE U "DAJNERSU"! Evo kako je jedan od najbogatijih Srba UKRAO 4.545.104 EVRA!

Društvo

SKANDAL! UHAPŠEN TAJKUN ZBOG PREVARE U "DAJNERSU"! Evo kako je jedan od najbogatijih Srba UKRAO 4.545.104 EVRA!

Podeli vest

Poznati biznismen Obrad Sikimić (57) osumnjičen da je kao prvi čovek "Dajnersa" lažirao finansijske izveštaje ove kompanije kako bi je prodao "Erste kard klubu" iz Zagreba. Njih je oštetio za 20.361.206 evra, a sebi je pribavio korist od 4.545.104 evra

Biznismen Obrad Sikimić (57), jedan od najbogatijih Srba, uhapšen je zbog višemilionske prevare u kompaniji "Dajners klub internešenel", gde je bio osnivač i predsednik! On je osumnjičen da je lažirao finansijske izveštaje ove firme kako bi je po što boljoj ceni prodato "Erste kard klubu" iz Zagreba u februaru prošle godine!

Na taj način zagrebačku firmu oštetio je za 20.361.206 evra, sebi je pribavio korist od 4.545.104 evra, a "Dajners"je nedugo posle ove kupovine bankrotirao u Srbiji (pogledajte okvir). Pored Sikimića, uhapšeni su i njegovi saradnici Enes Zajmović (60), Nebojša Stanivuković (44), Ivana Petković (39) i Jasminka Ilić (64).

Teška obmana

Kako se navodi u Saopštenju MUP-a, Sikimić je tokom 2015. i 2016. godine nalagao svojim saradnicima da konstantno lažiraju finansijske izveštaje "Dajnersa" i da ih prikazuju kao pozitivne kako bi što bolje prodao kompaniju.
- Sikimić, koji je preko svoje kompanije "SKB Kapital" iz Luksemburga bio odgovorno lice "Dajnersa", podstrekivao je saradnike da menjaju podatke u finansijskim izveštajima i da ih predstave tako da izgledaju pozitivno. On je ta naređenja davao Enesu Zajmoviću, a on ih je prenosio zaposlenima u sektoru finansija firme. Kako se sumnja, oni su to činili tako što su menjali podatke u tabeli glavne knjige za 2015. i 2016. Među tim dokumentima bio je i konačni finansijski izveštaj od 28. februara prošle godine u kojem je stanje dugova prema dobavljačima prikazano umanjenim za 7.140.798 evra, a stanje potraživanja prema kupcima prikazano uvećanim za 12.535.040 evra. Takođe, stanje obaveza prema članovima "Dajnersa" po osnovu položenih, a neproknjiženih depozita prikazano je umanjenim za oko 685.368 evra. Na taj način, finansije "Dajnersa" ukupno su prikazane za 20.361.206 evra bolje nego što zaista jesu - kaže se u saopštenju MUP-a.

KO JE OBRAD SIKIMIĆ? Muljao u privatizaciji, bio na čelu "Privrednika"

 

Obrad Sikimić rođen je 1961. godine u Beogradu. Potiče iz bankarske porodice, a njegov otac je nekadašnji viceguverner Narodne banke Jugoslavije. Još pre završetka studija počinje da radi u "Dajners klub internešenel (DCI)" i kroz nekoliko godina u bivšoj Jugoslaviji dolazi do mesta menadžera za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Kada su se završili rat i sankcije, Obrad Sikimić okuplja tim i osniva "Dajners klub internešenel Beograd", čiji je bio predsednik.
Zbog uspešnog poslovanja, 2001. godine "Dajners klub internešenel Beograd" dobija priznanje za najuspešniju mladu franšizu u konkurenciji 186 zemalja u lancu DCI. Krajem 2002. godine ova kompanija na čelu sa Sikimićem bila je jedan od aktera problematične privatizacije banke Nacionalne štedionice, čije preispitivanje je zahtevala EU. I pored tih malverzacija, Obrad Sikimić je važio za uspešnog biznismena koji je imao veliki broj istaknutih funkcija, kao što su predsednik elitnog Kluba "Privrednik", predsednik Grupacija za razvoj platnih kartica u Odeljenju za bankarstvo u PKS i prvi čovek Srpskog udruženja za razvoj franšizinga. Oženjen je i otac je troje dece.

Prema navodima istrage, Sikimić je tako frizirano finansijsko stanje "Dajnersa" dao na uvid zainteresovanim kupcima, zagrebačkoj firmi "Erste kard klub".
- Sikimić je na taj način predstavnike "Erste kard kluba" doveo u tešku zabludu. Oni su na osnovu lažnih finansijskih izveštaja izveli pogrešnu procenu vrednosti kapitala "Dajnersa" i doneli odluku o njegovoj kupovini u martu prošle godine. Sumnja se da je Sikimić, pored toga što je "Erste kard klub" oštetio za više od 20 miliona evra, u ovoj transakciji na prevaru profitirao 4.545.104 evra - navodi se u saopštenju.

Foto: Informer DN

 

Ozbiljna robija

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni tužiocu. Prema članu 227 Krivičnog zakonika Srbije, zloupotreba službenog položaja odgovornog lica, Obradu Sikimić preti kazna zatvora od dve do deset godina.

Novi vlasnik otkrio prevaru dva meseca posle kupovine

Foto: Informer DN

 

Problemi "Dajners klub internešenela Beograd" (DCIB) počeli su početkom maja 2017. godine, kada je novi vlasnik otkrio da su bivši čelnici ove kompanije lažirali finansijske izveštaje. Nakon što je 10. marta 2017. godine "Erste kard klub" kupio DCIB, pronađene su razne nepravilnosti u poslovanju i službenim finansijskim izveštajima. Kako je tada objašnjeno, obaveze prema poveriocima nisu namirene, a potraživanja od klijenata neispravno su prikazivana, što je jedna od najvažnijih stavki u finansijskim izveštajima. Iz tog razloga novo rukovodstvo donelo je odluku o podnošenju zahteva za pokretanje stečajnog postupka. Inače, ove nepravilnosti nisu bile prikazane u postupku kupoprodaje i utvrđene su nakon zvaničnog zaključenja transakcije i preuzimanja vlasništva. Tada su podnete i krivične prijave protiv bivših čelnih ljudi društva DCIB.
Vrlo brzo, u prodavnicama širom Srbije zabranjeno je plaćanje ovim karticama. Na sreću, korisnicima "dajners" kartica nije traženo da svoja dugovanja isplate odmah, već im je omogućeno da plaćaju u jednakim mesečnim ratama.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija