• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

08.12.2018

21:00

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! MEĐU OSNOVCIMA SVE VIŠE DECE PATOLOŠKIH KOCKARA! Svaki treći đak u Srbiji redovno se kladi i kocka!

Društvo

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! MEĐU OSNOVCIMA SVE VIŠE DECE PATOLOŠKIH KOCKARA! Svaki treći đak u Srbiji redovno se kladi i kocka!

Podeli vest

Svaki treći učenik ide u kladionicu, a navučeni su i na sportsko klađenje, rulet, slot-aparate, poker i blek-džek. Čak 14 odsto njih u svet kocke uveli su roditelji!

Svaki treći učenik osnovne i srednje škole u Srbiji redovno igra kladionicu, a skoro pet odsto dece u našoj zemlji su patološki kockari! Što je najgore, mnogi od njih su u svet kocke ušli jer su to videli od svojih roditelja!

To pokazuje najnovije istraživanje Centra za odvikavanje od kockanja "Život nije igra", prema kojem je najgora situacija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim velikim gradovima. U njima kladionice "niču" bukvalno na svakom koraku, a naročito u blizini škola.

Tiket umesto užine

Pored klađenja na sportskim tiketima, đaci iskušavaju sreću i na ruletu, slot-aparatima, onlajn kockanju, pa čak i pokeru i blek-džeku (pogledajte tabelu)! Pošto je po Zakonu o igrama na sreću maloletnicima zabranjeno klađenje, kao i ulazak u kladionice, oni se snalaze tako što punoletnim drugarima daju novac da im uplate tikete. Novac za klađenje sakupljaju od para koje iz kuće ponesu za užinu. Prema istraživanju, potvrđeno je da se veliki broj maloletnika "navukao" na kocku upravo po uzoru na svoje roditelje.

Kako se sve deca kockaju:

igra procenat broj dece
kladionica 21 494
greb-greb 18 434
loto 15 348
bingo 15 343
rulet 8 184
poker i blek-džek 6 149
tombola 5,8 136
aparati 5,6 132
online kockanje i TV kviz 3,5 167

Autorka ovog ispitivanja psiholog Jasmina Leković objašnjava da je istraživanje rađeno u Vojvodini, ali da je situacija i u ostatku Srbije potpuno preslikana.

- U istraživanju je učestvovalo 2.357 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih se čak 997 bar jednom kockalo. Koliko je situacija kritična, najbolje pokazuje podatak da je svaki četvrti učenik prvi put sreću na kocki iskušao između desete i 14. godine! Znatno više se kockaju đaci iz velikih gradova jer tamo ima mnogo kladionica i automat-klubova, ali i zato što su ti objekti veoma blizu škole - upozorava Lekovićeva.

Ovi alarmantni podaci otkrivaju da među našom decom ima čak 4,8 odsto patoloških kockara! Problem je što postaju sve snalažljiviji, pa gotovo da ne postoji način da ih neko spreči da odigraju tiket ili zavrte točak na ruletu.

Zašto se deca kockaju:

razlog procenat đaka broj đaka
zabava 26 620
dosada 21 487
da povećaju budžet 17 403
da ubiju vreme 12 288
kad ih društvo pozove 10 231
kad su dobro raspoloženi 9 207
da probaju nešto novo 7 169
kad imaju para 6 152

- Skoro petina ispitanih đaka rekla je da im tikete ponekad uplaćuju stariji drugari, a čak 15 odsto njih pare koje dobiju od roditelja za užinu troši na kockanje. Kod patoloških kockara, to radi čak troje od četvoro đaka! Da je situacija alarmantna, najbolje pokazuje to što veliki broj dece školske odmore provodi u kladionici ili automat-klubovima. Svaki deseti učenik mlađi od deset godina izjavio je da je već imao iskustva sa igrama na sreću - stoji u istraživanju.

Počinju iz dosade

Mladi se uglavnom kockaju u društvu, a to rade iz zabave, kada im je dosadno i kako bi zaradili novac.

- Više od trećine njih reklo je da im se neko u porodici već kocka! Najviše tate i braća, ali ne zaostaju ni mame, pa čak ni bake i deke! Zato ne čudi podatak da je 14 odsto anketiranih učenika izjavilo da su ih sa kockanjem upoznali upravo roditelji!? Ipak, mladi se najčešće kockaju u društvu svojih drugara, a kada dobiju novac u kladionici, troše ga na izlaske i provod, garderobu ili, još gore, nastavljaju dalje da se kockaju - pokazala je ova analiza.

Psihoterapeut Milan Radovanović iz savetovališta "Entera" kaže da u Srbiji postoji predrasuda da klađenje nije kocka, ali i ističe da ta priča "ne pije vodu" jer sve više mladih ima patološki poriv za kockanjem.

Šta rade patološki kockari:

* duguju novac
* izostaju iz škole
* nervozni su i razdražljivi
* svađaju se s bliskim osobama
* slab uspeh u školi
* kradu zlato i novac iz kuće
* počinili su prevaru
* imali problem sa zakonom
* krađa

 

- Kocka je problem broj jedan među mladima! Od svih ljudi koji dolaze u naše savetovalište po pomoć ubedljivo najviše imamo upravo kockara. Pre nekoliko godina bio nam je šok kada dete kaže da je prvi kontakt sa kladionicom imalo sa 6-7 godina, dok je već sada, nažalost, to sasvim normalno. Ako dete prati i voli sport, više nije iznenađenje kada kaže da mu je stric, ujak ili teča dao prvi tiket da popuni. Koliko je situacija alarmantna, najbolje pokazuje to što i u školama nastavnici pred decom popunjavaju liste i tikete, pa malo-malo traže savet od đaka šta da igraju, raspituju se šta su oni igrali i slično - naglašava Radovanović.

Zadužuju se zbog kockanja

Koliko je situacija uzela maha kod patoloških kockara, najbolje potvrđuje činjenica da se 41 odsto njih već suočilo s ozbiljnim problemima:

- Svako deseto dete je priznalo da je kralo zlato i novac iz kuće, dok je osam odsto reklo da je kralo i van kuće! Zbog kockanja 22 odsto njih duguje nekome pare, a čak devet procenata ispitanih imalo je već problema sa zakonom. Više od polovine patoloških kockara dok igra pije alkohol, a skoro trećina se drogira - navodi se u istraživanju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stolimir

pre 5 godina

Najverovatnije su nastavnici krivi za to, npr. nisu ih dovoljno motivisali za gradivo. Nisu to deca sigurno videla od ukućana i imaju stroge roditelje.

Veki

pre 5 godina

Da li je normalno da svaki drugi poslovni prostor u Beogradu je kladionica. To je isto ko kad bi postavio na svakih 100 metara po jednog dilera drogom.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija