• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.12.2018

22:34

NAŠA ZEMLJA POSTALA IDEALNA PRAZNIČNA DESTINACIJA: Za Novu godinu stiže 130.000 stranih turista! Ostaviće u Srbiji 80.000.000 evra

Društvo

NAŠA ZEMLJA POSTALA IDEALNA PRAZNIČNA DESTINACIJA: Za Novu godinu stiže 130.000 stranih turista! Ostaviće u Srbiji 80.000.000 evra

Podeli vest

Gosti iz zemalja regiona, Turske, Bugarske, Rumunije, ali i Kine, već rezervisali hotele u Beogradu, na Kopaoniku i Zlatiboru. Za tri dana boravka ostaviće u našoj zemlji u proseku oko 600 evra po osobi

Srbiju će tokom novogodišnjih i božićnih praznika posetiti više od 130.000 stranih turista, koji će u našoj zemlji ostaviti oko 80 miliona evra! Gosti iz država regiona, Turske, Rumunije, Bugarske, ali i Kine i Rusije, već su rezervisali 90 odsto mesta u hotelima u Beogradu, na Kopaoniku i Zlatiboru.

Prema rečima hotelijera i ugostitelja, strani turisti tokom praznika u Srbiji najčešće ostaju tri dana i za to vreme prosečno potroše oko 600 evra.

Beograd je najtraženiji

Samo u prestonici za praznike će biti 70.000 stranaca, a ako bude snega, i planinski centri će biti puni
Rasim Ljajić, ministar turizma

Padaju rekordi

Ministar turizma i trgovine Rasim Ljajić kaže da ako se ovogodišnji trend nastavi, tokom predstojećih praznika imaćemo rekordnu posetu stranih turista.

- Prošle godine smo za praznike imali 111.000 stranih turista, dok ove godine očekujemo da ta cifra bude nešto veća, između 125.000 i 130.000 ljudi. Nadamo se da će nas poslužiti vreme i da će na planinama biti snega, jer prošle godine nismo imali sreće s tim veoma važnim faktorom. Naravno, pored planina, pre svega Kopaonika i Zlatibora, stranci će najviše boraviti u Beogradu, gde očekujemo 70.000 gostiju - navodi Ljajić.

Foto: Informer

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović najavljuje da će i poseta gostiju i zarada od turizma za praznike ove godine biti rekordna.

Foto: Aleksandar Jovanović-Cile

15

biće više stranaca za ovu nego za prošlu Novu godinu

- Od 2013. iz godine u godinu beležimo rekordne posete, pa verujem da će tako biti i sada. Tradicionalno za praznike stranci ovde provedu po tri dana, a za to vreme po noćenju na smeštaj izdvoje u proseku oko 70 evra, dok samo za šoping, kafiće i provod troše od 120 do 150 evra dnevno. To znači da svaki strani turista za praznike u Srbiji ostavi oko 600 evra. U svakom slučaju, spremili smo program i za one sa dubljim i za one sa plićim džepom. Proširili smo broj manifestacija, imamo bogat program, pa je najavljen i veliki broj gostiju. Obično nam dolaze turisti iz regiona, Turske i Bugarske, a ove godine interesovanje gostiju iz Rumunije i Kine je veće nego ikada - objašnjava Popović.

Hotelijeri: Biće sve rasprodato

Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera Hores, ističe da će i ove godine u Srbiji za praznike biti popunjeni gotovo svi kapaciteti i da nam kao i obično najviše dolaze turisti iz regiona.
- Cene dočeka su iste kao i prošle godine i već je popunjeno skoro 90 odsto smeštajnih kapaciteta u hotelima, što znači da će do Nove godine sve biti puno. Najviše gostiju doći će iz Slovenije, Hrvatske i BiH, a biće dosta i Bugara, Turaka i Grka. Gosti najčešće ostaju tri dana, ali ove godine, pošto program u Beogradu traje do kraja januara, verujemo da će neki od njih i produžiti boravak - kaže Genov.

Pune i banje

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović navodi da svake godine pred praznike kapaciteti budu izuzetno popunjeni, a trend rasta turista tokom godine pokazuje da možemo da budemo optimisti i za ovu sezonu.

- Skoro 90 odsto kapaciteta na planinama u Srbiji već sada je popunjeno za novogodišnje praznike, a isto važi i za veliki broj domaćih banja. Očekujemo oko 15 odsto više ljudi nego na dočeku 2018. što značio da bi za predstojeće praznike našu zemlju moglo da poseti oko 130.000 stranih turista - kaže Labović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija