• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.12.2018

13:39

MALI: Isplatili smo za dan 1,03 milijarde dolara starog duga!

Društvo

MALI: Isplatili smo za dan 1,03 milijarde dolara starog duga!

Podeli vest

Srbija je smanjila javni dug za 1,03 milijarde dolara i njegovo učešće u BDP-u za dva procentna poena, sa 56,1 odsto na 54,1 odsto, izjavio je danas za Tanjug ministar finansija Siniša Mali


- Republika Srbija je u jednom danu isplatila 1,03 milijarde dolara starog duga. To je skoro 900 miliona evra, i to nismo uradili iz novih kredita i refinansiranja, nego iz ušteda koje smo napravili. To je još jedan primer odgovorne ekonomske politike koju sprovodimo, da što pre vratimo one stare skupe dugove i na taj način stabilizujemo javne finansije i stvorimo osnove za dalji razvoj privrede - rekao je Mali.

On je naveo da je u prvih devet meseci rast BDP-a bio 4,5 odsto, što je, kako kaže, najveći rast u poslednjih deset godina, dok se, s druge strane, beleži istorijski minimum nezaposlenosti od 11,3 odsto.

Da se vodi odgovorna ekonomska politika pokazuje i broj novih zaposlenih od 370.000 u poslednje četiri godine, dodao je ministar, što je, ističe, ogroman uspeh.

Mali je ukazao i da je suficit u budžetu u prvih devet meseci bio 70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra

- Učešće javnog duga se smanjuje iz dana u dan. Imamo rekordne strane investicije, ove godine najviše od svih zemalja u ovom delu Evrope, i to pokazuje koliko se Srbija razvija u dobrom smeru, koliko su nam stabilne javne finansije. Na taj način pravimo osnovu za dalji rast zapošljavanja, za otvaranje novih radnih mesta, izgradnju infrastrukture i poboljšanje životnog standarda građana Srbije - rekao je Mali.

Naveo je da je budžet za 2019.godinu upravo usmeren ka tome da se zadrži nivo rasta privrede i da se povećaju investicije u infrastrukturu, kao i da se privrednicima omogući da se dodatno razvijaju kroz razne poreske olakšice.

- Prioritet u poslednjih nekoliko godina nam je bio da obezbedimo što veću zaposlenost za naše građane, a za naredni period su veće plate i penzije kako bi iz godine u godinu rastao standard građana - rekao je Mali.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tijana

pre 5 godina

Prioritet u poslednjih nekoliko godina nam je bio da obezbedimo što veću zaposlenost za naše građane, a za naredni period su veće plate i penzije kako bi iz godine u godinu rastao standard građana.

Jovan

pre 5 godina

Tako radi odgovorna vlast, samo tako treba nastaviti. Uspeli smo da izbalansiramo da se povećaju plate i penzije i da vratimo jedan deo dugova što je odlično.

Goran

pre 5 godina

Dug je nikad veci, 2 milijarde dolara nije isplaceno penzionerima I drzavnoj upravi za 4 godine, eto vam ga suficit, eto odakle pare za isplatu duga. Ne volim lazi I na njima ne moze da se gradi vlast.

bubica

pre 5 godina

Vodeca stranka zna da raspolaze sa novcem koji raspolaze.Svaka cast!

Milan

pre 5 godina

То су резултати рада одговорне политике председика Вучића!!!! Све похвале, радујемо се новим успесима Србије!!!!

stefan

pre 5 godina

Isplatili smo dug koji su prethodna vlast nedolicnim zaduzivanjem nas naord doveli da mora sad da trpi bolne ekonosmke mere ,alii i to smo uspeli da prebrodimo i sada idemo napred

UROS

pre 5 godina

Odlicnu ekonomska politika vodi Srbiju prema evropskim integracijama!Bravo!

mimi

pre 5 godina

To je još jedan primer odgovorne ekonomske politike koju sprovodimo, da što pre vratimo one stare skupe dugove i na taj način stabilizujemo javne finansije i stvorimo osnove za dalji razvoj privrede

mara

pre 5 godina

Srbija je postala ekonomski jaka drzava. Sto je rezultat isplacenog duga od 1,03 milijarde dolara.

Perapeki123

pre 5 godina

Navedite iz koje godine ,kome i pokojj kamati su bili ti krediti!

uros

pre 5 godina

Ovo je jos jedan od dokaza da se Srbija nalazi na pravom putu.

Dehan

pre 5 godina

Prioritet nam je da nam standar bude sto veci I bolji

ma bas ti verujem

pre 5 godina

fali ti zavrsni racun! sve ostalo su bajke!

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija