• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

04.12.2018

22:36

HEROJI! VUKOVIĆI SA KOSOVA ČEKAJU DEVETO DETE! Porodica koja se natalitetom bori za južnu srpsku pokrajinu!

Društvo

HEROJI! VUKOVIĆI SA KOSOVA ČEKAJU DEVETO DETE! Porodica koja se natalitetom bori za južnu srpsku pokrajinu!

Podeli vest

Ana i Dalibor Vuković iz Kosovske Mitrovice najbolji su primer kako se bori za opstanak Srba u našoj južnoj pokrajini! Ovaj bračni par za primer ima čak osmoro dece, a uskoro će dobiti i deveto! Verovatno su najveća srpska porodica na Kosovu i Metohiji, ali kako kažu, dece im nikada nije previše

Roditelji šest ćerki i dva sina kažu da su srećni što imaju mnogo mališana u kući i da bi najviše voleli kada bi svaka srpska porodica bila tako velika kao njihova. Iako im život na Kosovu nije lak, uveravaju nas da ga nikada neće napustiti.

Svake godine
polaze u prvi razred

Anina majka Mirjana kaže da je ponosna baka i da do sada ima trinaestoro unučadi. Samo od Ane ima osmoro.
- Imam šest ćerki i ja sam sedam puta polazila u prvi razred. Najpre kada sam ja upisala školu, a zatim još šest puta, kada su mi ćerke krenule u školu. Kako je krenulo, pitanje je koliko će još puta moja Ana da uči gradivo iz prvog razreda - šali se Mirjana.

Oterani iz Drenice

Iza Dalibora (43) i Ane (38) teške su godine, ali kako kažu, nijedna muka ih nije pokolebala da odustanu od ostanka na svojoj zemlji i stvaranja velike porodice.

- Nikada nismo razmišljali da odemo sa Kosova i Metohije. Ovo je naša zemlja, ovde smo rođeni, porasli, školovali se, ovde nam se deca rađaju. Koliko god da nam je teško u nekim situacijama, mi opstajemo i ostajemo. Nekada sam živeo kod Drenice, proterani smo odatle... Kuća mi je tamo spaljena, a imanje zauzeto. Ali neka, nekad ćemo i mi dočekati pravdu. Ne može ovo doveka trajati. Doći će dan kada će se i ova muka završiti i kada ćemo dočekati slobodu - kaže Dalibor za Informer.

 

BIO JE NA IVICI SMRTI, DANAS VERUJE U ANĐELE : Doktori sa Prve hirurške u Beogradu nisu ljudi, to su bogovi zbog kojih sam pobedio težak karcinom!

Kada govore o svojoj deci, Ana i Dalibor smatraju da ih imaju taman onoliko koliko treba da ih bude.

- Nemamo mi mnogo dece, njih nikada nije previše. To se ne planira. Bog nam daje decu kada on to poželi. Kamo sreće da ih svi u Srbiji imaju onoliko koliko imamo mi. Sve što nam treba je zdravlje, za ostalo ćemo uvek moći da se snađemo. Hrane i odeće se uvek nađe, ne tražimo mi mnogo, ne patimo za velikom bogatstvom, kada imamo našu decu - kaže nam Ana, a Dalibor dodaje da je njegova žena najveći heroj, jer nije lako roditi i podići osmoro mladih ljudi.

Dalibor radi kao medicinski tehničar, a Ana je bez posla.

- Tačnije, ja sam i te kako zaposlena, imam svoj privatni vrtić koji radi 24 sata. Uživam sa decom, imamo dva sima i šest ćerki. Najstariji sin ima 15 godina, a najmlađa ćerka godinu i po. Za mesec-dva će i deveto dete, ne znamo koji je pol, nismo to proveravali ni za jedno dete. Važno je da su živa i zdrava, da se uvek čuje graja i smeh - priča nam Ana.

Ženski zavet

Prema njenim rečima, veoma je bitno da srpske porodice na Kosovu imaju mnogo dece, jer je to najbolji način da opstanu na svojoj zemlji.

SINDROM IZNENADNE SMRTI DECE I DALJE MISTERIJA: Kakva je to nevidljiva sila zbog koje se neki mališani nikada ne probude?!

- Kosovo i Metohija su naš zavet, a posebno nama ženama. Moramo da ga ulepšavamo decom. To je najbolji način da sačuvamo srpstvo na ovim prostorima. I u ovim teškim trenucima, ne smemo da odustajemo, a mi Vukovići smo tu da dajemo primer drugima - ponosno kaže Ana.

Zabrinuta zbog mera Prištine

Ana Vuković obratila se ženama koje su protestvovale u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog taksa na srpske proizvode koje je uvela Priština.
- Brinu me ove mere i zato sam tu, da pozovem na njihovo ukidanje. Plašim se i za decu ako se razbole, hoće li biti lekova. Mi kao majke treba da budemo hrabre i uporne - kazala je ona.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sve pohvale

pre 5 godina

i moje divljenje.... da ste zdravi i zivi...

Nona

pre 5 godina

Verovatno crkva I Vucic placaju ovu Jebacinu a mame fasisticke jebali nekada su albancima nabacivali pravljenja dece govori li su srbi Albanci se kotw kao misi a vidi ooja sreca kad I srbin 9 izdrka

deda Raša

pre 5 godina

Ja im se divim, zaista su heroji danasnjice. Ovde bi i drzava Srbija trebala da dobro pomogne u razvoju ove dece, verujem da to vec i cini. Valjda nas istorijski hoce Devet jugovica.

Kosovka devojka

pre 5 godina

U Plemetini opština Obilić, imate porodicu koja ima 11deteta, šri tom otac porodice je preminuo pre nekolikk godina. Zašto o tome ne pišete???

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija